Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan humanitarnosti: Kolektivna prizadevanja za učinkovito pomoč

"Za vzgojo otroka je potrebna celotna vas. Prav tako je slednja potrebna za pomoč človeku v humanitarni krizi," je geslo letošnjega svetovnega dne humanitarnosti, ki ga obeležujemo danes. Ob številnih humanitarnih krizah po svetu, je humanitarni dan namenjen ozaveščanju o pomenu kolektivnih prizadevanj za zagotavljanje potrebne pomoči prizadetemu prebivalstvu v humanitarnih krizah
grafika ob svetovnem dnevu humanitarnosti s ključnikom v agleščini itTakesAVillage

19. avgust - Svetovni dan humanitarnosti: Kolektivna prizadevanja za učinkovito pomoč

Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je 19. avgust razglasila za svetovni dan humanitarnosti, ki je posvečen tako ljudem, ki potrebujejo pomoč, kot humanitarnim delavcem, ki se v središču konfliktov, vojn in nasilja vsak dan soočajo z nevarnostmi, da bi nesebično pomagali ljudem v stiski.

Prav humanitarni delavci so v ospredju letošnje kampanje ob dnevu humanitarnosti, ki dan za dnem zagotavljajo potrebno pomoč, ob težkih pogojih, ko je pogosto ogroženo tudi njihovo lastno življenje. S kolektivnimi prizadevanji in ob podpori organizacij rešujejo človeška življenja, zagotavljajo potrebno zdravstveno pomoč, hrano in pitno vodo, zaščito in druge oblike pomoči. Zato se v letošnjem letu s ključnikom #itTakesAVillage spomnimo na pomen sodelovanja za doseganje hitre in učinkovite pomoči vsem, ki jo potrebujejo.

Slovenija poudarja pomen kolektivnih prizadevanj za zagotovitev potrebne pomoči vsem, ki jo potrebujejo. Ob tem je nujno zagotoviti spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in humanitarnih načel, ki predstavljajo osnovo za učinkovito delovanje. Prizadevanja Slovenije so usmerjena v zagotavljanje pomoči državam in ljudem v jedru humanitarnih kriz – v letošnjem letu Ukrajini, Jemnu, Siriji, Afganistanu, državam v podsaharski Afriki, kakor tudi drugim državam, ki se soočajo z nenadnimi, dolgotrajnimi ali pozabljenimi humanitarnimi krizami. Zaradi naraščajočih potreb po svetu je Slovenija zgolj v prvih sedmih mesecih letošnjega leta namenila več humanitarne pomoči kot v celotnem preteklem letu skupaj.

Slovenija pomoč usmerja preko mednarodnih organizacij, predvsem iz sistema Združenih narodov, ter preko Mednarodnega odbora Rdečega križa ter Mednarodnega združenja Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Poleg tega Slovenija humanitarno in postkonfliktno pomoč nudi tudi preko ITF - Ustanove za krepitev človekove varnosti, Uprave RS za zaščito in reševanje, nevladnih organizacij in drugih ustanov.