Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. avgusta 2022.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 22.35 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,8 v bližini Kočevja, 51 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kočevja, Stare Cerkve, Mlake pri Kočevju, Gorenj, Slovenske vasi in Konca vasi. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 00.02 se je pri Pastirski koči Prgarca na Zgornji Krmi, občina Gorje, pohodnik poškodoval koleno. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana so pohodnika našli in z nosili prenesli v dolino.

Ob 6.45 se je med planino Planika in Vodnikovim domom, občina Bohinj, izgubil planinec. Gorski reševalci GSR Bohinj, Radovljica in Tržič so skupaj z vodniki gorskih reševalnih psov in dežurno ekipo GRS na Brniku in helikopterjem Slovenske vojske (SV) so osebo locirali in prepeljali v dolino in jo predali pogrebni službi.

Ob 13.19 se je pri sestopu z Zelnice, občina Tržič, poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Tržič so jo oskrbeli in prepeljali v dolino ter predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič v nadaljnjo oskrbo.

Ob 18.08 si je na poti s slapa Savice, občina Bohinj, tuja planinka poškodovala gleženj in ni mogla sestopiti. Na kraju nesreče so jo oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj, jo prenesli do parkirišča in jo v nadaljnjo oskrbo odpeljali v Zdravstveni dom (ZD) Bohinjska Bistrica. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 19.59 se je v alpinistični smeri Jesih – Potočnik v severni steni Debele peči, občina Kranjska Gora, poškodoval in omagal alpinist. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS s helikopterjem Slovenske vojske so oba alpinista potegnili iz stene in prepeljali v dolino. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.55 si je v naselju Vrhpolje, občina Vipava, tuja državljanka pri padcu v strugo potoka poškodovala hrbet. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so jo s pomočjo dvigala dvignili iz struge in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Ajdovščina. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) je poškodovanko odpeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Vipava.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 20.12 se je pri naselju Čepno, občina Pivka, oseba med kmetijskimi opravili prevrnila s traktorjem in ostala ukleščena pod njim. Osebo so pred prihodom gasilcev izpod traktorja rešili občani. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Košana, Pivka in Postojna so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, poškodovanemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, jim pomagali pri nadaljnji oskrbi in prenosu do reševalnega vozila, traktor postavili na kolesa in preprečili iztekanje goriva ter odklopili akumulator. Reševalci NMP Ilirska Bistrica so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 19.55 so gasilci PGD Pirošica posredovali v naselju Gorenja Pirošica, občina Brežice, kjer so do prihoda reševalcev nudili pomoč onemogli osebi. Reševalci NMP Brežice so občanko na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 13.33 je bila na Bohinjskem jezeru pogrešana plavalka, ki je po plavanju ni bilo na dogovorjenem mestu več kot eno uro. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled, Pripadniki Civilne zaščite (CZ) za reševanje na in iz vode Bohinj ter potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Bled so pregledali območje Bohinjskega jezera, kjer so osebo našli ter jo pospremili do obale. Oseba je bila nepoškodovana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 16.00 je na avtocesti, občina Naklo, iz smeri Jesenic pri tunelu Ljubelj, na tovornem vozilu počila pnevmatika. Pri tem je tovorno vozilo izrinilo s ceste osebno vozilo, ki ga je prehitevalo. Osebno vozilo se je prevrnilo na bok in obstalo na travnati površini med obema voziščema. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč ostalim službam na kraju. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.58 je v Tolminu padel kolesar. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin.

Ob 16.31 je na cesti med Mostom na Soči in Postajo, občina Tolmin, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in trčila v kamniti zid. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine na cestišču. Voznica ni bila poškodovana in bo sama opravila preventivni pregled v zdravstvenem domu.

Ob 18.06 se je na cesti Strmec – Mangartsko sedlo, občina Bovec, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP Tolmin poškodovanega motorista oskrbeli ter z vpojnim sredstvom posuli in počistili razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Tolmin so poškodovanca dokončno oskrbeli in pripravili za helikopterski transport. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik so poškodovanega motorista prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 18.40 je na cesti Nova Gorica – Tolmin, pri Doblarju, občina Kanal ob Soči, prišlo do trka osebnega in motornega vozila. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanega motorista, ki je bil z reševalnim vozilom prepeljan v bolnišnico.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Maribor

Ob 22.02 je na železniški progi med postajo Maribor Tezno in glavno železniško postajo v Mariboru, vlak povozil osebo. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so osebo našli ter jo predali službi NMP. V iskanju je sodelovala tudi policija Policijske postaje (PP) Maribor.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.26 je v naselju Florjan, občina Šoštanj, zagorel pomožen objekt v izmeri 5 x 8 metrov, ogenj pa se je razširil še na bližnji gozd. Gasilci PGD Topolšica in Šoštanj so požar omejili in pogasili, nato pa pregledali območje. Požar je objekt v celoti uničil, prav tako pa je v požaru poginilo 60 piščancev.

Izpostava Kranj

Ob 19.12 so v naselju Podgora, občina Gorenja vas-Poljane, tlele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Trebija so tleče saje pogasili, očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico. Lastniku so prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.44 je v naselju Gornja Bistrica, občina Črenšovci, zagorelo gospodarsko poslopje z delavnico v velikosti 15 x 7 metrov. Gasilci PGD Črenšovci, Gornja Bistrica, Srednja Bistrica in Dolnja Bistrica. Zagorelo je gospodarsko poslopje. Gasilci so požar, ki se je že pričel širiti na sosednjo zgradbo omejili in ga pogasili. Prav tako so uspeli rešiti psa, ki je bil v uti ob poslopju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.50 je v Volčah, občina Tolmin, zagorelo v električni pečici v kuhinji stanovanjskega objekta. Ogenj v pečici se je sam pogasil. Gasilci PGD Tolmin so prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 9.09 so na Ljubljanski cesti v Velenju gasilci PGD Velenje pogasili manjši ogenj, ki ga je neznana oseba zakurila ob gozdu.

Izpostava Koper

Na območju pod Socerbom, občina Koper, so gasilci tekom dne obdržali nadzor nad požariščem in aktivno zalivali požarne linije, zaradi preprečitve ponovnega vžiga. Od zgodnjih jutranjih ur je bilo na terenu okoli 140 gasilcev, policijski helikopter Letalske policijske enote (LPE) je opravljal pregled požarišča s termovizijsko kamero. Od poldneva dalje je požarišče zalival helikopter SV. Slovenska vojska je nudila podporo s cisternami z vodo in reševalnim vozilom. Okoli 19. ure se je s terena umaknila večina gasilskih enot. Izvajati se je pričela gasilska straža. Ob 22. uri je poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) preklical Sklep o aktiviranju Državnega načrta ob velikem požaru v naravnem okolju.

Ob 15.21 je v naselju Jagodje, občina Izola, zagorelo grmičevje ob gradbišču hiše. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Ob 17.14 je v Marezigah, občina Koper, prišlo do spontanega vžiga kompostnika. Požar so pogasili gasilci PGD Babiči.

Ob 17.27 je v naselju Puče, občina Koper, v bližini hiše gorela trava na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Domači so še pred prihodom gasilcev pogasili požar. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so zalili rob požarišča in požarišče samo.

Ob 17.57 je na Poti v gaj v Kopru gorela trava in grmičevje na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Krkavče, Dekani, Pobegi - Čežarji in Babiči.

Izpostava Kranj

Ob 5.45 je zopet zagorelo ob železniški progi Globoko–Radovljica, občina Radovljica. Posredovali so gasilci PGD Mošnje in Radovljica. Preko 20 žarišč so razkopali in jih pogasili.

Ob 11.05 je v naselju Globoko, občina Radovljica, ponovno zagorelo na včerajšnjem požarišču ob železniški progi. Gasilci PGD Radovljica, Mošnje, Lesce in Begunje na Gorenjskem so požar pogasili, razkopali posamezna žarišča in jih zalili z vodo.

Ob 11.36 se je blizu Ceste Svobode na Bledu začel širiti gozdni požar. Gasilci PGD Bled, Ribno in Mlino so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.04 je v Mali ulici v Ljubljani gorel štor. Požar so pričeli gasiti mimoidoči s priročnimi gasilnimi sredstvi, gasilca Gasilske brigade (GB) Ljubljana pa sta goreči štor dokončno pogasila.

Izpostava Maribor

Ob 1.55 je ob Ljubljanski ulici v Mariboru zagorelo v gozdu, kjer je adrenalinski park. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje. Pogasili so okoli 5 metrov lesene ograje, dva kubična metra drv, dve drevesi in grmičevje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.57 sta v naselju Ropoča, občina Rogašovci, v sadovnjaku zagorela suha trava in vejevje. Gasilci PGD Sveti Jurij, Serdica, Ropoča, Pertoča in Fikšinci so pogasili požar na površini okoli enega hektara.

Ob 13.23 je izven naselja Gajševci, občina Križevci, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli enega hektara so pogasili gasilci PGD Boreci, Grabe, Ključarovci, Kokoriči in Logarovci.

Ob 18.52 je v naselju Krajna, občina Tišina, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Krajna.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.25 je pri vasi Slap v občini Vipava občan zakuril na njivi. Posredovali so gasilci PGD Vipava in ogenj na njivi pogasili. O kurjenju je bila obveščena policija.

Ob 17.15 je v naselju Skrilje, občina Ajdovščina, občanka kurila na njivi. Gasilci GRC Ajdovščina so kurišče zalili z vodo in prekopali. V pripravljenosti so bili tudi gasilci PGD Ajdovščina. Na kraju je bila prisotna policija.

Ob 17.39 so v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica pogasili kurišče.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 17.15 so v Ratanski vasi v Rogaški Slatini v kovinskem kontejnerju zagoreli mešani komunalni odpadki. Gasilci PGD Rogaška Slatina so zavarovali kraj, pogasili tleče odpadke ter pregledali kontejner in okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.06 so na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino kovinskega koša za smeti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.19 sta v Industrijski ulici v Lendavi zagorela komunalna zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 13.19 je bil pri Šmarčni, občina Sevnica, na reki Savi opažen madež rdeče rjave barve. Na kraju so gasilci PGD Sevnica in predstavniki pristojnih služb ugotovili, da so se zaradi zmanjšanega pretoka reke in visokih temperatur pojavile alge. Nevarnosti za okolje ni.

Izpostava Kranj

Ob 9.14 je Pod Plevno v Škofji Loki iztekalo gorivo iz rezervoarja za kurjavo. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom omejili iztekanje in počistili izteklo gorivo.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.35 je v ulici Košenice v Novem mestu iztekalo kurilno olje v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj, opravili pregled in ugotovili, da pušča na spoju cisterne. Z lastnikom so se dogovorili, da napako odpravi pristojni serviser.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.28 sta v okolici Korit na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno najdenih 11 kosov NUS skupne mase 63,65 kg, italijanskega, avstro-ogrskega in francoskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 11.38 so arheologi pri izkopavanjih na Kozlovem robu, občina Tolmin, našli NUS. Aktivirani so bili pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.57 so na Kardeljevem Trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz kabine okvarjenega dvigala rešili dve ujeti osebi.

Izpostava Koper

Ob 12.40 so v bližini Gračišča, občina Koper, gasilci JZ GB Koper nudili reševalcem pomoč pri prenosu poškodovane osebe z nedostopnega terena. Poškodovanca so prenesli do gasilskega vozila, s katerim so ga prepeljali do reševalnega vozila, ga predali v oskrbo reševalcem, ti pa so ga prepeljali v SB Izola

Izpostava Ljubljana

Ob 7.04 so na Tacenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko lestve vstopili skozi odprta balkonska vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Ljubljana do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 4.48 so v Dalmatinski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo lestve iz stanovanja prenesli obolelo osebo in jo predali reševalcem NMP.

Prevozi pitne vode

Izpostava Koper

Od 10. 8. 2022 od 17.00 do 11. 8. 2022 do 17.00 je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode opravljenih 111 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 2034 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 29 pripadnikov zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Izpostava Postojna

Tekom dne se je pri naselju Topol, občina Cerknica, izvajalo prečrpavanje vode iz Cerkniščice v dovodni sistem surove vode za vodarno Cerknica z namenom povečanja količin za pripravo pitne vode. Prečrpavanja so izvajajo gasilci PGD Cerknica, Rakek in Martinjak.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.