Skoči do osrednje vsebine

Od jutri bo gorivo malenkost cenejše

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 13-dnevnem obdobju, torej od 17. avgusta do vključno ponedeljka, 29. avgusta 2022, znašali 1,641 evra za liter dizelskega goriva in 1,490 evra za liter NMB-95. Dizelsko gorivo bo tako za dobre tri cente cenejše, NMB-95 pa za dobre štiri cente cenejše.
Polnilna ročka v rezervoarju za gorivo

Polnjenje avta z gorivom | Avtor: Flickr | pepperberryfarm

Tokrat izjemoma zaradi včerajšnjega praznika novi drobnoprodajni ceni dizla in NMB-95 izven avtocestnega križa sporočamo v torek. Ceni teh dveh pogonskih goriv se na avtocestnem križu oblikujeta prosto. Za avtoceste in hitre ceste se štejejo ceste, kot jih določa Uredba o kategorizaciji državnih cest

Regulirani ceni od jutri vključujeta višjo maržo trgovcev. Ta v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest znaša 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95.

Ceni omenjenih pogonskih goriv se bosta tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Preberite si več informacij o cenah naftnih derivatov ter preverite aktualne cene na posameznih bencinskih črpalkah.