Skoči do osrednje vsebine

Spominska slovesnost za žrtve atomske bombe v Hirošimi in Nagasakiju z jasnim sporočilom o nadaljevanju aktivnosti za svet brez jedrskega orožja

Spominski slovesnosti na žrtve atomske bombe v Hirošimi in Nagasakiju sta potekali še 77. leto zapored. Sodelujoči so se poklonili spominu na tiste, ki so izgubili življenje zaradi atomskega bombardiranja, in podprli sporočilo obeh mest o svetu brez jedrskega orožja in trajnem miru.

V imenu Republike Slovenije se je slovesnosti udeležila ga. Tina Vodnik, začasna odpravnica poslov na Veleposlaništvu RS v Tokiu.

Letošnji slovesnosti sta imeli poseben pomen zaradi zaostrenih razmer zaradi vojne v Ukrajini ter groženj z uporabo jedrskega orožja. Župan Hirošime je pozval svet, naj ne ponavlja napak, ki so pred 77 leti uničile njegovo mesto, župan Nagasakija pa je pozval k zavezanosti, naj bo Nagasaki zadnje mesto, ki je utrpelo atomski bombni napad.

Ob robu so se predstavniki diplomatskega zbora srečali z dijaki osnovnih šol v Hirošimi, ki so podali vsaki državi sporočilo miru ter z go. Teruko Yahato, ki je preživela napad atomske bombe na Hirošimo.