Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 6.28 se je na območju Prisankovega okna, občina Kranjska Gora, nadaljevalo reševanje nepoškodovanih planincev. Oba planinca je v dolino prepeljal helikopter Letalske policijske enote (LPE) skupaj z gorskimi reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora.

Ob 6.45 se je v severni steni Špika v občini Kranjska Gora smrtno ponesrečil alpinist. Reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik so ga skupaj z nepoškodovanim soplezalcem dvignili v helikopter LPE. Prepeljali so ga v dolino.

Ob 9.17 je helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah z Brnika prepeljal obolelo osebo od koče na Kredarici v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 9.57 je na poti od Koče pri sedmerih jezerih proti Komni v občini Bohinj planinca obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Bohinj, helikopter LPE in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik. Planinca so s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

Ob 13.43 je na Tominškovi poti na Triglav obnemogel planinec. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana, dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopter LPE, ki ga je prepeljal v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.11 se je pri Trnjavi Kluže, občina Bovec, pohodnik zaplezal v strmem pobočju. Posredovali so reševalci GRS Bovec. Z vrvno tehniko so planinca spravili na varno. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 17.20 se je na območju Planine nad Sočo, pod Bavškim Grintavcem v občini Bovec, med vračanjem iz planinske ture poškodoval pohodnik, tuj državljan. Posadka helikopterja LPE ga je v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik in reševalcev postaje GRS Bovec prepeljala na heliodrom Bovec. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Tolmin so ga prepeljali v SB v Šempeter pri Gorici.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.30 se je v Bike parku v Kranjski Gori pri spustu s kolesom poškodoval kolesar. Reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanega na kraju oskrbeli ter predali reševalcem NMP Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.44 se je v kanjonu Sušec, občina Bovec, poškodoval udeleženec kanjoninga. Prvo pomoč so mu nudili prisotni, dokončno so ga oskrbeli reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik. Pripravili so ga za transport s helikopterjem. Helikopter LPE ga je prepeljal na heliodrom Bovec, kjer so ga prevzeli reševalci NMP ZD Tolmin.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 18.54 sta se na območju Zadnjiškega Ozebnika nad dolino Trente, občina Bovec, izgubila planinca, ki sta nepoškodovana. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS z Brnika s helikopterjem LPE so pregledali območje, kjer naj bi se pohodnika izgubila, vendar ju niso našli. Z iskanjem bodo nadaljevali 6. 8. 2022 v zgodnjih jutranjih urah.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 18.30 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela na območje občine Loški Potok, od koder je prepeljala poškodovano osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Retje so nudili pomoč reševalcem NMP Ribnica pri prenosu do vozila in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Maribor

Ob 14.23 so na Bistriški cesti v Poljčanah gasilci PGD Poljčane s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Po prihodu reševalcev NMP so osebo predali v nadaljnjo oskrbo in pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.18 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik v Idrijo in v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.53 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor in prepeljala obolelo osebo iz SB Slovenj Gradec v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.41 sta na Solčavski panoramski cesti v kraju Podolševa, občina Solčava, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi in pomagali pri nalaganju vozil na vozilo vlečne službe. Reševalci NMP Mozirje so pregledali udeležence prometne nesreče in jih oskrbeli na kraju.

Ob 19.21 sta v naselju Turno v občini Šentjur trčila osebno vozilo in štirikolesnik. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP. Ti so eno poškodovano osebo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 14.56 se je na relaciji Godešič–Reteče v občini Škofja Loka prevrnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so vozilo postavili nazaj na kolesa, na vozilu odklopili akumulator in počistili cesto. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.58 sta v naselju Škocjan, občina Domžale, trčila kolo in osebno vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo.

Ob 10.38 sta na cesti Jeprca–Škofja Loka, občina Medvode, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulatorja na poškodovanih vozilih ter posuli z vpojnimi sredstvi in počistili cestišče.

Ob 17.14 sta na regionalni cesti Kočevje–Ribnica pri naselju Breg, občina Kočevje, trčili osebni vozili, pri čemer se je eno prevrnilo na streho. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP Kočevje pri oskrbi štirih poškodovanih oseb. Eno osebo so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.17 se je na Vačah, občina Litija, osebno vozilo prevrnilo na streho. Ob prihodu gasilcev PGD Litija na kraj dogodka, voznika ni bilo tam in na vozilu ni bilo registrskih tablic. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, preiskali okolico, če bi bila kje v bližini kakšna poškodovana oseba, odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa. Razlite motorne tekočine so posuli z vpojnim sredstvom. Dogodek obravnavajo policisti.

Izpostava Maribor

Ob 18.16 uri se je na cesti čez Planino pod Šumikom, občina Slovenska Bistrica, ponesrečil voznik štirikolesnika. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali in odstranili iztekle motorne tekočine ter nudili ostalo pomoč NMP ter policiji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.07 sta na hitri cesti Vipava – Ajdovščina, občina Vipava, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali po vozišču razlite tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč pri iskanju voznice, katera se je peš odpravila pa pomoč. V nesreči poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina.

Ob 12.46 se je na regionalni cesti med Trento in Bovcem, občina Bovec, ob trku z osebnim vozilom poškodovala voznica motornega kolesa. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Oskrbeli so jo reševalci NMP ZD Tolmin. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v Trbiž v Italijo, kjer so jo prevzeli reševalci iz Beljaka.

Ob 20.03 se je v Godoviču, občina Idrija, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP ZD Idrija pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.00 je na cesti Novo mesto—Metlika, pri naselju Dolnja Težka Voda, občina Novo mesto, voznica osebnega vozila zapeljala s ceste. Gasilci GRC Novo mesto so odklopili akumulator.  Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so na kraju pregledali voznico, ki ni bila poškodovana

Izpostava Postojna

Ob 18.45 sta na cesti Postojna-Rakitnik, pri nadvozu čez avtocesto v občini Postojna trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, reševalcem NMP pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista v reševalno vozilo, ter z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanca so reševalci odpeljali v SB Izola

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.13 sta v Šmartnem pri Slovenj Gradcu v občini Slovenj Gradec trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, umaknili vozilo s cestišča ter pomagali reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v zračnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 14.34 je na avtocesto med predorom Ljubno in priključkom Brezje v občini Radovljica pristalo manjše športno letalo ter med pristajanjem trčilo v brežino in se poškodovalo. Osebe so se same rešile iz letala. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, Jesenice in PGD Radovljica, ki so kraj dogodka zavarovali. Preverili so morebitno iztekanje motornih tekočin zrakoplova in posuli z vpojnimi sredstvi manjšo količino izteklega olja. Reševalci NMP so pregledali oba udeležena in enega odpeljali na pregled v zdravstveno ustanovo.

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 5.31 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorel telekomunikacijski drog. Požar, ki je uničil telekomunikacijsko omarico in drog, so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.45 je v Brdinjah, občina Ravne na Koroškem, zagorela lesena brunarica. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Kotlje, ki so požar omejili in pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.29 je na Levičnikovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili policisti pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška, ki so nato preventivno pregledali vozilo in okolico.

Ob 7.04 je na štajerski avtocesti pred predorom Podmilj, občina Lukovica, v smeri Celja gorelo osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 20.33 je med naseljema Velesovo in Luže, občina Šenčur, se vil dim s polja koruze. Gasilci GARS Kranj, PGD Velesovo in Luže so na kraju ugotovili, da občanka kuri plevel na polju, ki je obdan s koruzo. Opozorjena je bila, da velja prepoved kurjenja v naravnem okolju.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.22 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani gorel otroški tobogan na otroškem igrišču. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 15.40 je ob kočevskem jezeru v Šalki vasi gorela trava. Pogasili so jo gasilci PGD Šalka vas.

Izpostava Maribor

Ob 8.18 je v naselju Zgornja Voličina v občini Lenart prišlo do samovžiga gnoja. Gasilci PGD Voličina so požar pogasili in prekopali gnoj ter dodatno zalili z vodo.

Ob 19.07 uri je v bližini Hrastovca pod Bočem, občina Poljčane, zagorela lesena brv čez reko Dravinjo. Požar so pogasili gasilci PGD Poljčane.

Ob 20.54 uri je v Meljskem dolu, občina Maribor, gorelo v naravi. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-mesto. Pogasili so požar na površini 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.10 je v naselju Volčja Draga, občina Renče-Vogrsko, zagorelo podrastje in mešan gozd, na površini okoli enega hektara. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote Nova Gorica, PGD Renče-Vogrsko, Kostanjevica in Čepovan so požar omejili in pogasili. Zgorelo je okoli hektar površine.

Ob 18.20 se je v Tolminu kadilo ob reki Soči. Gasilci PGD Tolmin so na kraju pogasili manjši ogenj, ki so ga kurili turisti. Na kraju je bila tudi Policija.

Izpostava Novo mesto

Dne 5. 8. 2022 je bilo med 6.00 uro in 17.00 uro ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 64 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1102 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 19 pripadnikov iz zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Izpostava Postojna

Ob 20.22 je v Golcu, občina Hrpelje - Kozina, gorel kup vej in suhe trave. Požar na površini dvajsetih kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Materija. Na požarišču je bila prisotna tudi policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.02 je na Novem Trgu v Kamniku gorela vsebina komunalnega zabojnika za smeti. Gasilci PGD Kamnik so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.41 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar, ki je uničil zabojnik, telekomunikacijsko omarico in ožgal drog, so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.23 je na Mestnem trgu, občina Slovenske Konjice, prišlo do razlitja nevarne snovi. Gasilci Poklicnega industrijskega gasilskega društva (PIGD) Konus in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj in prečrpali 3000 litrov nevarne snovi iz glavnega rezervoarja v nadomestne posode. Do razlitja v okolje ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.26 so v Zdenski vasi, občina Dobrepolje, našli minometno granato kalibra 81 mm. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarno najdbo odstranili na varno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.05 so v Volčji Dragi, občina Renče-Vogrsko, v bližini stanovanjskega objekta našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja spravila v ustrezno varovane prostore topovsko granato kalibra 102 milimetra, mase 13 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.10 je v Ulici Angelce Hlebce v Kranju v objektu oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci GARS Kranj so jo s tehničnim posegom rešili iz kabine.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.24 so na Mestnem trgu v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila in staršem omogočili dostop do otroka, ki je bil zaklenjen v vozilu.

Ob 15.03 so v Savljah, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije skozi priprto okno vstopili v stanovanje v prvem nadstropju stanovanjske stavbe, od znotraj odprli vhodna vrata stanovanja ter materi omogočili dostop do enoletnega otroka, ki je ostal zaklenjen v stanovanju.

Izpostava Postojna

Ob 9.35 so na Taboru v Cerknici gasilci PGD Cerknica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do poškodovane osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 3.12 so na Kraigherjevi ulici na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Ptuj vstop do onemogle osebe.

Ob 9.53 so v Kraigherjevi ulici na Ptuju gasilci PGD Ptuj skozi okno vstopili v stanovanje in nudili pomoč onemogli osebi.

 

Prevoz pitne vode

Dne 5. 8. 2022 je bilo med 6.00 uro in 17.00 uro ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 64 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1102 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 19 pripadnikov iz zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje bo na Primorskem v soboto sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.