Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. avgusta 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 5.55 je helikopter Slovenske vojske (SV) z zdravnikom iz Gorska reševalna služba (GRS) iz GRS Kamnik in GRS letalcem iz GRS Bohinj planinca, ki se je 13.8. 2022 poškodoval na poti na Triglav, prepeljal v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Ob 12.40 si je ob Črnem Jezeru, občina Bohinj, planinka poškodovala desno roko in ni mogla sestopiti. Na kraju so jo oskrbeli reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS z Brnika ter jo s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 14.28 je v Koči pri Triglavskih jezerih, občina Bohinj, otrok dobil vročinske krče. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so obolelega otroka s helikopterjem SV prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Bohinj.

Ob 16.35 sta se na območju Prisanka, občina Kranjska Gora, zaplezala dva tuja planinca. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS z Brnika so s helikopterjem SV planinca locirali, ju rešili s stene ter nepoškodovana prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.55 si je v Kobaridu jadralni padalec pri pristanku poškodoval koleno. Posredovali so reševalci MNP Tolmin, ki so poškodovanega jadralnega padalca oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

Ob 13.18 je v okolici naselja Ljubinj v občini Tolmin jadralni padalec pristal na drevesu. Padalec se je sam nepoškodovan spustil z drevesa. Pri pobiranju padala z drevesa so mu nudili pomoč reševalci GRS Tolmin.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 9.33 se je v naselju Strmca, občina Bloke, močno opekla oseba. Gasilci PGD Bloke so nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri oskrbi in prenosu do helikopterja ter zavarovali mesto pristanka. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik je poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 18.43 je na Mestnem trgu na Kozini oseba padla v nezavest. Gasilci PGD Materija so nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana. Osebo so oskrbeli in predali v domačo oskrbo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.10 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz Radelj ob Dravi v UKC Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.38 sta v naselju Zabukovje pri Raki, občina Krško, trčila kolesar in osebno vozilo. Pri tem se je kolesar poškodoval. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč kolesarju. Reševalci NMP Krško so kolesarja na kraju oskrbeli in ga prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Kranj

Ob 18.15 so na regionalni cesti Dovje–Mojstrana, občina Kranjska Gora, trčili dve motorni kolesi in osebno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so mesto prometne nesreče zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri oskrbi in prenosu treh poškodovanih oseb, nevtralizirali in počistili razlite motorne tekočine ter pomagali pri odstranjevanju vozil z vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.35 je na Trojanski cesti v Lukovici kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci PGD Blagovica in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa, osvetljevali kraj in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so nato poškodovano osebo dokončno oskrbeli na kraju in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 10.33 so na ljubljanski zahodni obvoznici trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na enem vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.30 je v naselju Podrečje, občina Domžale, padel kolesar. Gasilci CZR Domžale so do prihoda reševalcev NMP Domžale oskrbeli poškodovanca in nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.48 je bil na Pavšičevi ulici v Logatcu v večstanovanjskem objektu zaznan vonj po zažganem. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dolnji Logatec so pregledali objekt, v stanovanju s štedilnika odstranili najdeno zažgano hrano in prezračili prostore.

Ob 14.41 je na gradbišču v Ulici Alojza Kajina v Ljubljani gorela baraka in okolica. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so pogasili gorečo barako in okoli 50 kvadratnih metrov okolice. V požaru so zgoreli električni vodniki in drug gradbeni odpad. Baraka je bila v požaru popolnoma uničena. Na kraju je bila prisotna policija.

Ob 17.55 je na Javorju, občina Ljubljana, gorel pomožni objekt v izmeri 12 x 10 metrov ter okoli 200 kvadratnih metrov podrasti in grmičevja v okolici. Pred prihodom gasilcev so domačini s pomočjo cevi varovali stanovanjski objekt. Pomožni objekt je bil ob prihodu gasilcev že popolnoma v ognju. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana ter PGD Prežganje, Sostro, Bizovik in Lipoglav. Gasilci so tudi prekopali in zalili požarišče ter ga pregledali s termovizijsko kamero. Pomožni objekt je bil v požaru uničen.

Ob 23.02 je ob Saveljski cesti v Ljubljani, v bližini vodovodnega zajetja, gorela lesena vrtna lopa z nadstreškom velikosti 3 x 6 metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica. Lopa je uničena.

Izpostava Maribor

Ob 21.33 se je na Kardeljevi cesti v Mariboru kadilo iz stanovanja v 6. nadstropju stolpnice. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje so vstopili v stanovanje, iz štedilnika odstavili zažgano hrano in vsebino pogasili. Stanovanje so prezračili in na plinskem štedilniku zaprli dovod plina.

Izpostava Ptuj

Ob 16.42 je v naselju Formin, občina Gorišnica, gorelo v pisarni stanovanjsko poslovnega objekta. Gasilci PGD Formin in Gorišnica so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali objekt in ga prezračili. Uničena je pisarna in pisarniški inventar. Poškodovanih oseb ni bilo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.33 je v naselju Beznovci, občina Puconci, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Beznovci, Domajinci, Bodonci in Zenkovci.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.50 je v Zgornji Kostrivnici, občina Rogaška Slatina, zagorela suha trava, ogenj pa se je razširil še do roba gozda. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Kostrivnica so zavarovali kraj dogodka pogasili ogenj ter pregledali okolico. Zgorelo je okoli tisoč kvadratnih metrov suhe trave.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.20 je v Levičnikovi ulici v Ljubljani gorela lesena konstrukcija tobogana na igrišču. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

Ob 21.30 je v Ramovševi ulici v Ljubljani na travniku za stanovanjsko hišo gorel kup lesa in vejevja. Gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje so kljub temu, da je bilo kurjenje nadzorovano, zaradi splošne prepovedi kurjenja v naravnem okolju, ob prisotnosti policije goreči kup velikosti 3 x 3 metre pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 8.32 so v naselju Planica, občini Rače - Fram, gasilci PGD Fram pogasili manjši kup smrekovega lubja, ki je gorel na površini okoli 10 kvadratnih metrov. O dogodku je bila obveščena policija.

Izpostava Ptuj

Ob 8.49 je v naselju Spodnje Jablane, občina Kidričevo, gorel kup odpadkov. Gasilci PGD Jablane so pogasili požar na površini približno okoli 25 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.39 je na Zaloški cesti v Ljubljani na postaji mestnega potniškega prometa gorela vsebina koša za odpadke. Požar je pričel gasiti mimoidoči, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.26 sta v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja varno shranila vžigalnik topovske granate kalibra 75 milimetrov, mase 0,5 kilograma, avstro-ogrske izdelave in ročno bombo, mase 0,52 kilograma, italijanske izdelave. Nevarni najdbi sta bili izdelani v obdobju 1. svetovne vojne.

Ob 17.19 so na območju Renškega vrha, občina Renče-Vogrsko, gasilci pri požarnem obhodu naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovski granati kalibra 75 mm, mase 13.03 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.16 so v Ulici V. prekomorske brigade v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v stanovanjskem bloku, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Kranj

Ob 3.08 so v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko, gasilci PGD Jezersko s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala objekta rešili več ujetih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.17 so v naselju Borejci, občina Tišina, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili negovalki dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 14.20 je v naselju Lačaves, občina Ormož, drevo padlo na osebno vozilo. Gasilci PGD Vitan-Kog so drevo razžagali in odstranili iz osebnega vozila ter počistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.39 so v naselju Ptujska Gora, občina Majšperk, gasilci PGD Ptujska Gora razžagali in odstranili drevo s cestišča.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.50 so na Cesti Zmage, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila mrtva oseba. Na kraju je bila patrulja Policijske postaje (PP) Zagorje ob Savi.

 

Prevozi pitne vode

Izpostava Postojna

Od 17. ure, dne 13. 8. 2022 do 17. ure, dne 14. 8. 2022 je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode opravljenih 148 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 2764 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd in Žalec, pripadniki Slovenske vojske ter zasebni prevozniki. Sodelovalo je 27 pripadnikov zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je predvsem na Primorskem velika požarna ogroženost v naravi.

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je predvsem v ponedeljek zvečer in v noči na torek ter še del torkovega jutra na Primorskem povečana verjetnost za nastanek močnih neviht z nalivi, sunki vetra in točo. Nevihte bodo predvidoma nastale nad severno Italijo in severnim Jadranom ter se pomikale proti Primorski. Del neviht se bo s Primorske ponoči lahko pomaknil v notranjost države.

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.