Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.01 je pri plezanju po Hanzovi poti na Goličico v Kranjski Gori padel plezalec in nezavesten obležal. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so ga s pomočjo dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik oskrbeli. Helikopter Slovenske vojske (SV) je poškodovanca prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 12.55 sta se na pobočju Grla nad Tamarjem, občina Kranjska Gora, zaplezali tuji planinki. Reševalci GRS Rateče so ju s pomočjo dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopterjem SV z vitlom, dvignili iz nevarnega terena. Helikopter ju je nepoškodovani prepeljal v dolino.

Ob 13.05 si je na pobočju Užnika, občina Tržič, planinec poškodoval nogo. Reševalci GRS Tržič so ga s pomočjo dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik oskrbeli na kraju dogodka, nato pa ga je helikopter SV prepajal v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.00 se je na planini Kašina, občina Kobarid, poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, ki so planinca s poškodovano glavo oskrbeli in ga s terenskim vozilom prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.14 je v naselju Spodnje Vetrno v občini Tržič, jadralni padalec pristal v krošnji drevesa 20 metrov visoko. Reševalci GRS Tržič so ga z vrvno tehniko nepoškodovanega rešili iz drevesa.

Ob 17.33 se je pri spustu iz Valvasorjevega doma, v bližini jezera Završnica, občina Žirovnica, pri padcu poškodoval kolesar. Oskrbeli so ga reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice in ga s helikopterjem SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 18.30 se je na cesti v naselju Šikole, občina Kidričevo, pri padcu s konja poškodovala oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šikole so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani osebi in očistili cestišče. Reševalci NMP Ptuj so poškodovano osebo prepeljali v SB Ptuj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 9.46 je v gozdu v bližini naselja Gradenc, občina Žužemberk, traktor povozil osebo. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenemu do prihoda reševalcev NMP ter ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano osebo prepeljali v SB Novo mesto.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.10 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana poletel v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.31 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik poletel v Metliko, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 19.00 so na glavni portoroški plaži, občina Piran, iz vode rešili utapljajočo osebo, kateri so reševalci NMP nudili prvo pomoč in jo odpeljali v izolsko bolnišnico.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 15.06 se je na območju Sežane pod vodstvom Policije pričelo iskanje starejše pogrešane osebe. Posredovali so gasilci PGD Sežana, Povir, Lokev, Štjak, Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in vodniki reševalnih psov Skupine za iskanje pogrešanih pri Kinološki zvezi Slovenije, Obalno - Kraške in Ljubljansko - Notranjske regije. Ob 19.20 je bilo iskanje s strani Policije prekinjeno. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 3.49 je v naselju Bezina, občina Slovenske Konjice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem in policistom. Reševalci NMP Slovenske Konjice so eno poškodovano osebo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 19.35 je v Šmartnem, občina Cerklje na Gorenjskem, padla kolesarka in se poškodovala. Na kraju nesreče so ji prvo pomoč nudili reševalci NMP Kranj in jo odpeljali v UKC Ljubljana. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.19 sta v Ulici bratov Babnik v Ljubljani, trčila osebno vozilo in kolesarka. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Ljubljana pa so oskrbeli poškodovano kolesarko.

Ob 16.55 sta se v naselju Senožeti v občini Dol pri Ljubljani, pri padcu z motorjem poškodovala motorist in sopotnica. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 17.23 je na cesti Kamnik–Stahovica v občini Kamnik, pri velikem jezu, voznik motorja zapeljal s ceste preko trave v reko Kamniško Bistrico. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik, usmerjali promet, motorno kolo postavili na cestišče, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Poškodovanega motorista so oskrbeli reševalci NMP Kamnik in ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.15 sta v Vodicah na cesti Vodice–Smlednik, občina Vodice, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci GB Ljubljana so do prihoda reševalcev NMP Ljubljana nudili pomoč poškodovanem kolesarju. Reševalci so kolesarja oskrbeli in ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.39 se je v naselju Noršinci v občini Moravske Toplice, pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Helikopter SV jo je v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal v UKC Maribor. Gasilci PGD Ljutomer so v Ljutomeru na hipodromu zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.14 je na kolesarski prireditvi v okolici Lokovca, občina Nova Gorica, padel kolesar in se poškodoval. Pomoč so mu nudili reševalci NMP Nova Gorica in gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Ob 11.49 se je na cesti med naseljema Volarje in Gabrje, občina Tolmin, pri padcu poškodovala kolesarka. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanki do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.51 se je na cesti Žužemberk–Dvor, občina Žužemberk, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenemu do prihoda reševalcev, ga prenesli do reševalnega vozila ter očistili cestišče. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano osebo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 4.01 je prišlo na cesti Kozina–Podgrad pred Finido, občina Hrpelje-Kozina, do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč pred prihodom reševalcev, pomagali ekipi NMP pri oskrbi poškodovancev ter odklopili akumulator. V nesreči so bile lažje poškodovane tri osebe, ki so bile oskrbljene na kraju.  

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.37 je v Nušičevi ulici v Celju, zagorelo v prostorih vrtca, kjer so potekala obnovitvena dela. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Gaberje so požar pogasili, izklopili električno napajanje ter prezračili in pregledali celotni objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.07 je v poslovni stavbi Mercator Center na Šmartinski cesti v Ljubljani, gorela elektro omara. Požar so začeli gasiti varnostniki, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje - Novo polje.

Izpostava Postojna

Ob 13.11 je v naselju Volčje, občina Bloke, v stanovanjskem objektu zagorela kuhinjska napa. Lastnik je manjši požar pogasil sam, gasilci PGD Nova vas pa so objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.33 je na avtocesti Kranj–Ljubljana pri izvozu za Vodice, gorelo vozilo avto vleke z naloženim vozilom. Gasilci GB Ljubljana in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so goreče vozilo pogasili, ga pregledali s termovizijsko kamero in z vpojnim sredstvom posuli in očistili razlito olje nekaj deset metrov pred gorečim vozilom.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 2.11 sta na travniku ob Cesti na Ostrožno v Celju, gorela suha trava in odpadni les. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so pogasili požar na površini približno 25 kvadratnih metrov.

Ob 11.01 je v Šentrupertu, občina Laško, gorela trava in gozd na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Šentrupert in Laško so požar pogasili, ga omejili, posamezna žarišča prekopali ter zalili rob požarišča.

Ob 17.09 je v naselju Pongrac v občini Žalec, občan kljub prepovedi kurjenja zaradi velike požarne ogroženosti, kuril v naravnem okolju. Gasilci PGD Zabukovica so pogasili tlečo travo in preventivno pregledali okolico. O dogodku je bila obveščena policija.

Izpostava Koper

Ob 14.49 je ob gozdni poti med Portorožem in Strunjanom v občini Piran, gorelo podrastje. Gasilci JZ GB Koper, PGD Piran in Sečovlje so pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 5.36 so ob Cesti železarjev na Jesenicah, na deponiji goreli kabli. Požar so omejili in pogasili gasilci GARS Jesenice.

Ob 16.35 je v naselju Kamna Gorica, občina Radovljica, zagorelo nepogašeno kurišče v naravi. Gasilci PGD Kamna Gorica so požar pogasili in prekopali pogorišče.

Ob 19.50 so na območju Bistrice pri Naklem, občina Naklo, občani opazili dim v naravi. Gasilci PGD Podbrezje so ugotovili, da gori na dveh lokacijah in požara pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.15 so ob glavni cesti v Novem Svetu, občina Logatec, gasilci PGD Hotedršica pogasili nenadzorovano kurišče žagovine in razsvetljevali okolico za potrebe policije.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.07 so v bližini naselja Podraga, občina Vipava, gasilci PGD Podnanos pogasili manjše kurišče, ki so ga zanetili občani.

Ob 20.53 so nad vasjo Lukežiči, občina Renče-Vogrsko, opazili požar, ki je zajel okoli 0,05 hektara podrasti in trave. Gasilci PGD Renče-Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili ter požarišče namočili. Kraj dogodka si je ogledala policija.

Izpostava Postojna

Ob 9.10 so v bližini Zdravstvenega doma v Postojni, gasilci PGD Postojna pogasili goreče veje na vrtu.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 18.42 je na ekološkem otoku v Spodnjih Gorjah, občina Gorje, iz nepravilno odvržene plinske jeklenke uhajal plin. Gasilci PGD Bled so jeklenko zatesnili, jo varno odstranili in odpeljali na odlagališče za nevarne odpadke.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.13 sta na območju požarišča na Krasu v bližini Renč, občina Renče-Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila najdeno minometno mino, kalibra 120 mm, mase 3,8 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 19.25 sta na območju požara na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila pet nevarnih vojaških najdb v skupni teži 64,22 kilograma, italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne, ki sta jih do uničenja varno uskladiščila.

Izpostava Postojna

Ob 16.57 je v reki Unici v naselju Planina, občina Postojna, občan pri potapljanju našel ročno bombo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne uničila na kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.00 so v Sedlarjevem, občina Podčetrtek, gasilci PGD Polje - Sedlarjevo nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 15.39 so na cesti Staneta Bokala na Jesenicah, gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom reševalcem NMP omogočili vstop v stanovanje in jim nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 se je cesto Litija–Ljubljana pri naselju Senožeti v občini Dol pri Ljubljani, na vozilo podrlo drevo. Poškodovanih ni bilo. Drevo so razrezali in odstranili s ceste gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.34 so v naselju Zgornji Boč v občini Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.37 so na Ormoški cesti v Ljutomeru, gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba, ter reševalcem NMP Ljutomer nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 23.59 je na Ulici Ivana Turšiča v Sežani, v stanovanju starejša oseba klicala na pomoč. Gasilci ZGRS Sežana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili ekipi NMP Sežana dostop do poškodovane osebe, ki so jo nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

 

Prevozi pitne vode

Izpostava Postojna

Od 17. ure, dne 14. 8. 2022 do 17. ure, dne 15. 8. 2022 je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode opravljenih 159 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 3.168 kubičnih metrov vode. Prevoze vode so zagotavljali gasilci PGD Verd, pripadniki Slovenske vojske ter zasebni prevozniki. Sodelovalo je 20 pripadnikov zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje je predvsem na Primorskem velika požarna ogroženost v naravi.

Požarna ogroženost naravnega okolja – Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.