Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. avgusta 2022

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 21.42 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije (Republike Slovenije) RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Mokronoga, 51 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Mirne, Mokronoga, Trebnjega, Hrastja pri Mirni Peči in Hrastovice. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (Evropska makroseizmična lestvica (EMS-98)).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova gorica in Kranj

Ob 22.27 se je na poti na Triglav, občina Kranjska Gora, poškodoval planinec. Na klasični način so posredovali gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec in Mojstrana. Oskrbnik Koče na Doliču je našel poškodovanca, mu nudil prvo pomoč, pospremili do stare vojašnice, kjer sta skupaj bivakirala do jutranjih ur. Dne 14. 8. 2022 bo pomoč pri reševanju nudil tudi helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z GRS zdravnikom iz GRS Kamnik in GRS letalcem iz GRS Bohinj.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.35 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal obolelo osebo iz Ljutomera v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer so na hipodromu v Ljutomeru zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 4.55 je v kraju Runtole, občina Celje, voznik z osebnim vozilom čelno trčil v zapornico in drevo. Tri osebe so se poškodovale. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in poškodovanim nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev. Ti so jih oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 13.08 je na Mariborski cesti v Celju prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so poškodovano osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 12.47 je v naselju Račeva, občina Žiri, voznica z osebnim vozilom zapeljala v jarek. Gasilci PGD Dobračeva so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka. Gasilci PGD Škofja Loka so z avtodvigalom postavili vozilo nazaj na cesto. Na kraju so bili prisotni tudi policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 je na krožnem križišču na Štajerski cesti, pri Božičevi ulici v Ljubljani, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in se zaletela v drog javne razsvetljave. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali mesto nesreče in odklopili akumulator. Poškodovano voznico so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.27 je v naselju Prosenjakovci, občina Moravske Toplice, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali po vozišču iztekle tekočine in nudili pomoč policistom. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 23.37 je v naselju Bučečovci, občina Križevci, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, očistili iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.13 je na cesti Soča–Kal–Koritnica, občina Bovec, prišlo do trka dveh osebnih vozil. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci PGD Bovec so nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 19.41 je v Trenti, občina Bovec, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v jarek. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, vozilu odklopili akumulator in sanirali vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 10.17 je v naselju Hlaponci, občina Juršinci, osebni avtomobil zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom rešili poškodovano voznico in jo predali reševalcem NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.16 sta na Francetovi cesti v Slovenj Gradcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so protipožarno in protinaletno zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odstranili vozili ter počistili cestišče. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so na kraju pregledali osebo, ki pa ni bila poškodovana.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 15.50 je v naselju Dežno pri Makolah, občina Makole, zagorelo v ostrešju stanovanjske hiše. Požar, ki je zajel ostrešje na površini 10 x 10 metrov, so pogasili gasilci PGD Makole.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 12.21 je na cesti Komen–Branik, občina Komen, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so pogasili goreče vozilo in okolico. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 7.56 je na Baredih, občina Izola, krajan na vrtu kuril odpadni material. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola so ogenj pogasili.

Ob 13.06 je v Seči, občina Piran, krajan zakuril na njivi. Ogenj so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Korte.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.35 so ob glavni cesti Logatec–Žiri, občina Logatec, gasilci PGD Dolnji Logatec pogasili požar grmovja na površini okoli osem kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.54 je na pobočju nad zaselkom Ilovica pri Kneži, občina Tolmin, občan kuril suhe veje. Gasilci PGD Kneža so ogenj pogasili in kurišče zalili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 9.56 je pri naselju Selce, občina Pivka, občan zakuril lesene odpadke. Gasilci PGD Pivka so goreč kup pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 16.43 se je na Partizanski cesti v Kranju kadilo iz skladiščnega kontejnerja. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom odstranili ključavnico kontejnerja in pogasili požar.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.04 se je na Trgu Revolucije v Trbovljah kadilo iz zabojnika za smeti. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zabojnik pogasili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.52 je na Rimski cesti v Ljubljani voda zalila prostore gostinskega lokala. Gasilci GB Ljubljana so vodo na površini 20 kvadratnih metrov izčrpali in pregledali prostor. Lastnici so odsvetovali uporabo električnih aparatov, ki so bili namočeni v vodi do pregleda s strani strokovnjaka.

Ob 15.20 so na Bratovševi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi okno vstopili v pritlično stanovanje, kjer se je nahajala poškodovana oseba. Odprli so vrata v stanovanje in nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.56 so na Igriški ulici v Domžalah v večstanovanjskem objektu gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale s pomočjo avto lestve skozi okno vstopili v stanovanje, kjer so našli preminulo osebo.

Ob 16.04 so na Šlosarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri so našli mrtvo osebo. Na kraju so bili tudi policisti in reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.23 je na Ulici Velka Vlahoviča v Mariboru čez parkirišče pred večstanovanjskim objektom padlo drevo in pri tem poškodovalo parkirano osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Postojna

Ob 20.22 so na Ulici 1. tankovske brigade v Sežani gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana nudili pomoč reševalcev NMP Sežana pri prenosu obolele osebe iz 4. nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

 

Prevozi pitne vode

Izpostava Postojna in Koper

Od 17. ure, dne 12. 8. 2022 do 17. ure, dne 13. 8. 2022 je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode opravljenih 138 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 2520 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd in Žalec, pripadniki Slovenske vojske ter zasebni prevozniki. Sodelovalo je 20 pripadnikov zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je na Primorskem razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.