Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. avgusta 2022

Potresi

Izpostava Brežice

Ob 1.12 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Brežic, 83 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Brežic in okoliških naselij.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.04 je na območju Vogla, občina Bohinj, planinec zašel z markirane poti in se izgubil. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so ga ob sodelovanju posadke s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Gorsko reševalne zveze Slovenije (GRZS) na krovu izsledili in prepeljali v dolino.

Ob 18.40 so gorski reševalci na Tominškovi poti na Triglav, občina Kranjska Gora, opazili onemoglo tujo planinko. Gorski reševalci GRS Mojstrana in posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo GRZS na krovu so onemoglo planinko oskrbeli in prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.53 se je v Ukancu, občina Bohinj, pri skoku v vodo poškodoval otrok. Gorski reševalci GRS Bohinj so reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Bohinj nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 18.44 se je na Jelovici, občina Železniki, voznik s štirikolesnikom preveril v 30 metrsko globel. Reševalci GRS Škofja Loka in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik so poškodovanega na kraju oskrbeli. S helikopterjem SV je bil prepeljan v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.25 so na malem Osolniku v občini Velike Lašče gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Turjak nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP. Reševalcem so pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.37 so v naselju Ceršak, občina Šentilj, gasilci PGD Ceršak nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.36 so v Križevski vasi, občina Metlika, iz reke Kolpe rešili utapljajočega otroka. Do prihoda reševalcev NMP Zdravstvenega doma (ZD) Metlika so otroka na kraju oživljali občani. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu je otroka prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.34 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz Radelj ob Dravi v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.38 sta pri naselju Tupaliče, občina Preddvor, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Ob 14.01 je v Podljubelju, občina Tržič, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo s pomočjo avtodvigala postavili nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.45 sta pri šentviškem predoru v Ljubljani v naletu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.20 je v kraju Modrej v občini Tolmin osebno vozilo zapeljalo z vozišča in nasedlo. Gasilci PGD Tolmin so vozilo dvignili in postavili na vozišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.45 je ob Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorela baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vič.

Ob 16.02 se je na Zaloški cesti v Ljubljani žgala pozabljena hrana v pečici, pri čemer je zadimilo prostore. Gasilci GB Ljubljana so prezračili stanovanje in opravili meritve prisotnosti plinov. Požara ni bilo in gašenje ni bilo potrebno.

Izpostava Maribor

Ob 17.00 je v Zgornjem Dupleku, občina Duplek, zagorel lesen čebelnjak velikosti okoli 6 x 3 metre. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Dvorjane ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.10 je v poslovnih prostorih podjetniškega pospeševalnika Katapult v Gabrskem, občina Trbovlje, zagorel elektromotor. Zaposleni so elektromotor iznesli iz objekta, kjer so ga pogasili gasilci PGD Trbovlje mesto.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 10.46 je na cesti v Vajdovi ulici v Semiču gorelo osebno vozilo. Že pred prihodom gasilcev so prisotni požar pogasili z ročnim gasilnim aparatom. Gasilci PGD Semič so zavarovali kraj in pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.29 je na območju naselja Vitna vas, občina Brežice, gorelo v naravi. Gasilci PGD Bizeljsko so pogasili ogenj na površini okoli 100 kvadratnih metrov, ki se je razširil iz večjega kupa gorečega vejevja in zajel dele travnika, grmičevja, podrasti ter nekaj krošenj dreves.

Izpostava Celje

Ob 14.13 je v bližini naselja Zalog pri Šempetru v občini Žalec zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Šempeter, Žalec in Vrbje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na površini okoli 1 hektara.

Izpostava Koper

Na požaru pod Socerbom, občina Koper, so se aktivnosti gašenja nadaljevale tudi preko dneva. Helikopterja SV sta v jutranjih urah pričela z gašenjem iz zraka. Požarišče je pregledoval policijski helikopter LPE s termovizijsko kamero. Po podatkih je bil požar na dveh ločenih lokacijah – prva na območju pod Socerbom na površini okoli 100 hektarov in drugi na območju pod Tinjanom na površini okoli 10 hektarov. Na požarišču je bilo tekom dneva okoli 150 gasilcev s 45 vozili. Iz zraka so požar gasili trije helikopterji SV, letalo SV Pilatus, dva policijska helikopterja Letalske policijske enota (LPE), dva italijanska helikopterja in dva italijanska Canadair-ja. Na požarišče so vojaki SV dostavljali vodo s tremi avtocisternami. Za potrebe sanitetne podpore pa je bila na požarišče poslana tudi sanitetna postaja SV z nujnim reševalnim vozilom

11.8.2022.

Tekom noči se je na požarišču pod Socerbom, občina Koper, aktivno dodatno zalivalo in čistilo požarno linijo, ter pregledovalo celotno požarišče. Na nočni izmeni je bilo 117 gasilcev notranjske regije z 31 vozili, poklicni koprski gasilci z 3 vozili in reševalci NMP.

Tekom dne 11.8.2022 so bo obdržal nadzor nad požariščem in aktivno zalivanje požarne linije, zaradi preprečitve ponovnega vžige. Od zgodnjih jutranjih je v pripravljenosti helikopter SV, policijski helikopter bo opravljal pregled požarišča s termo kamero.

Ob 18.27 je zagorel gozd v naselju Šmarje v občini Koper. Požar na površini okoli 700 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Krkavče in Babiči.

Izpostava Kranj

Ob 7.45 so na Spodnjem Jezerskem, občina Jezersko, v gozdu ob reki Kokri opazili dim. Gasilci PGD Jezersko so na kraju ugotovili, da gre za neurejeno in nenadzorovano kurišče in ga pogasili.

Ob 13.57 je zagorela brežina ob železniški progi na relaciji Globoko - Radovljica, občina Radovljica. Gasilci PGD Radovljica, Mošnje, Ljubno, Brezje na Gorenjskem, Begunje na Gorenjskem, Lesce, Lancovo, Srednja Dobrava, Podnart, Podgora, Kropa, Kamna Gorica, Hlebce, Zabreznica in Bled so požar pogasili. Pomoč pri gašenju iz zraka je nudil tudi helikopter SV.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.57 je na travniku pri Notranjih Goricah zagorel drevesni štor. Požar so pogasili gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica.

Ob 18.28 so občani v bližini gradu Jablje v Loki pri Mengšu, občina Mengeš, opazili dim v gozdu. Zapuščeno kurišče so pogasili gasilci PGD Mengeš in Loka pri Mengšu.

Ob 19.45 so v naselju Peščenik, občina Ivančna Gorica, ob hiši zagorele ciprese. Požar je pred prihodom gasilcev pogasil požar. Gasilci PGD Višnja Gora so opravili ogled in namočili 12 požganih cipres.

Izpostava Maribor

Ob 19.00 je na jasi v Stražunskem gozdu v Mariboru gorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.15 je v naselju Čentiba, občina Lendava, zagorela podrast na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Čentiba in Lendava.

Izpostava Postojna

Ob 12.36 se je pri naselju Vrhovlje v občini Sežana na včerajšnjem požarišču ponovno kadilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana so požarišče izdatno zalili z vodo.

Ob 12.49 je v naselju Buje, občina Pivka, ob gospodarskem objektu gorel hlevski gnoj. Gasilci PGD Košana in Pivka so požar pogasili ter ga ob pomoči lastnika z mehanizacijo premetali in pogorišče temeljito zalili z vodo.

Ob 14.56 je pri naselju Bezuljak, občina Cerknica, gorela trava na površini okoli 250 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Bezuljak.

Ob 18.56 so pri naselju Bezuljak, občina Cerknica, goreli trava, borovci in gozdna podrast. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Bezuljak, Cerknica in Begunje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.27 so v potoku Mlinščica v Homcu, občina Domžale, opazili pogin rib. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, policija in gospodar Ribiške družine (RD) Bistrica so pregledali kraj in ugotovili nizek vodostaj potoka. V potoku so našli nekaj poginulih mladic. Voda se je na zapornici penila vendar so se pene takoj po zapornici umirile in izginile. Izmerili so še pH vode, ki je pokazal normalno stanje. Drugega onesnaženja niso zaznali.

Ob 16.52 sta na avtocesti na počivališču Sap v Cikavi, občina Grosuplje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Grosuplje so odklopili akumulator na vozilu ter glavno stikalo na hibridnem vozilu, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in počistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 13.19 se je v naselju Nova vas pri Markovcih, občina Markovci, tovorno vozilo z dvigalom pri premikanju tovora delno prevrnilo, zaradi česar je v kanal Hidroelektrarne (HE) Formin izteklo hidravlično olje. Gasilci PGD Ptuj, Stojnci in potapljači JZ GB Maribor so odklopili tovor, ki je padel v kanal, ga pričvrstili na dnu kanala, saj se bo akcija dviga tovora nadaljevala v petek. Gasilci PGD Ptuj so s pomočjo pivnikov polovili izteklo hidravlično olje. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.45 je na gozdnatem območju hriba Panovec v občini Nova Gorica revirni gozdar naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja spravila v ustrezno varovano skladišče topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 15.00 so na področju naselja Temnica, občina Miren-Kostanjevica, delavci SiDG med spravilom požaganega lesa, naleteli na šest kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev s skupno maso 52,15 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe odstranila in do uničenja shranila na varno.

Ob 19.49 so na cesti Renče–Temnica v občini Renče-Vogrsko, našli topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila.

Izpostava Postojna

Ob 9.40 so na pašniku pri naselju Volče, občina Pivka, našli vadbeno protipehotno mino, ostanek iz obdobja JLA. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdbo odstranila in uničila na bližnjem poligonu za uničevanje NUS. Obveščene so bile ustrezne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.54 so v naselju Grobelno, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Izpostava Kranj

Ob 12.04 so v Češnjivi pri Kropi, občina Radovljica, gorski reševalci GRS Radovljica nudili pomoč pristojnim službam pri spustu osebe z višine.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.20 so v Spodnjih Gameljnah, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana razrezali drevo, ki je padlo na osebno vozilo in telefonske vodnike.

Ob 15.22 so ob Letališki cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana na pločnik odmaknili podrto drevo in obvestili podjetje SNAGA za odvoz.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.56 so na Kocljevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota rešili ujeto osebo iz dvigala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.05 so gorski reševalci GRS Tolmin pod vzletiščem za jadralne padalce Kobala, občina Tolmin, sneli jadralno padalo z drevesa.

 

Prevoz pitne vode

Izpostava Koper

Od 9. 8. 2022 od 17.00 do 10. 8. 2022 do 17.00 je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode opravljenih 115 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 2.131 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 25 pripadnikov zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Tekom dne se je pri naselju Topol, občina Cerknica, izvajalo prečrpavanje vode iz Cerkniščice v dovodni sistem surove vode za vodarno Cerknica z namenom povečanja količin za pripravo pitne vode. Prečrpavanja so izvajajo gasilci PGD Cerknica, Begunje in Grahovo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.