Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predstavniki slovenskih skupnosti v Braziliji, Venezueli, Kolumbiji in Boliviji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes prek video povezave sestal s predstavniki slovenskih skupnosti v Južni Ameriki, ki so ministru orisali življenje, izzive in aktivnosti slovenskih skupnosti v Braziliji, Venezueli, Kolumbiji in Boliviji.
Predstavniki slovenske skupnosti v Braziliji, Kolumbiji, Venezueli, Boliviji.Posnetek zaslona.

Predstavniki slovenske skupnosti v Braziliji, Kolumbiji, Venezueli, Boliviji. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je v uvodnem pozdravu izrazil zanimanje za njihove poglede, mnenja in predloge za izboljšanje sodelovanja in aktivnosti. Izpostavil je pomen ohranjanje slovenskega jezika, čemur je potrebno nameniti še posebno pozornost, ter tudi gospodarsko povezovanje in vključevanje mladih. Minister je poudaril vlogo urada kot povezovalnega člena z institucijami v Republiki Sloveniji. Kot ostale slovenske skupnosti doslej, je tudi današnje sogovornike povabil k promociji in sodelovanju pri aktivnostih v okviru projekta Evropska prestolnica kulture, ki bo 2025 v Novi Gorici in Gorici. Poudaril pa je tudi željo, da z rednim in intenzivnim sodelovanjem nadaljujejo tudi v prihodnje. »Se že veselim nadaljnjih srečanj,« je dodal minister Arčon in srečanje zaključil z zahvalo vsem predstavnikom tamkajšnjih slovenskih skupnosti za njihov čas in trud, v korist Slovencev v teh južnoameriških državah.

Uvodoma je življenje in aktivnosti slovenske skupnosti v tem delu Južne Amerike predstavil veleposlanik Republike Slovenije v Brasilii Gorazd Renčelj. Izpostavil je, da so še posebej v Braziliji pandemsko obdobje izredno dobro izkoristili, hitro so se namreč prilagodili novim razmeram in kmalu svoje dejavnosti prenesli na splet, kar pa je zaradi siceršnje oddaljenosti celo povečalo število članov in obogatilo aktivnosti. Prav s področja Latinske Amerike so v zadnjih letih prišle tudi številne pobude za povezovanje slovenske diaspore ne le na tem območju temveč po vsem svetu. V nadaljevanju so svoje delovanje in aktivnosti orisali prisotni predstavniki slovenskih društev in organizacij ter častna konzula v São Paulo in Rio de Janeiru.