Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko s predsednikom vlade v Prekmurju tudi o posledicah suše v kmetijstvu

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je bila danes na obisku v Prekmurju, ki je potekal v okviru delovnega obiska predsednika vlade dr. Roberta Goloba. Tekom dneva so si ogledali več lokacij, med drugim so si ogledali območja, ki jih je prizadela suša, sestali pa so se tudi s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice, Zadružne zveze, Sindikata kmetov in Zveze slovenske podeželske mladine.

Današnji obisk je ministrica Irena Šinko skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom začela z ogledom škode na kmetijskih površinah zaradi suše. Po ogledu je predsednik vlade izpostavil pospešitev postopkov za pridobitev pomoči, kjer bi škodo lahko ocenili do 30. septembra ter do konca leta izpeljali izplačila. Ministrica Irena Šinko je v izjavi za medije predstavila potek ocenjevanja škode. »Le to bodo sprva popisale občinske komisije, oceno škode pa nato obravnava vlada. Ko vlada potrdi oceno škode in predlog, bo resorno ministrstvo pripravilo program odprave posledic škode«. Ministrica je ob tem dejala, da se bodo potrudili,  da bi lahko finančna sredstva ter ostale prispevke, ki bi kmetom na ta način lahko bili odpisani, lahko uredili še v letošnjem letu.

Premier in ministrica sta na srečanju s predstavniki kmetijskih institucij seznanila tudi z drugimi z aktualnimi izzivi kmetijstva v regiji. Med drugim je tekel pogovor tudi o gradnji namakalnih sistemov. Po besedah predsednika vlade so podnebne spremembe tukaj in se ne borimo več proti njim, temveč se moramo začeti boriti za blaženje njihovih posledic, pri tem pa so sistemi namakanja in vodnih zadrževalnikov ter povezovanja vodnih omrežij ključni. Ministrica Šinko je v nadaljevanju izpostavila projekt namakalnega sistema v bližini rek Mure in Ledave. »Potrebno bi bilo zgraditi zadrževalnike oziroma kanale, kjer bi se voda zadrževala, potem pa bi si na podlagi javnih naročil programa razvoja podeželja kmetje lahko zgradili sekundarne sisteme. Bistvo je, da država zgradi primarni sistem, potem pa si lahko kmetje na podlagi javnih razpisov zgradijo sekundarne sisteme.« Na sestanku so govorili tudi o zemljiški politiki, kjer bi bilo potrebno iskati rešitve v smeri, da se mladim omogoča, da ostanejo na kmetiji in tudi lažje preživijo.

Obisk v Prekmurju je ministrica zaključila s srečanjem predsednika vlade in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik s pomurskimi župani ter se udeležila osrednje slovesnosti ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.