Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. avgusta 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.44 si je v bližini Krnice, občina Bovec, udeleženka pri spuščanju po jekleni vrvi (zipline) zlomila gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec so ji na kraju imobilizirali poškodbo in prenesli do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin. Reševalci so nato poškodovanko prepeljali do mejnega prehoda Predel, kjer so jo predali avstrijski reševalni službi.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.35 se je v naselju Spodnje Jelenje, občina Litija, občan poškodoval pri delu s kmetijsko mehanizacijo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dole in Litija so nudili prvo pomoč ponesrečencu ter reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.05 je helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika na krovu prepeljal obolelo osebo iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Šempeter pri Gorici v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.27 je v Gorici ob Slivnici, občina Šentjur, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in čelno trčil v obcestni betonski propust. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Osebi so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Ti so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 20.55 je v Teru, občina Ljubno, voznik osebnega avtomobila zapeljal izven vozišča ter trčil v nadstrešek in parkirano vozilo. Po trčenju je vozilo povzročitelja obstalo na strehi, voznik pa je s kraja pobegnil. Gasilci PGD Nazarje so kraj zavarovali, odklopili akumulator, vozilo so obrnili na kolesa in ga zvlekli na vozišče, vozišče posuli z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč policiji. Policija je voznika, ki je bil poškodovan, izsledila.

Izpostava Koper

Ob 12.48 so v Strunjanu, občina Piran, trčila tri osebna vozila. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, na enem od vozil odklopili akumulator, posuli cestišče s absorpcijskim sredstvom in pomagali odstraniti vozila s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 9.23 je na Bohinjski Beli v občini Bled osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo in ga s tehničnim posegom dvignili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.12 je na avtocesti Ljubljana – Kranj na izvozu Kranj - vzhod, občina Šenčur, osebno vozilo zapeljalo z vozišča, peljalo po odbojni ograji in pristalo na boku. Pri tem je zagorelo, ogenj se je razširil na bližnja drevesa in travo. Ena oseba je v nesreči umrla. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Šenčur so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, pogasili goreče vozilo, drevesa in okolico, s tehničnim posegom odprli vozilo in iz njega iznesli preminulo osebo, razsvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj ter pogrebni službi. V času intervencije je bil izvoz iz avtoceste zaprt.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.20 sta v naselju Glogovica, občina Ivančna Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč zdravniku Zdravstvenega doma (ZD) Ivančna Gorica ter reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu ene poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci so poškodovanega prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 6.45 je v Drenikovi ulici v Ljubljani voznik med vožnjo doživel zastoj srca in se z osebnim vozilom nekontrolirano zaletel v drevo. Gasilci GB Ljubljana so do prihoda reševalcev NMP Ljubljana začeli z oživljanjem voznika, ter odklopili akumulator na vozilu.

Ob 11.28 so na regionalni cesti od Škofljice proti Pijavi Gorici trčila tri osebna vozila. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Pijava Gorica. Zavarovali so kraj nesreče, oskrbeli dve lažje poškodovani osebi in jih predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP. Odklopili so akumulatorje vozil, cestišče posuli z absorbentom ter upravljali zapore ceste.

Izpostava Maribor

Ob 21.52 sta na avtocesti Šentilj – Maribor, občina Pesnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli iztekle tekočine. Reševalci NMP Maribor so na kraju oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.35 se je v naselju Hrastje-Mota, občina Radenci, voznik osebnega vozila zaletel v hišo in pri tem utrpel telesne poškodbe. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj nesreče, pogasili začetni požar na vozilu, odklopili akumulator, usmerjali promet, vozilo dvignili na cestišče ter vlečni službi pomagali pri nalaganju vozila.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 so na Grintovcu v občini Ivančna Gorica gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Višnja Gora so očistili so dimnik in prostore pregledali s termovizijsko kamero. Materialna škoda ni nastala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.36 je v naselju Dolga vas, občina Lendava, zagorelo okno na stanovanjski hiši. Domačini so požar do prihoda gasilcev pogasili. Gasilci PGD Dolga vas in Lendava so pregledali okolico hiše.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 6.40 je na avtocesti na počivališču Čatež ob Savi, občina Brežice, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Krško in PGD Cerina so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.19 je v naselju Dobrava, občina Radlje ob Dravi, gorel delovni stroj. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so požar pogasili, odklopili akumulator, z absorpcijskim sredstvom počistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri odstranitvi stroja s cestišča.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.28 je v Dobrovi, občina Krško, gorelo ob gozdu na težko dostopnem kraju. Gasilci PGE Krško, PGD Senovo in Stranje so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 17.10 je ob Poljski poti v Pradah, občina Koper, gorela trava. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi - Čežarji.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.49 sta na Rusjanovem trgu v Ljubljani na otroškem igrišču gorela dva nadstreška igral. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.44 so v naselju Krapje, občina Ljutomer, gorele ciprese. Požar na površini približno 3 kvadratne metre so delno pogasili domačini, dokončno pa gasilci PGD Spodnje Krapje, Zgornje Krapje in Ljutomer.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 20.26 sta v naselju Tremerje v občini Celje iz struge reke Savinje pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske regije odstranila dve minometni mini kalibra 81 milimetrov, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne in ju prepeljala v skladišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.43 sta na območju Lokvice v občini Miren-Kostanjevica pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanskega porekla iz obdobja prve svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.38 so na Planinski cesti v Sevnici gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, omogočili reševalcem NMP Sevnica dostop do obolele osebe in jim nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 16.25 so v objektu na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice rešili dve osebi iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Ptuj

Ob 11.12 so v Humu pri Ormožu, občina Ormož, gasilci PGD Ormož s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP Ormož dostop do onemogle osebe.

Prevozi pitne vode

Izpostava Postojna

Dne 7. 8. 2022 je bilo med 6. uro in 17. uro ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 65 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1109 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 17 pripadnikov iz zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.