Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. avgusta 2022.

Močan veter

Izpostava Ljubljana

Ob 17.30 se je na Steletovi ulici v Kamniku zaradi močnega vetra podrlo drevo in zaprlo dostop do večstanovanjskega objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so drevo razžagali in deblo odstranili s pomočjo avtodvigala.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.17 se je pod gondolo na Vogel v naselju Ribčev Laz, občina Bohinj, na neprehodnem terenu zaplezal pohodnik. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj. Nepoškodovanega pohodnika je v dolino prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Ob 11.52 se je v ferati Grančišče v naselju Mojstrana, občina Kranjska Gora, poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Mojstrana so osebo na kraju oskrbeli, na klasični način prenesli v dolino, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.59 je na poti proti Veliki planini od Kraljevega hriba proti Riglju, občina Kamnik, padajoča skala poškodovala pohodnico. Gorski reševalci GRS Kamnik so pohodnico na kraju oskrbeli in s pomočjo skupine pohodnikov prenesli do izhodišča, kjer so poškodovanko v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.13 se je v bližini kanjona Sušec, občina Bovec, poškodoval pohodnik. Gorski reševalci GRS Bovec so poškodovanega pohodnika na kraju oskrbeli in nato na klasični način prenesli v dolino, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Tolmin. Poškodovanega pohodnika so reševalci NMP prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.22 je v bližini naselja Vače, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče, odklopili akumulator, preprečili nadaljnje iztekanje tekočin, postavili vozilo nazaj na vozišče in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Litija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.12 se je na odseku Dolga vas – Turnišče, občina Lendava, na avtocesti prevrnila kamp prikolica. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so zavarovali kraj dogodka, odrezali vlečni drog prikolice, postavili prikolico nazaj na kolesa in nudili pomoč delavcem avtovleke.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.18 je v bližini naselja Avče, občina Kanal, kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Kanal so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in s pomočjo traktorja izvlekli nazaj na vozišče.

Izpostava Postojna

Ob 9.01 sta na cesti Ilirska Bistrica – Ribnica pri naselju Gornja Bitnja v občini Ilirska Bistrica trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite tekočine. V nesreči poškodovanega motorista so na krajo oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Ilirska Bistrica reševalci NMP Ilirska Bistrica.

Ob 17.31 se je na cesti med Ostrovico in Misličami v občini Hrpelje–Kozina pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Materija so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali, izvlekli motorno kolo nazaj na vozišče in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.55 je na cesti Slovenj Gradec–Dravograd v naselju Troblje, občina Slovenj Gradec, vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi ponesrečencev, pomagali vlečni službi pri odstranitvi vozila, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter počistili cestišče. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so dve poškodovani osebi odpeljali v SB Slovenj Gradec, eno pa so oskrbeli na kraju dogodka.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 21.24 je na parkirišču bencinskega servisa Čatež ob Savi, občina Brežice, gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Skopice. Zavarovali so kraj dogodka in požar pogasili. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Skopice. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 10.22 so v bližini naselja Drnovo, občina Krško, gorele smeti. Gasilci PGE Krško so požar na površini okoli štirih kvadratnih metrih pogasili in preprečili nadaljnje širjenje v bližnji gozd.

Izpostava Kranj

Ob 14.10 je v bližini Rožne ulice na Bledu v neposredni bližini gozda zagorel kompostnik. Gasilci PGD Bled so požar pogasili in prekopali kompost.

Ob 14.40 je v bližini naselja Suha, občina Škofja Loka, v gozdu gorel štor. Požar so pogasili gasilci PGD Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.06 je gorelo v Mostecu v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so kup vejevja v izmeri 10 dolžinskih metrov ter 3 metre višine pogasili ter s pomočjo Hiaba prekopali kup vejevja ter pogasili žarišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.25 je v bližini naselja Ponikve, občina Tolmin, zaradi udara strele zagorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Ponikve.

Ob 20.04 je v bližini naselja Ponikve, občina Tolmin, ponovno zagorelo drevo, v katerega je v popoldanskem času udarila strela. Gasilci PGD Ponikve - Planota so požar pogasili in območje namočili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 15.44 sta v naselju Zamušani, občina Gorišnica, na travniku ob stanovanjskih hišah goreli suha trava in podrast. Požar na površini dvesto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zamušani.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.36 je V Murglah v Ljubljani gorel ekološki otok. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. V požaru sta bila popolnoma uničena velika zabojnik za papir in embalažo, zabojnika za bio odpadke in mešane komunalne odpadke pa sta bila poškodovana zaradi vročine.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 01.50 je na plinarni v Mariboru prišlo do okvare plinovodne cevi, kar je povzročilo uhajanje plina. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali območje, zaprli varnostne ventile in objekt naravno prezračili. Nadaljnjo sanacijo bo prevzel upravitelj.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.09 so pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije pri pregledu terena v okolici Vojščice in Vrtočami, občina Miren-Kostanjevica, odstranili na varno najdenih 15 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 71,8 kilogramov, avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 18.50 sta na Poti Svetega Antona v Idriji pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno ročno bombo mase 0,6 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 11.31 so na Šišenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP Ljubljana.

Ob 13.18 so na ulici Ob žici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo lestve vstopili v stanovanje v prvem nadstropju, odprli vhodna vrata in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 6.15 se je v Slivnici, občina Hoče–Slivnica, oseba zaklenila v osebno vozilo. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila.

Izpostava Postojna

Ob 17.42 je na Gregorčičevi ulici v Sežani osebno vozilo zapeljalo z vozišča v jarek. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so s tehničnim posegom dvignili vozilo in izvlekli nazaj na vozišče.

 

Prevoz pitne vode

Izpostava Koper

Od 11. 8. 2022 do 12. 8. 2022 do 17.00 je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode opravljenih 142 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 2632 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 26 pripadnikov zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Izpostava Postojna

Tekom dne se je pri naselju Topol, občina Cerknica, izvajalo prečrpavanje vode iz Cerkniščice v dovodni sistem surove vode za vodarno Cerknica z namenom povečanja količin za pripravo pitne vode. Prečrpavanja so izvajajo gasilci PGD Cerknica, Rakek in Martinjak.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje je na Primorskem razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi.

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.