Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. avgusta 2022

Neurje

Okoli 14.00 je območje občine Medvode zajelo neurje z močnim vetrom. Veter je delno razkril strehe sedmih objektov in podrl več dreves. Zabeleženo je bilo 25 dogodkov. Posredovali so gasilci sedmih prostovoljni gasilskih društev. Gasilci so prekrili 20 streh različnih objektov in odstranili 5 podrtih dreves.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.08 si je pri Cojzovi koči, občina Preddvor, planinec poškodoval nogo. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in Kamnik ter dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so ga na kraju oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske (SV) prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.33 je si je na planini Komen v občini Črna na Koroškem udeleženec organiziranega gorskega maratona pri teku poškodoval obe koleni. Gorski reševalci GRS Koroške so ga na kraju oskrbeli ter ga prenesli do reševalnega vozila. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Pogrešane osebe; živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

V jutranjih urah so reševalci GRS Bovec nadaljevali z iskanjem izgubljenih planincev na območju Zadnjiškega Ozebnika v občini Bovec. Pri iskanju je sodeloval tudi helikopter Letalske policijske enote (LPE). Ob 10.02 sta pogrešana planinca sporočila, da sta prenočila na območju Ozebnika in se bosta prek planine Lepoča vrnila v dolino. Obveščeni so bili gorski reševalci GRS Bovec in Operativni komunikacijski center (OKC).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 7.57 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lovrenc na Pohorju posredovali na Kovaški cesti v Lovrencu na Pohorju v istoimenski občini. Pomagali so oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.40 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala obolelo osebo iz Idrije v UKC Ljubljana.

Ob 14.02 so v Vojskem, občina Idrija, gasilci PGD Vojsko nudili pomoč starejši osebi do prihoda reševalcev iz Idrije.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.12 sta na Kumrovški cesti na Bizeljskem, občina Brežice, trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka in poskrbeli za odklop baterij. Reševalci NMP Brežice so motorista na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Koper

Ob 18.12 je na cesti med Dekani in Cepki, občina Koper, prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so pregledali in zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator osebnega vozila ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Ob 19.43 se je na Cesti rabskih žrtev v krožišču v Piranu pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci JZ GB Koper so mu nudili prvo pomoč ter pomagali reševalcem Turistične ambulante pri prenosu v reševalno vozilo. Motorist je bil prepeljan bil v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 7.20 je na avtocestnem priključku Radovljica, smer Ljubljana, prišlo do trka dveh osebnih vozil. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in Kranj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja na vozilih ter počistili razlite tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb

Ob 12.51 sta na regionalni cesti Lesce–Radovljica, občina Radovljica, trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci GARS Jesenice in Kranj so kraj dogodka zavarovali, s tehničnim posegom skupaj z reševalci NMP Radovljica in Bled ukleščeno osebo rešili iz vozila, pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in razbitine vozila na cestišču. Cesta je bila v času intervencije popolnoma zaprta.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.10 je na Glavnem trgu v Kamniku motorist z motociklom trčil v avtomobilsko prikolico, padel in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik.

Ob 10.07 je v Zgornjih Stranjah, občina Kamnik, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili asistenco reševalcem NMP Kamnik in pomoč policiji pri preiskavi nesreče ter vršili zaporo ceste. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli reševalci NMP Kamnik in ga odpeljala v UKC Ljubljana.

Ob 13.21 je v naselju Višnji Grm, občina Šmartno pri Litiji, občan s traktorjem zapeljal s ceste 150 metrov globoko po brežini in pri tem padel iz traktorja. Gasilci PGD Litija in Kostrevnica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, nudili pomoč pri imobilizaciji in transportu po brežini do reševalnega vozila. Reševalci so osebo oskrbeli in jo odpeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 14.50 je na Krakovski cesti v Domžalah občanka padla z električnim skirojem in se poškodovala. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Domžale pa so občanko oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.07 so na Kajuhovi cesti trčili dve osebni vozili in reševalno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Poškodovana je bila ena oseba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.51 je v naselju Boreci, občina Križevci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča ter se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ljutomer so odklopili akumulator, preprečili iztekanje tekočin iz vozila, pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanca, postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč vlečni službi pri odvozu poškodovanega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.11 je na Vojkovi cesti v Novi Gorici osebno vozilo na parkirnem prostoru zbilo voznika motornega kolesa. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 22.43 je v Slapu ob Idrci, občina Tolmin, osebnemu vozilu popustila zavora. Vozilo je poškodovalo lastnika vozila. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP ZD Tolmin. Poškodovanca so oskrbeli reševalci in ga prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 11.00 sta na Potrčevi cesti na Ptuju v semaforiziranem križišču trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj. Poškodovano osebo so prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.58 sta na Pohorski cesti v Radljah ob Dravi trčila kombinirano vozilo in motorist. Gasilci PGD Radlje ob Dravi, so zavarovali kraj dogodka, poškodovanima osebama nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorja, usmerjali promet ter nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 4.30 je v Piranu zagorela vrtna uta velikosti 7 x 6 metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Piran in Sečovlje. Uta je zgorela.

Ob 11.49 se je na Razgledu v Piranu ponovno kadilo iz požarišča, v katerem je zgorela vrtna uta. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so na kraju ugotovili, da se kadi iz trama na že zoglenelem ostrešju ter požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 19.10 se je v Gogalovi ulici v Kranju v garaži iz jaška začel širiti dim. Gasilci GARS Kranj in PGD Primskovo so požar pogasili, pregledali prostore s termovizijsko kamero in pomerili prisotnost nevarnih, katerih ni bilo zaznati.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.47 je v Kumerdejevi ulici v Ljubljani v podjetju, ki se ukvarja z galvanizacijo, gorel eden od bazenov in PVC cevi. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so požar pogasili, prezračili objekt in opravili meritve. Na kraju je bila policija, lastnica podjetja in dežurni elektro. Do onesnaženja ni prišlo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.10 so v Vavti vasi, občina Straža, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vavta vas so nadzorovali izgorevanje saj, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero, dimnik očistili in odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.50 je v Kajuhovi ulici v Murski Soboti zagorela baterija na električnem kolesu. Gasilci PGD Murska Sobota so pogasili požar, ki je uničil kolo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 6.52 je v naselju Velika vas pri Krškem gorelo v naravi. Gasilci PGE Krško so na kraju ugotovili, da gre za kurjenje odpadnega materiala, kljub prepovedi. Požar so pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Celje

Ob 2.18 so v Celju na deponiji Slovenskih železnic zagoreli železniški pragovi. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Teharje. Požar so pogasili in preložili ožgane pragove. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 9.59 so v Bukovžlaku, občina Celje, goreli zapuščeni železniški pragovi. Gasilci PGE Celje in PGD Gaberje so požar pogasili in pregledali okolico.

Ob 12.14 je na Zgornji Hudinji v Celju gorelo na travniku, ob skladiščnem objektu, na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec - Dobrova so požar pogasili in pregledali okolico.

Ob 17.29 so v Bukovžlaku ponovno zagoreli železniški pragovi. Gasilci PGE Celje so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.52 so v Šalki vasi, občina Kočevje, gasilci PGD Šalka vas prekopali in pogasili požar premoga na površini približno 150 kvadratnih metrov in 4 metre v globino.

Ob 19.52 je pri naselju Brankovo, občina Velike Lašče, gorelo na travniku. Gasilci PGD Karlovica in Velike Lašče so pogasili gorečo travo in podrast ter eno drevo na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 je severno od vasi Novelo v občini Miren-Kostanjevica občan opazil manjši steber dima. Gasilci PGD Kostanjevica so pogasili goreč štor na požarišču.

Izpostava Postojna

Ob 14.35 je gorelo v naravi med Devinom in Brestovico pri Komnu na italijanski strani. Gasilci PGD Komen so pregledali širšo okolico požara in pomagali italijanskim kolegom pri varovanju objekta v Devinu. Požar je bil od slovenske meje oddaljen okrog 1500 metrov, celotno požarišče in občino Komen pa je zajela tudi močna nevihta, tako, da nevarnosti za požar ni bilo.

Ob 18.33 so pri Gornji Košani, občina Pivka, gasilci PGD Košana pogasili kup gorečega vejevja.

Ob 18.53 je zagorelo zaradi udara strele v bližini mejnega kmetijsko prehodnega mesta Gropada v občini Sežana. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS), PGD Sežana in tečajniki Gasilske zveze Slovenije - Industrijska gasilska enota (GZS-IGE). Pogasili so požar na površini okoli 0,02 hektara. Pogorela je trava in podrast. Večje škode ni bilo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.25 so pri vrtcu v Zalogu v Ljubljani na ekološkem otoku goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci PGD Zalog-spodnji Kašelj in GB Ljubljana so požar pogasili in pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.36 se je na Kidričevi ulici v Novi Gorici v enem od stanovanj sprožil detektor ogljikovega monoksida. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so ob prihodu na kraj dogodka ugotovili, da je vir plinska peč za gretje vode. Plinski grelec so zaprli, kot tudi dovod plina, prostore prezračili in lastniku odsvetovali uporabo, dokler grelec in napeljavo ne pregleda pooblaščen serviser.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.05 je na železniški postaji Hodoš v istoimenski občini iz vagona, ki je bil naložen s sodi mlečne kisline, iztekala tekočina. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, vagon pa zapeljali na stranski tir z lovilnim jaškom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 14.11 je na Cerkniškem jezeru v suhi strugi reke Stržen, občina Cerknica, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta na kraju ugotovila, da gre za topovsko granato kalibra 57 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odpeljala na skladiščenje do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.42 sta se v Stopcah, občina Laško, preko vozišča podrli drevesi. Gasilci PGD Laško so kraj dogodka zavarovali, drevesi razžagali, ju odstranili z vozišča ter sprostili promet.

Izpostava Kranj

Ob 23.56 je v Partizanski ulici v Škofji Loki zaradi okvare iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom ustavili izlivanje vode in pregledali spodnje prostore v objektu.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.47 je v Ulici Molniške čete v Ljubljani v stanovanju večstanovanjske stavbe iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil pri pomivalnem stroju in pobrisali okoli 200 litrov vode.

Ob 18.34 so na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici gasilci PGD Stična s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem vstop do obolele osebe.

Ob 23.19 so na Pelechovi cesti v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe z stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 12.31 so v Novem naselju v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obnemogla oseba. Nudili do ji pomoč do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.17 so v Vrtni ulici v Gornji Radgoni gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski hiši in tako omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.03 so v Delpinovi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu obolele osebe iz 4. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.44 je v ulici Cesta bratstva in enotnosti v Metliki onemogla oseba padla v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Metlika so ji nudili pomoč.

Izpostava Ptuj

Ob 2.33 so v Kraigherjevi ulici na Ptuju gasilci PGD Ptuj skozi okno vstopili v stanovanje in nudili pomoč onemogli osebi.

Ob 13.08 se je v naselju Veličane, občina Ormož, na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Ivanjkovci so kraj dogodka zavarovali, odstranili drevo in počistili cestišče.

Ob 15.31 je v naselju Veličane, občina Ormož, nagnjeno večje drevo ogrožalo promet. Gasilci PGD Ivanjkovci so kraj zavarovali, drevo podrli, razžagali ter počistili cestišče.

 

Prevoz pitne vode

Izpostava Koper

Dne 6. 8. 2022 od 6.00 do 7.8.2022 do 6.00 je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 116 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1.649 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Žalec, 14 prevozov, pripadniki Slovenske vojske, 64 prevozov, ter komercialna podjetja, 38 prevozov. Sodelovalo je 17 pripadnikov iz zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.