Skoči do osrednje vsebine

Poslovil se je ilustrator in slikar Kostja Gatnik (1945–2022)

V 77. letu je umrl eden najvidnejših slovenskih likovnikov, Prešernov nagrajenec Kostja Gatnik. Širši javnosti je najbolj znan kot ilustrator in stripar, poznan je tudi po svojih slikarskih delih, posvečal pa se je še grafičnemu oblikovanju in fotografiji. Ob njegovi smrti je ministrica dr. Asta Vrečko zapisala: "Gatnik je bil in ostaja brez dvoma ena izmed ikon slovenske umetnosti."
Črno bel portret ilustratorja Kostje Gatnika

Ilustrator in slikar Kostja Gatnik (1945–2022) | Avtor: Nada Mihajlović/STA

"Kostja Gatnik je zaznamoval likovno umetnost od sedemdesetih let dalje, ko je začel intenzivno razstavljati, sprva v duhu pop arta, nato je vedno bolj razvijal svoj individualni likovni izraz. Njegovo oblikovanje je dalo podobo generaciji in gibanjem tako z legendarno Tribuno kot tudi s plakati, ploščami in drugi podobami. Njegov Gal iz galerije kot prepoznavni znak Narodne galerije še danes pospremlja generacije najmlajših v svet umetnosti," je še zapisala ministrica dr. Asta Vrečko.

Gatnik se je rodil leta 1945 v Ljubljani. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, po diplomi je študij nadaljeval na slikarski specialki. Znan je kot avtor knjižnih oprem, stripov, plakatov, filmskih in gledaliških scen, celostnih podob, znakov, ovitkov nosilcev zvoka, fotografij, risb, akvarelov in slik.

Stroka je Gatniku namenila vrsto nagrad, med drugim leta 2010 Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju likovne umetnosti, leta 2011 Levstikovo nagrado za življenjsko delo in leta 2019 nagrado Hinka Smrekarja, prav tako za življenjsko delo.