Skoči do osrednje vsebine

Ob odbojkarskem prvenstvu številne aktivnosti promocije Slovenije

Slovenija je prvič sogostiteljica svetovnega odbojkarskega prvenstva za moške, ki bo potekalo od 26. avgusta do 11. septembra. Ob tej edinstveni priložnosti za dvig globalne prepoznavnosti Slovenije kot zelene destinacije za vrhunske športne dogodke Odbojkarska zveza Slovenije (OZS), Urad Vlade za komuniciranje (UKOM) in Slovenska turistična organizacija (STO) pripravljajo številne promocijske in spremljevalne aktivnosti.
Skupinska slika slovenske moške odbojkarske reprezentance v dvorani.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca. | Avtor: Odbojkarska zveza Slovenije

Z njimi želijo nagovoriti več kot 2,3 milijarde odbojkarskih navdušencev po vsem svetu ter jim predstaviti Slovenijo kot odlično destinacijo za aktiven oddih na prostem, kot eno najboljših organizatork velikih športnih dogodkov na svetu in vse bolj priljubljeno tudi za športne priprave.

Najstarejše in najelitnejše tekmovanje v odbojki na svetu bosta letos gostili Slovenija in Poljska. Slovenija se je kot izjemna gostiteljica vrhunskih tekmovanj v odbojki že večkrat dokazala tako po organizacijski kot športni plati: najbolj na zadnjem evropskem prvenstvu leta 2019, ko so čestitke za odlično organizacijo prihajale tako s strani tujih reprezentanc kot tudi medijev, obenem pa je naša izbrana vrsta navdušila s srebrnim odličjem. Slovenija bo vrhunski športni dogodek izkoristila za celovito promocijo znamke I feel Slovenia in Slovenije kot vrhunske destinacije za velika mednarodna športna tekmovanja in priprave športnikov. Z intenzivno digitalno kampanjo na družbenih omrežjih STO Feel Slovenia, ki imajo skupaj več kot 1,5 milijona sledilcev, bo STO skrbela za pozicioniranje sogostiteljice Slovenije kot trajnostne destinacije z raznolikimi aktivnimi doživetji. STO je letos poleti lansirala tudi prvo športno-turistično platformo Sports fans of Slovenia, ki povezuje domače in tuje navijače vrhunskih slovenskih športnikov v času največjih športnih prireditev ter vključuje promocijo aktivnih doživetij za različne rekreativne športe v Sloveniji. Za navijače so na voljo tudi virtualni navijaški rekviziti v GIF zbirkah na Instagramu in posebni filtri za Instagram zgodbe, ki jih najdete pod ključno besedo Fans of Slovenia

Kako dobro slovenska odbojkarja poznata Slovenijo? 

Jan Kozamernik in Rok Možič, ki že nestrpno pričakujeta vrhunec letošnje reprezentančne odbojke, sta med osrednjimi imeni svetovnega odbojkarskega prvenstva v Sloveniji. STO je z namenom promocije Slovenije kot turistične destinacije ob prihajajočem svetovnem prvenstvu, s Kozamernikom, ki je bil na evropskem prvenstvu 2019 izbran za najboljšega blokerja in Možičem, ki velja za enega najbolj perspektivnih odbojkarjev na svetu, pripravila in na kanalu YouTube objavila poseben video kviz o Sloveniji (v angleščini).

V zabavnem pogovoru vrhunska slovenska odbojkarja odgovarjata na nevsakdanja vprašanja o Sloveniji in njenih znamenitostih, kot so: koliko odbojkarskih igrišč bi lahko postavili v Škocjanske jame, ki predstavljajo enega največjih jamskih sistemov na svetu? Kateri je najvišji vrh Slovenije, ki ga je osvojil Rok Možič? V videu pa razkrijeta tudi, katera je njuna najljubša zmaga z odbojkarsko reprezentanco do sedaj. 

UKOM priložnost svetovnega prvenstva v odbojki izkorišča za pričetek večletne promocijske kampanje Slovenije kot države vrhunskih športnikov, ki so rezultat vlaganj v mlade preko telesne vzgoje in spodbujanja gibanja, Slofit programa sistematičnega spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, rekreativnih programov in evropskega modela športa, ki ga je Slovenija predstavila med slovenskim predsedovanjem Svetu EU lani.

Promocijski 30-sekundni video bo predvajan na začetku prenosov vseh tekem iz Slovenije. Daljše verzije bodo uporabljene za promocijo Slovenije kot dežele, ki sistematično vlaga v šport in posledično žanje rezultate na ravni vrhunskega športa, na družbenih omrežjih.

Ukom bo v sodelovanju s Fakulteto za šport in Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) v nedeljo, 28. avgusta, organiziral v navijaški coni v Stožicah pred tekmami tudi preskuse zmogljivosti Slofit (in izdelavo športnega kartona), ki jih bodo izvajali predstavniki s Fakultete za šport, različne športne igre, obiskovalci si bodo lahko ogledali predstavo cirkusa Fuskabo in se preizkusili v cirkuških spretnostih.

Za novinarje pa bo Ukom v sodelovanju z OZS, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in STO pripravil še študijski obisk, na katerem bodo lahko spoznali slovenska športna prizorišča, Slofit program kot nadgradnjo nacionalnega sistema spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine ter druge zanimivosti.

Spektakel na Ljubljanici, odbojkarsko bo obarvan tudi Maribor 

Slovenska prestolnica bo v uvodu v svetovno odbojkarsko prvenstvo ponovno obudila edinstven odbojkarski spektakel na Ljubljanici, ki so ga kot prvi na svetu organizirali pred tremi leti za EuroVolley. V torek, 16. avgusta zvečer, bo na plavajočem igrišču sredi Ljubljanice potekala tekma med odbojkarskimi zvezdniki. Navijači in obiskovalci bodo lahko to posebno izvedbo odbojkarske tekme spremljali z rečnega nabrežja. Igralna površina bo obrobljena s svetlečimi črtami, ki bodo označevale igralno polje, slikovita večerna atmosfera pa bo gledalcem dala občutek, da odbojkarje spremljajo medtem, ko se ti premikajo tik nad vodno gladino. Gre za svojevrstno izvedbo odbojkarskega igrišča, ki ga je Ljubljana kot prva predstavila pred tremi leti in doživela izjemen odziv svetovnih medijev in uporabnikov družbenih omrežij. 

V Sloveniji bomo v skupinskem delu spremljali 16 od 24 najboljših reprezentanc sveta, tekme osmine finala in dve tekmi četrtfinala. Za navijače bo pred dvorano Stožice organizirana navijaška cona, kjer bo pred vsako tekmo potekalo mednarodno druženje navijačev iz 16 držav: Slovenije, Brazilije, Kube, Japonske, Katarja, Francije, Kameruna, Turčije, Kitajske, Nizozemske, Egipta, Argentine, Nemčije, Irana, Italije in Kanade. 

Otvoritvena tekma svetovnega prvenstva bo v Stožicah, ko se bosta pomerili reprezentanci Kube in Brazilije, ki visoko kotirata na svetovni lestvici najboljših odbojkarskih reprezentanc na svetu. V uvodnem delu tekmovanja se bo slovenska reprezentanca, ki je aktualna evropska podprvakinja, najprej pomerila s Kamerunci, 28. avgusta pa z aktualnimi olimpijskimi prvaki Francozi in 30. avgusta z Nemci. Tekme, še posebej s Francijo, so odlična odskočna deska za promocijo Slovenije na svetovnem prvenstvu. Reprezentanci Slovenije in Francije na svetovnem prvenstvu ciljata na najvišja mesta. 

Od 19. do 21. avgusta bo v prenovljeni dvorani Tabor v Mariboru potekal pripravljalni turnir treh reprezentanc, tudi Slovenije. Maribor bo tako eno od osrednjih prizorišč prvenstva. Slovenski reprezentančni odbojkarji so navdušeni, da bodo tekmece pozdravili pred domačimi navijači, ki jim bodo na prvenstvu z ustvarjanjem prave navijaške vročice zagotovo pomagali do še boljših nastopov. 

Slovenija ima izjemen potencial za velike mednarodne prireditve 

Izvedba svetovnega prvenstva v odbojki za moške 2022 letos obeležuje pomemben mejnik: to bo jubilejno, 20. prvenstvo, ki danes velja za najprestižnejše odbojkarsko tekmovanje na svetu. Zaupanje, ki ga je Mednarodna odbojkarska zveza pokazala s podelitvijo sogostiteljstva prvenstva Sloveniji, je veliko priznanje in tudi izjemna priložnost za promocijo Slovenije kot trajnostne in športne destinacije, ki uspešno povezuje zeleni turizem in šport za gospodarski in družbeni razvoj. Veliki športni dogodki tako kratkoročno kot tudi dolgoročno ustvarjajo številne nove priložnosti za promocijo države in njenega gospodarstva. Poleg tega pa povezujejo mednarodno skupnost in spodbujajo mlade k zdravemu in aktivnemu načinu življenja. S sogostiteljstvom svetovnega odbojkarskega prvenstva ima Slovenija pred seboj veliko priložnost, da svetu pokaže raznolikost naravnih lepot in edinstvenost doživetij ter tradicionalno družbeno zavezanost športu kot eni najpomembnejših vrednot slovenske družbe.