Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kulturo ostro obsoja spolno nasilje

V zadnjih dneh je bilo po socialnih omrežjih javno izpostavljenih več anonimnih pričevanj o primerih spolnega nadlegovanja na področju kulture. To ni prvi takšen primer, saj so se obtožbe o spolnem nasilju lani razširile tudi na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, zaradi česar je bil kazensko ovaden igralec in profesor igre Matjaž Tribušon.

Na Ministrstvu za kulturo zagovarjamo ničelno toleranco do spolnega nasilja. Spolno nasilje je treba javno in odkrito obravnavati ter najostreje obsoditi. Na vsak primer tovrstnega nasilja se je nujno odzvati in sprožiti vse ustrezne postopke pristojnih institucij.

Podatki o spolnem nasilju v Sloveniji niso vzpodbudni, saj gre za velik družbeni problem. Na žalost se takšne hude zlorabe dogajajo tudi v sferi kulture. 

Na Ministrstvu za kulturo se problema zavedamo, zato bomo storili vse, kar je v naši pristojnosti, da preprečimo prihodnje podobne zlorabe. Oblikovali bomo ustrezna priporočila za vzpostavljanje varnejšega okolja in zagotovili podporo morebitnim tarčam spolnega nasilja. Na področju kulture želimo vzpostaviti varne prostore dela in ustvarjanja, ozaveščati o problemu spolnega nasilja in njegovih pojavnostih ter opolnomočiti tarče nasilja, da storilce brez strahu prijavijo.

Za boj proti spolnemu nasilju je odgovorna celotna družba. Zato je tudi dolžnost vseh, ki so priča tovrstnemu nasilju, da o tem ne molčijo, saj z ustreznim ukrepanjem pripomorejo k ščitenju tarč nasilja. Na Ministrstvu za kulturo bomo zato čim prej predstavili nadaljnje korake k sistemskemu urejanju tega problema.

Hkrati se želimo odzvati tudi na nekatera namigovanja in podtikanja glede povezav domnevnega storilca z našim ministrstvom. 

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je z Dušanom Josipom Smodejem prvič pogovarjala na dan intervjuja za portal Kulturnik.si 21. julija 2022. Intervju je bil opravljen v avli ministrstva, na njem so bili navzoči še sodelavka Službe za odnose z javnostmi Ministrstva za kulturo, novinar in snemalec. Na portalu je bil intervju objavljen 11. avgusta 2022. Prošnjo za intervju je Služba za odnose z javnostmi Ministrstva za kulturo prejela 15. julija 2022. Pod prošnjo za intervju je bil podpisan samo novinar Nejc Krevs, ki sicer sodeluje z RTV Slovenija. S tem, da bo na intervjuju prisoten tudi Dušan Josip Smodej, ministrica ni bila seznanjena.

Dušan Josip Smodej je bil v času intervjuja urednik Kulturnika.si – portala, ki ga ureja založba Beletrina. Beletrina je bila izbrana za urejanje portala na razpisu Ministrstva za kulturo v mandatu prejšnje vlade. Gre za Javni razpis za izbor javnega kulturnega programa informacijske dejavnosti na področjih mednarodnega sodelovanja in promocije, ki ga v letih 2021 in 2022 sofinancira Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Javni razpis je bil objavljen aprila 2021, rok za prijavo nanj se je iztekel 24. maja 2021.

Ministrica v času priprave intervjuja ni poznala obtožb, ki so se pozneje pojavile na družbenih omrežjih, v nasprotnem primeru bi pogovor nemudoma zavrnila.