Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4.8.2022

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.13 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje, zabeležili potres magnitude 2,4 v bližini Podbrda, 44 km severozahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci več krajev na Gorenjskem in severnem Primorskem.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.22 se je v Gozd Martuljku, občina Kranjska Gora, pri padcu v ferati Hladnik huje poškodoval pohodnik. Na kraju so ga oskrbeli reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS z Brnika. Posadka s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) je poškodovanca prepeljala v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Ob 20.26 sta se na območju Prisankovega okna, občina Kranjska gora, izgubila tuja planinca. Planinca sta bivakirala čez noč na območju Prisanka. Od jutranjih ur posredujejo reševalci GRS Kranjska Gora.

Ob 21.20 se je na območju Prevala in Planine Blatca, občina Bohinj, izgubil tuj planinec. Reševalci GRS Bohinj so območje preiskali in našli izgubljenega planinca, nepoškodovanega opremili z ustrezno opremo, na klasični način pospremili iz neprehodnega pobočja na planinsko pot in prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.59 se je na gozdni poti med Bovcem in vasjo Plužna, občina Bovec, poškodoval pohodnik. Aktivirani so bili reševalci GRS Bovec. Poškodovanega pohodnika so na kraju nesreče oskrbeli, ga pospremili do vasi Plužna, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci (Nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma) NMP ZD Tolmin.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 16.33 so na cesti v strunjanskem drevoredu, občina Piran, verižno trčila tri osebna vozila. V sredinskem vozilu je ostala ukleščena poškodovana oseba. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, vozilo stabilizirali, pomagali reševalcem imobilizirati osebo ter jo iznesli iz vozila. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre in zdravnik iz Zdravstvenega doma (ZD) Lucija so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 10.07 je na cesti proti planini Zajamniki, občina Bohinj, pri srečevanju vozilo zapeljalo na rob vozišča in zdrsnilo po brežini. Voznika so pred prihodom gasilcev mimoidoči potegnili iz vozila nepoškodovanega. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bohinjska Bistrica in Bled so stabilizirali vozilo pred nadaljnjim zdrsom ter ga s tehničnim posegom dvignili nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.56 sta v naselju Krka, občina Ivančna Gorica, trčila osebno vozilo in štirikolesnik. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator vozila, počistili cestišče in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Ob 15.59 sta na Stari cesti v Prevojah pri Šentvidu, občina Lukovica, trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj dogodka ter do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovanemu motoristu.

Ob 23.20 sta na avtocesti Brezovica–razcep Kozarje, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Eno osebno vozilo se je pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje. V nesreči tri lažje poškodovane osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.33 so na odseku hitre ceste Vrtojba–Razdrto, občina Šempeter-Vrtojba v naletu trčili štiri osebna in tovorno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica nudili pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Postojna

Ob 18.54 je pri Zemonski Vagi, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drevo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo. Poškodovanca so reševalci NMP nato prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 20.49 sta na Ormoški cesti na Ptuju na mostu čez reko Dravo trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila in očistili po vozišču iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 7.12 je na Obali v Luciji, občina Piran, gorelo na balkonu stanovanja večstanovanjske stavbe. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper ter PGD Sečovlje in Piran. Zgoreli sta miza in tenda. Policija je poskrbela za evakuacijo stanovalcev iz bloka. Zdravnik ZD Lucija je na kraju dogodka nudil pomoč najemnici stanovanja.

Izpostava Kranj

Ob 9.46 je v naselju Leše, občina Tržič, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Leše in Bistrica pri Tržiču so pogasili dimniški požar in pregledali okolico dimniške tuljave s termovizijsko kamero. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje in poklicali dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.59 je na Vrhniki zagorelo v zapuščenem objektu pri kulturnem centru. Gasilci PGD Vrhnika ter Verd so požar pogasili in pregledali celoten objekt za možna žarišča. Domneven vzrok požara preiskuje policija.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.23 je na parkirišču ulice Zvezda v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.21 je v Ajdovščini na bencinski črpalki zagorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar pogasili, odklopili akumulator in nevtralizirali po vozišču razlito vsebino akumulatorja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.09 je v Spodnjem Starem Gradu, občina Krško, zagorelo v Centru za ravnanje z odpadki. Požar so omejili in pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, PGD Dolenja vas, Krško, Videm, Zdole, Leskovec, Smednik, Raka, Veliki Trn, Gora, Veliki Podlog, Senovo, Brestanica in Podbočje. Poškodovanih ni bilo. Zagoreli so nevarni odpadki, dim ni ogrožal okolja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.09 je ob Matjanovi poti v Ljubljani zagorel kup vej. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili, prekopali kup in pregledali okolico.

Ob 14.05 je v Ljubljani na požeti njivi gorelo strnišče in ostanki pšenice. Požar na okoli 2000 kvadratnih metrih površine so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.47 je bil nad Renčami, občina Renče-Vogrsko, na požarišču požara na Krasu opažen dim. Na kraj so odšli gasilci PGD Renče-Vogrsko in PGD Nova Gorica, ki so opravljali požarni obhod in pogasili tleč drevesni panj.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.05 je pri naselju Desinec, občina Črnomelj, na gozdni poti gorela guma. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.49 so se v podjetju Intereuropa na Tržaški cesti v Mariboru pri nalaganju sodov z nevarno snovjo ti nevarno nagnili na paleti na približno dveh metrih višine. Gasilci JZ GB Maribor so sode s tehničnim posegom stabilizirali in preprečili razlitje. Ker so sodi ostali celi sanacija ni bila potrebna.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.42 je v Ajdovščini gasilec GRC Ajdovščina nevtraliziral iztekle motorne tekočine na parkirišču trgovskega centra v Ajdovščini.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.42 so v naselju Grgarske Ravne, občina Nova Gorica, našli neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato, kaliber 75 milimetrov, mase 7 kilogramov in topovski vžigalnik, kaliber 87 milimetrov, mase 0,8 kilogramov. Nevarni najdbi sta italijanskega izvora, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.52 sta v Podragi, občina Vipava, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno dve najdeni topovski granati, kaliber 149 milimetrov, mase 32,30 kilogramov, italijanske izdelave, ostanek obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 11.33 je v naselju Dragovica, občina Nova Gorica, občan v gozdu našel več kosov ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno tri topovske granate kalibra 80 milimetrov in tri topovske granate kalibra 75 milimetrov skupne mase 39,28 kilogramov. Najdbe so avstrijskega in italijanskega izvora, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.02 so v Vojkovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in omogočili reševalcem NMP dostop do nje.

Ob 22.34 so v Prijateljevi ulici v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila mrtva oseba.

Ob 22.57 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Koper

Ob 20.07 so v Kvedrovi ulici v občini Koper gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom vstopili v stanovanje stanovanjskega bloka in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obnemogle osebe. Osebo je pregledal dežurni zdravnik, reševalci Reševalne službe slovenske Istre pa so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 21.00 so na Kurirski poti na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.52 je v Župančičevi ulici v Domžalah v stanovanju starejša občanka padla iz postelje in ni mogla vstati. Posredovali so gasilci CZR Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 5.54 se je v Linhartovi ulici v Mariboru v zaklenjenem stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP.

Izpostava Postojna

Ob 6.59 je v ulici Jožeta Pahorja v Sežani v stanovanju večstanovanjske stavbe iztekala voda. Pred prihodom gasilcev je sosed že zaprl vodovodni ventil na hodniku. Gasilci ZGRS Sežana so posesali izteklo vodo v stanovanju.

 

Prevoz pitne vode

Dne 4. 8. 2022 je bilo med 6.00 uro in 17.00 uro ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 61 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1051 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 17 pripadnikov iz zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo na Primorskem v petek in soboto, po nižinah v notranjosti Slovenije pa v petek sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

 

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.