Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. avgusta 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 11.47 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor iz naselja Radna, občina Sevnica, prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.22 pod kampom v Trnovem ob Soči, občina Kobarid, pri nočnem kopanju v reki Soči dvema osebama ni uspelo izplavati na obrežje. Še pred prihodom gasilcev PGD Kobarid in reševalcev GRS Tolmin so ju iz reke rešili prisotni. Gasilci in gorski reševalci so pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma (NMP ZD) Tolmin pri oskrbi in transportu oseb.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.26 se je v naselju Dolga Raka, občina Krško, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Krško pa so na kraju oskrbeli poškodovanega motorista in ga prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.55 se je na štajerski avtocesti za izvozom Domžale, občina Domžale, v smeri Ljubljane s prikolice osebnega vozila prevrnila 1000 litrska plastična posoda in obstala na prehitevalnem pasu. Posledično sta zaradi naglega zaviranja trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine, odmaknili vozila na odstavni pas in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale. Reševalci so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Aktivirani so bili tudi gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 12.58 je v naselju Zgornja Javoršica, občina Moravče, osebno vozilo trčilo v betonski zid ob cesti. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP Domžale. Ti so v nesreči poškodovani osebi oskrbeli in ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.31 se je na cesti Čepovan–Lokve, občina Nova Gorica, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica. Ti so ga dokončno oskrbeli in ga prepeljali v Splošno bolnico (SB) Šempeter pri Gorici.

Ob 11.27 je na odseku hitre ceste Vipava–Nanos, občina Vipava, pri natovarjanju okvarjenega kombiniranega vozila na prikolico avtovleke v SOS niši vozilo skupaj s prikolico in tovorom nenadzorovano ušlo vzvratno navzdol po brežini in se zaustavilo 300 metrov nižje v varovalni ograji. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali po vozišču iztekle motorne tekočine. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP in prepeljali v ZD Ajdovščina. Na kraju so bili tudi delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)-s in policija.

Izpostava Postojna

Ob 14.50 sta na Postojnski cesti v Pivki trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna in Pivka so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi v nesreči poškodovane motoristke.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.17 so na Trgu v Prevaljah trčila tri osebna vozila. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 14.06 je v naselju Dekani, občina Koper, gorelo v notranjosti transformatorski postaji. Požar, ki je uničil nekatere komponente v postaji in v izmeri okoli šestih kvadratnih metrov, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, PGD Hrvatini in Dekani.

Izpostava Kranj

Ob 5.53 je na Jezerski cesti v Kranju gorelo v prvem nadstropju stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Primskovo so požar pogasili. Nadstropje hiše je uničeno.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.10 je na Tržaški cesti na Vrhniki gorelo v zapuščenem stanovanjskem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhnika. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Verd in Stara Vrhnika, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Maribor

Ob 22.18 je na Selniški cesti v Selnici ob Dravi v stanovanjskem objektu zagorel mobilni telefon, ki se je polnil na blazini. Še pred prihodom gasilcev so domači sami pogasili požar. Gasilci PGD Selnica ob Dravi in Slemeni so s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 19.43 je na Dečkovi cesti v Celju zagorelo osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka ter pogasili goreče vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.05 je v ulici Vipavska cesta v Ajdovščini v servisni delavnici večje gospodarske družbe zagorel večji gradbeni stroj. Prisotni serviserji so goreč stroj uspeli prepeljati na dvorišče, kjer je kljub gašenju gasilcev Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina skoraj v celoti pogorel. Gasilci so nevtralizirali iztekle nevarne tekočine in počistili dvorišče.

Izpostava Ptuj

Ob 17.11 je na cesti pred naseljem Kungota pri Ptuju, občina Kidričevo, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Talum in Apače.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.23 so na Ostrožnem v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši požar v naravi na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 10.26 sta v bližini Ulici borcev narodno osvobodilne borbe (NOB) nad naseljem Lucija, občina Piran, gorela grmovje in poljski WC. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Piran in Sečovlje.

Ob 13.32 je v bližini naselja Kortine, občina Koper, gorelo v naravi. Požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Osp, Hrvatini, Dekani in JZ GB Koper.

Ob 16.01 so v dolini proti naselju Boršt, občina Koper, gorela drevesa. Požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Babiči, Hrvatini, Krkavče in JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.52 je v bližini Saveljske ceste v Ljubljani gorel kup slame. Požar so pogasili gasilci PGD Dravlje.

Izpostava Maribor

Ob 2.01 so na Puhovi ulici v Mariboru v krožišču gorele ciprese. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - Pobrežje so požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 12.35 je v naselju Bač, občina Ilirska Bistrica, na strelišču gorela suha trava. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGD Knežak.

Izpostava Ptuj

Ob 10.43 so v naselju Draženci, občina Hajdina, pred stanovanjsko hišo gorele ciprese. Požar, ki je zajel v dolžini 10 metrov cipres, so pogasili gasilci PGD Draženci in Hajdina.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.45 je v Puhovi ulici v Mariboru gorel zabojnik za oblačila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli zabojnik in požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov 

Izpostava Koper

Ob 19.21 je bil v objektu na Južni cesti v Izoli zaznan vonj po plinu. Gasilci JZ GB Koper so v objektu opravili meritev vendar plina niso zaznali.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.32 se je ob Savi v Ljubljani nahajala neodzivna oseba v osebnem vozilu, kjer je bila tudi plinska jeklenka. Gasilci GB Ljubljana so izmerili koncentracije plinov v okolici in odklopili akumulator na vozilu, reševalci NMP Ljubljana pa so zastrupljeno osebo na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.00 je na pobočju Krna, občina Kobarid, občan našel več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstvih. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila v skladišče najdene štiri kose neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 14 kilogramov, francoske, avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.40 sta v naselju Lokovica, občina Miren–Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najdenih pet ročnih bomb, štiri topovske granate kalibra 75 milimetrov in tri topovske vžigalnike v skupni masi 34,58 kilogramov, italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.30 sta v naselju Soča, občina Bovec, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije iz reke odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najdeno minometno mino avstrijske izdelave, kalibra 160 milimetrov, mase 23,5 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.38 so na Kardeljevem trgu v Velenju ostala v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostale ujete osebe. Iz dvigala so s tehničnim posegom tri nepoškodovane osebe rešili gasilci PGD Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 20.05 so v Mencingerjevi ulici v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, gasilci PGD Bohinjska Bistrica s tehničnim posegom vstopili v stanovanje kjer se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.13 je v Hudovernikovi ulici v Ljubljani iz odtočnih cevi iztekala fekalna voda. Cev so začasno začepili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.46 je v Novi Vasi, občina Bovec, osebno vozilo s sprednjim kolesom zapeljalo z mostu. Gasilci PGD Bovec so s tehničnim posegom nepoškodovano vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Postojna

Ob 18.23 je na Cerkniškem jezeru pri naselju Dolenje Jezero, občina Cerknica, občanka obtičala v globokem blatu okoli 1,5 metra globoko. Gasilci PGD Dolenje Jezero so nepoškodovano osebo s tehničnim posegom izvlekli iz globokega blata.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je na Primorskem razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod.

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.