Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.39 se je v Velski dolini, občina Bohinj, pri sestopu poškodoval planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik so tujega planinca na kraju oskrbeli. V SB Jesenice ga je prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV).

Ob 14.30 si je na pobočju Vogla, občina Bohinj, pohodnik poškodoval gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik so pohodnika na kraju oskrbeli in dvignili v helikopter SV ter prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.59 je na Vodilem vrhu nad naseljem Zatolmin, občina Tolmin, zasilno pristal jadralni padalec. V dolino so nepoškodovanega na klasični način pospremili gorski reševalci GRS Tolmin.

Ob 17.27 se je na makadamski poti s Stola proti Trnovem ob Soči, občina Kobarid, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gorski reševalci GRS Tolmin so ponesrečenca na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer so ga reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin prevzeli v nadaljnjo oskrbo in nato prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 19.44 je na Kobali v bližini naselja Poljubinj, občina Tolmin, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Gorski reševalci GRS Tolmin so z vrvno tehniko padalca rešili z drevesa in nepoškodovanega pospremili v dolino. Padalo bodo z drevesa odstranili naslednji dan.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.00 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik poletel v Železnike. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je prepeljal obolelo osebo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Železniki so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Ob 14.22 so iz Doma na Kredarici, občina Kranjska Gora, s helikopterjem SV in dežurno ekipo GRS Brnik na krovu prepeljali obolelo osebo v SB Jesenice. Aktivirani so bili tudi reševalci GRS Mojstrana.

Ob 16.19 so iz Vogla, občina Bohinj, gorski reševalci GRS Bohinj obolelo osebo s pomočjo gondole pospremili v dolino in jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Bled.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.30 je v naselju Idrsko, občina Kobarid, kolesarju postalo slabo. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Tolmina, v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana pa je bil prepeljan s helikopterjem SV skupaj z dežurno ekipo HNMP iz Brnika.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.24 se je pri Gregorčičevem slapu, občina Tolmin, izgubila planinka. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Tolmin, ki so pohodnici pomagali pri sestopu do vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.36 je na križišču Čopove ulice in Dečkove ceste, občina Celje, prišlo do prometne nesreče dveh osebnih vozil. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi, do prihoda reševalcev NMP Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.07 so v naselju Zgornji Log v občini Litija verižno trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in poškodovanega voznika oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 14.33 je na cesti proti Kočnem ob Ložnici, občina Slovenska Bistrica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se prevrnil na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče , odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem. Tri poškodovane osebe so bile prepeljane v UKC Maribor.

Ob 17.36 sta na avtocesti v bližini naselja Fram, občina Rače-Fram, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 10.58 je v naselju Zgornji Jakobski dol v občini Pesnica osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Maribor pa so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.22 se je na cesti Bovec–Kluže, pred odcepom za Kal–Koritnica, v občini Bovec voznik z osebnim vozilom zaletel ob brežino in se odbil na cestišče. Reševalci NMP Tolmin so poškodovanega voznika odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Gasilci PGD Bovec so nevtralizirali razlite tekočine in odklopili akumulator.

Ob 15.26 je na Bazari, občina Šempeter pri Gorici, prišlo do trka dveh osebnih vozil. Ni poškodovanih oseb. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so očistili cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.35 je na cesti Trebnje–Mirna, občina Mirna, osebno vozilo zapeljalo na brežino in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali, osvetljevali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Trebnje, ki so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Postojna

Ob 17.02 sta na počivališču Povir sever na avtocesti Senožeče–Sežana, občina Sežana, trčili osebni vozili. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo postavili s parkiranega vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovane osebe, policistom in delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a). Reševalci NMP so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.23 je v bližini ulice Za progo v Ljubljani gorela manjša baraka. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Kozarje.

Ob 23.45 je v Stegnah v Ljubljani gorela baraka. Požar, ki je zajel barako v velikosti okoli šest kvadratnih metrov, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.22 je ob reki Savi v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Pogasili so ga gasilci PGD Tacen. Vozilo je uničeno.

Ob 23.15 je na Ulici koroškega bataljona v Črnučah, občina Ljubljana, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil v celoti, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 20.35 je v bližini naselja Vihre, občina Krško, ob reki Savi gorela podrast. Požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Koper

Ob 2.11 je pod Socerbom v občini Koper v bližini italijanske meje zagorelo na gozdnatem, težko dostopnem terenu. Požar so čez dan gasili gasilci JZ GB Koper, celotna Obalna gasilska zveza in druga društva, skupno okoli 120 gasilcev iz 78 gasilskih enot. Pomoč pri gašenju so nudili tudi italijanski gasilci. Požar na površini okoli 15 hektarov, ki se je zaradi vetra hitro širil, so gasili tudi trije helikopterji SV, letalo Pilatus in italijanska helikopterja. Pomoč pri gašenju z zraka je nudil tudi italijanski Canadair. Zaradi gašenja je zaprta državna cesta med Gabrovico in mejnim prehodom Osp v občini Koper. Prehospitalna enota Obala pa je na kraju dogodka oskrbela gasilca, ki se je nadihal dima, in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Izola. Ob 17. uri se je po predhodno izdani ustni odredbi Poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS), aktiviral Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Aktivirana je bila tudi dežurna ekipa NMP, ki je zagotavljala nujno medicinsko pomoč gasilcem in ostalim enotam na terenu. Po podatkih Regijskega štaba CZ za Obalno regijo je bilo najbolj kritično pod vasjo Osp, kjer so gasilci skušali zadržati požar, da ne bi preskočil ceste in se približal stanovanjskim hišam. Nihče od prebivalcev ni bil evakuiran. Nekaj turistov v nastanitvah v bližini se je zaradi dima samoiniciativno umaknilo.

V nočnem času je bilo na terenu okoli 130 gasilcev s 40 vozili. Izdatno so zalivali požarišča in tudi gasili novo nastala žarišča. Požar naj bi bil v večjem delu pod kontrolo, ni pa še lokaliziran. Dne 10.8.2022 se aktivnosti gašenja nadaljujejo, tudi iz zraka. Helikopterja SV sta ob 5.30 vzletela z Brnika in sta pričela z gašenjem iz zraka.

Izpostava Kranj

Ob 10.06 je v Lučinah, občina Gorenja vas - Poljane, zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Lučine, Gorenja vas in Poljane so požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 13.58 so v naselju Puštal, občina Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka pogasili manjši požar v naravnem okolju.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.59 je v Černigojevi ulici v Ljubljani tlela travnata površina in gorel del zaščitne nogometne mreže. Gasilci GB Ljubljana so tlenje in ogenj na manjši površini pogasili ter pregledali okolico.

Ob 17.10 so ob Cesti v Gorice v Ljubljani goreli odpadki. Požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič.

Ob 21.30 je na Trati XIV. v Kočevju gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so pogasili okoli 10 kvadratnih metrov goreče suhe trave in vejevja.

Izpostava Novo mesto

Ob 07.07 je v naselju Gornji Kot, občina Žužemberk, gorel kup vejevja in odpadnega lesa. Gasilci PGD Dvor so varovali požarišče do izgoretja in ga polili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 14.21 je med Vrhovljami in Sežano v občini Sežana gorelo na različnih lokacijah. Požar na skupni površini okoli 0,25 hektarjev so pogasili gasilci ZGRS Sežana, PGD Sežana, Povir in Lokev.

Ob 14.37 so na lokalni cesti od Divače proti Senožečam, občina Divača, zagoreli trije manjši požari po deset kvadratnih metrov in en večji požar pri izvozu iz avto ceste za Senožeče proti Štorjam. Gasilci PGD Senožeče in Divača so pogasili in zalili požarišča. Večji požar je bil v velikosti okoli enega hektarja.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.28 je v naselju Rove, občina Zagorje ob Savi, gorelo na travniku ob robu gozda. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zagorje mesto in Kotredež.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.44 je na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani gorel koš za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 22.25 je na ulici Pod Plevno v Škofji Loki v stanovanjskem objektu iz cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci PGD Škofja Loka so zatesnili cisterno in tako preprečili nadaljnje iztekanje olja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.25 so nad naseljem Lokovica, občina Miren–Kostanjevica, pri preventivnem pregledu območja pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske in Gorenjsko-Ljubljanske regije našli 29 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 71,385 kilogramov italijanske, avstro-ogrske, francoske in jugoslovanske izdelave iz obdobja prve, druge svetovne vojne in iz obdobja Jugoslovanske narodne armije (JNA). Pripadniki so 15 kosov nevarnih najdb v skupni masi 9,32 kilogramov, ki so bile neprimerne za prevoz in začasno skladiščenje, uničili na najbližji primerni lokaciji. Ostalih 14 kosov s skupno maso 62,038 kilogramov pa so prepeljali do uničenja na varno v skladišče.

Ob 18.26 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na požarišču požara na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najdene iz obdobja prve svetovne vojne italijanske izdelave topovska vžigalnika kalibra 5 milimetrov, mase 0,5 kilogramov, topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 35,4 kilogramov in avstrijske izdelave ročno bombo Lakos.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.52 je pri naselju Birčna vas, občina Novo mesto, občan v gozdu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Ljubljansko-Gorenjske regije so odstranili in do uničenja shranili na varno v skladišče najdeno minometno mino kalibra 45 milimetrov iz obdobja druge svetovne vojne in italijanske izdelave.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.41 so na Starem trgu, občina Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 1.17 je v Gunduličevi ulici v Mariboru v stanovanju iztekala voda iz kotlička. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.11 se je v Trenti, občina Bovec, lastnici zaklenil avtomobil v katerem je bil otrok. Gasilci iz PGD Bovec so s tehničnim posegom vozilo odprli.

Izpostava Postojna

Dne 9. 8. 2022 so na zahtevo poveljnika CZ občine Cerknica zaradi pomanjkanja vode v oskrbovalnem drenažnem sistemu vodovodne oskrbe čistilne naprave za pripravo pitne vode gasilci PGD Cerknica pričeli s prečrpavanjem vode iz zajetja potoka v drenažni jašek.

Izpostava Ptuj

Ob 16.08 je v naselju Vitomarci, občina Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, poškodovano drevo viselo na cestišče in ogrožalo promet. Gasilci PGD Vitomarci so drevo podrli, razžagali ter počistili cestišče.

 

Prevoz pitne vode

Izpostava Postojna in Koper

Od 8. 8. 2022 od 17.00 do 9. 8. 2022 do 17.00 je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode opravljenih 106 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1609 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 19 pripadnikov zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava. 

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. 

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

Izredni bilten

Zaradi pojava obširnega požara v naravnem okolju na območju pod Socerbom v občini Koper, se je po predhodno izdani ustni odredbi Poveljnika CZ RS, dne 9. 8. 2022, ob 17.00 uri aktiviral Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.