Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3.8.2022

Potresi

Ob 20.45 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,1 v bližini Vrhnike, 22 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vrhnike, Kamnika pod Krimom in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski pet stopenjski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.40 sta se v Gradiški turi v občini Vipava zaplezala planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin - skupina Ajdovščina so nepoškodovana planinca z vrvno tehniko spustili s stene na pešpot.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.45 se je na gozdni cesti med Jelendolom in Medvodjem, občina Tržič, pri padcu v prepad poškodoval gorski kolesar. Reševalci GRS Tržič so poškodovanca na kraju oskrbeli, z vrvno tehniko dvignili iz 30 metrske globeli na gozdno cesto in nato predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.24 je v bližini naselja Ljubinj, občina Tolmin, jadralni padalec zasilno pristal in si pri tem poškodoval nogo. Reševalci NMP Tolmin so poškodovanca na kraju oskrbeli, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa ga je prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 17.34 se je v Ravnah, občina Šoštanj, občan ponesrečil pri delu s traktorjem in zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali stroj in izpod njega izvlekli truplo, nato pa odklopili akumulator na vozilu in preprečili iztekanje motornih tekočin.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 14.55 se je na območju Podljubelja in Prevale, občina Tržič, izgubil planinec. Reševalci GRS Tržič so skupaj s policisti Policijske uprave (PU) Kranj pregledali omenjeno območje, planinca našli in nepoškodovanega na klasični način pospremili do prehoda Ljubelj, kjer so ga predali staršem.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.17 je v naselju Zbelovska Gora, občina Slovenske Konjice, osebno vozilo zapeljalo z vozišča po klancu skozi gozd in se ustavilo v jarku. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice in policiji. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Celje reševalci NMP.

Ob 17.15 sta na Lopati v Celju na avtocesti trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in očistili po vozišču razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Celje.

Izpostava Kranj

Ob 18.36 sta na Poljanski obvoznici v Škofji Loki trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.32 je v bližini Gregorčičeve ulice v Kobaridu osebno vozilo nasedlo na klančini. Gasilci PGD Kobarid so vozilo s tehničnim posegom dvignili in postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.13 sta v naselju Žerjav, občina Črna na Koroškem, trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata vozila, na vozilih odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri prenosu poškodovanih oseb reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Kroškem. Tri poškodovane osebe so reševali oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 3.42 je na Ljubljanski ulici v Mariboru v kletnih prostorih gorela izolacija na električnem grelcu vode. Do prihoda gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje je ogenj ugasnil, zato so gasilci prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 16.51 se je v Usnjarski ulici v Mariboru kadilo iz zapuščenega objekta. Požar je delno pogasila občanka že pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor, ki so nato dokončno pogasili požar z gasilnim aparatom in preventivno pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.44 je v naselju Stopiče, občina Novo mesto, v kuhinji stanovanjskega objekta gorel plinski štedilnik. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Stopiče so pogasili požar, iznesli ožgane predmete, prostor pregledali s termovizijsko kamero, prezračili celoten objekt in posesali vodo iz prostora.

Izpostava Ptuj

Ob 11.07 je v naselju Trgovišče v občini Ormož zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Nedelja, Trgovišče, Ormož in Bresnica so požar, ki se je razširil na ostrešje hiše in zajel okoli 30 kvadratnih metrov strehe, pogasili, pregledali prostore in okolico. Gasilci so tudi začasno prekrili streho s folijo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 10.24 je v naselju Gabrje v občini Dobrova–Polhov Gradec gorel objekt v gozdu v velikosti 6 x 6 metrov. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Dobrova in Hruševo so požar pogasili in prekopali okolico.

Ob 15.37 je na Gmajnicah v Ljubljani gorela podrast. Požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 16.13 v Ljubljani ob avtocesti na razcepu Koseze gorela lesena lopa. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.56 je bil ob cesti Miren – Opatje selo, občina Miren–Kostanjevica, na deponiji požaganega lesa opažen dim. Gasilci PGD Kostanjevica in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so skupaj z gozdarji prekopali deponijo in zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.18 so v ulici Pod Primožem v Semiču goreli suha trava, podrast in gozd. Gasilci PGD Semič, Kot–Brezje, Črmošnjice in Rožni Dol so pogasili požar na površini okoli 1300 kvadratnih metrov in preprečili, da bi se požar razširil na manjši leseni objekt. Na kraju je bil dežurni delavec Elektra Ljubljana in policisti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 20.21 so v Cankarjevi ulici v Krškem gasilci PGE Krško z vpojnimi sredstvi posuli oljni madež in očistili cestišče.

Izpostava Koper

Ob 10.33 je v Kogojevi ulici v Luciji, občina Piran, zaradi dežja v zbiralnik meteornih vod priteklo nekaj nafte z javnih površin. Gasilci JZ GB Koper so v zbiralnik položili pivnike, s katerimi so nafto pobrali in očistili zbiralnik.

Izpostava Postojna

Ob 10.31 je v bližini Sežane v kamnolomu zaradi poškodbe na rezervoarju tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje, gorivo prečrpali v drugi tovornjak in po vozišču razlito manjšo količino goriva nevtralizirali z absorbentom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.15 je v bližini jame Pečinka v naselju Kostanjevica na Krasu, občina Miren–Kostanjevica, občan pri delu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najdenih pet kosov ubojnih sredstev v skupni masi 44,6 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.01 je v gozdu v bližini Kostanjevice na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, lovec naletel na tri topovske granate in tri topovske vžigalnike, skupne mase 49,23kg, avstrijskega in italijanskega izvora iz obdobja 1.svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila nevarne najdbe in jih do uničenja shranila v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 3.28 je v Župančičevi ulici v Piranu iztekala voda v praznem stanovanju nad knjižnico. Gasilci JZ GB Koper so zaprli etažni ventil vode. Za popravilo bo poskrbel upravnik stavbe.

Izpostava Maribor

Ob 6.15 je pri naselju Vodole, občina Maribor, nad cesto nevarno viselo drevo. Gasilci JZ GB Maribor so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.40 je v Cankarjevi ulici v Novi Gorici zaradi poškodovane vodovodne cevi voda zamakala iz zgornjega v spodnje stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zaprli vodovodni ventil in ventil centralnega ogrevanja.

Izpostava Ptuj

Ob 12.59 so v naselju Vitomarci v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah gasilci PGD Ptuj ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.10 so se na cesto za naselje Draga, občina Hrastnik, podrla tri manjša drevesa. Gasilca PGD Hrastnik sta drevesa razžagala in odstranila s cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.17 so v nebotičniku ob Slovenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz pokvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

 

Prevoz pitne vode

Izpostava Koper

Dne 3. 8. 2022 je bilo do 17. ure, ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 47 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 779 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd, pripadniki Slovenske vojske ter komercialna podjetja. Sodelovalo je 18 pripadnikov iz zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je na Primorskem razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod.

Predvsem na Primorskem bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.