Skoči do osrednje vsebine

Za zelena delovna mesta na voljo 2 milijona in pol evrov iz Sklada za podnebne spremembe

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Na portalu Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je objavljeno Javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa Zelena delovna mesta. Gre za spodbudo za zaposlovanje brezposelnih oseb na zelenih delovnih mestih. Za to so na voljo sredstva iz Sklada za podnebne spremembe, in sicer v višini skoraj 2,5 milijona evrov. Predvidena je subvencionirana zaposlitev 300 brezposelnih oseb iz vse Slovenije.

Ponudbo lahko delodajalci oddajo od torka, 23. 8. 2022 naprej na portalu ZRSZ za delodajalce. Namen javnega povabila je spodbujanje delodajalcev k zaposlovanju brezposelnih oseb na zelenih delovnih mestih za nedoločen čas. Zelena delovna mesta so pomemben vidik trajnostnega razvoja, saj lahko prispevajo k ciljem na področju podnebnih sprememb, ohranjanja narave in okolja ter posredno k aktivaciji brezposelnih oseb. Spodbude za zaposlitev lahko prispevajo k ozelenitvi gospodarstva, okrepitvi prizadevanj za učinkovitejšo rabo energije in virov ter k večji odpornosti na vplive podnebnih sprememb ter zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v sodelovanju z ZRSZ ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) prvo Javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa Zelena delovna mesta izvedlo že v letu 2021, sofinanciranih je bilo na podlagi prejetih vlog več kot 60 zaposlitev brezposelnih v višini več kot pol milijona evrov. Na izvedbo projekta je vplivala pandemija covid-19, kljub temu pa je bil izkazan velik interes za zaposlovanje na zelenih delovnih mestih. Izkazalo se je, da je največ interesa za zaposlovanje v gozdno-lesni verigi ter med malimi podjetji, skladno z omejitvami državnih pomoči v majhnih zneskih.

Slovenija je bila med prvimi državami na svetu, ki so vzpostavile shemo za neposredno subvencioniranje zaposlovanja na zelenih delovnih mestih, kar je vzbudilo tudi veliko zanimanja pri evropskih zavodih za zaposlovanje. V sodelovanju z ZRSZ in MDDSZ smo na MOP prenovili Javno povabilo iz leta 2021, ki zdaj vključuje nove poklice in dejavnosti, ter določa obveznost delodajalca o poročanju o učinkih zaposlitve po izvedbi zaposlitve. Dodana je tudi možnost pridobitve dodatne točke za zaposlitev osebe v dejavnosti deficitarnega spola. Pogoji za kandidiranje in merila o tem, kaj sodi k zelenim delovnim mestom, so podrobneje opredeljeni v javnem povabilu. Povabilo je odprto do porabe sredstev,  in sicer najdlje do 30. 6. 2024. Na voljo je skupaj 2.453.280,00 evrov iz Sklada za podnebne spremembe. Predvidena je subvencionirana zaposlitev 300 brezposelnih oseb iz vse Slovenije.

Delodajalci, ki izpolnjujejo pogoje javnega povabila, za zaposlitev brezposelne osebe na zelenem delovnem mestu lahko prejemajo mesečno subvencijo 680,00 evrov, ki se lahko  izplačuje se lahko največ 12 mesecev. Delovno razmerje morajo skleniti za nedoločen čas. Ponudba za subvencionirano zaposlitev na zelenih delovnih mestih se oddaja elektronsko na portalu za delodajalce.

Več informacij o postopku prijave je dostopnih na spletnih straneh ZRSZ.