Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.30 je na planini Šija, občina Tržič, nenadno obolela oseba. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in helikopter Letalske policijske enote (LPE) z dežurno ekipo za reševanje v gorah GRS Brnik. Helikopter jo je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 18.05 sta planinki sestopali po nemarkirani poti z Vogla proti dolini, občina Bohinj in obtičali. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik so ju dvignili v helikopter LPE in nepoškodovani prepeljali v dolino.

Ob 19.09 je na Grajski planini, občina Bled, nenadno obolela oseba. Reševalci GRS Radovljica so osebo na kraju oskrbeli, helikopter LPE pa jo je v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik prepeljal v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.09 je na poti na Šmarno goro, občina Ljubljana, padla pohodnica in si poškodovala zapestje ter golenico. Gorski reševalci GRS Ljubljana in gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pohodnico oskrbeli in ji imobilizirali zapestje. Gorski reševalci so jo s terenskim vozilom prepeljali do vasi Zavrh in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.45 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo za sekundarne prevoze Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Izolo. Iz UKC Ljubljana v SB Izola je prepeljal obolelo osebo. Kraj pristanka helikopterja v Izoli so zavarovali gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.05 je pod Raduho, občina Črna na Koroškem, oseba doživela srčni zastoj. Prisotni reševalci GRS Koroške so osebi nudili prvo pomoč. Poletel je helikopter LPE z dežurno ekipo za reševanje v gorah GRS Brnik in obolelo prepeljal v Črno na Koroškem. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Črna na Koroškem so zavarovali mesto pristanka helikopterja. Kljub hitremu posredovanju reševalnih služb je oseba umrla.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.08 so v naselju Čolnišče, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Čolnišče nudili pomoč poškodovanemu nezavestnemu občanu do prihoda reševalcev NMP Hrastnik. Poletel je helikopter SV in v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Čolnišče so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.55 je v naselju Ribnica, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah in nudili pomoč vlečni službi. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Celje

Ob 9.53 sta na Kidričevi cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč vlečni službi.

Ob 15.18 je v naselju Frankolovo, občina Vojnik, osebo vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo v potoku. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 16.14 je na avtocesti malo pred izvozom Brnik iz smeri Kranja proti Ljubljani, občina Šenčur, voznik izgubil oblast nad kombiniranim vozilom in zapeljal na odbojno ograjo. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.11 se je na Ljubljanski cesti v Domžalah pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP in zavarovali kraj dogodka.

Ob 17.37 je na cesti Topole – Šinkov Turn voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se prevrnil na streho. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali mesto nesreče, nevtralizirali razlite tekočine, oskrbeli poškodovanega voznika ter ga predali v oskrbo ekipi NMP Domžale. Poškodovano vozilo so pomagali naložiti na avto vleko.

Izpostava Maribor

Ob 18.34 je na avtocesti Slovenska Bistrica - jug proti Mariboru prišlo do trka štirih osebnih vozil. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, sanirali iztekle tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi. V času intervencije je bila cesta krajši čas zaprta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.18 se je na cesti Log pod Mangartom – Strmec, občina Bovec, pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Tolmin ter usmerjali promet. Poškodovanega kolesarja so reševalci pripeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

Izpostava Postojna

Ob 12.41 je na avtocestnem odseku Postojna – Ravbarkomanda, občina Postojna, tovorno vozilo trčilo v odbojno ograjo, pri trku je prišlo do poškodbe rezervoarja goriva. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, prečrpali gorivo v nadomestne posode ter razlito gorivo nevtralizirali z absorbentom.

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 13.55 je zagorela električna omarica na stanovanjskem objektu v naselju Podigrac, občina Kungota. Do prihoda gasilcev je lastnik pogasil požar, gasilci PGD Zgornja Kungota in Spodnja Kungota so objekt prezračili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.43 je na avtocesti pri Brezovici na polpriklopniku gorela pnevmatika, ogenj pa je poškodoval tudi manjši del cerade. Voznik je požar začel gasiti z gasilnikom na prah, gasilci GB Ljubljana pa so ga dokončno pogasili, opravili ogled v tovornem prostoru ter sprali cestišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 4.17 je v Stari Fužini v Bohinju zaradi udara strele zagorelo drevo. Gasilci PGD Stara Fužina so požar pogasili.

Ob 7.39 je nad vasjo Srednja vas v Bohinju zagorelo v gozdu. Zaradi težko dostopnega terena je na pomoč priletel helikopter Slovenske vojske. Ekipa Civilne zaščite (CZ) za reševanje na vodi in iz vode Bohinj je zavarovala območje na Bohinjskem jezeru, kjer helikopter zajemal vodo. Posamezna žarišča so prekopavali in gasili gasilci PGD Srednja vas v Bohinju, Bohinjska Češnjica, Bohinjska Bistrica, Koprivnik, Studor in Stara Fužina. Požar so gasilci pogasili in izvajali požarno stražo.

Ob 18.42 so gasilci PGD Virmaše–Sveti Duh in Škofja Loka na polju med Žabnico in Sv. Duhom, občina Škofja Loka, pogasili ogenj in lastnika opozorili o prepovedi kurjenja v naravnem okolju.

Izpostava Maribor

Ob 20.29 je v naselju Radvanje, občina Maribor, občan kuril odpadno vejevje. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so ogenj pogasili in občana opozorili o prepovedi kurjenja v naravi.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.08 je pri naselju Gomila, občina Mirna, gorel kup odpadkov. Gasilci PGD Mirna so pogasili goreče lesne odpadke na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 3.41 je v naselju Lokve v občini Črnomelj gorela vsebina treh zabojnikov za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj. Zabojniki so uničeni.

Ob 4.20 je v Ulici Moša Pijade v Črnomlju gorela vsebina dveh zabojnikov za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj. Zabojnika sta uničena.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 21.06 je bilo na cesti v naselju Koroška vas na Pohorju v občini Zreče razlito motorno olje. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka in oljni madež v dolžini 150 metrov posuli z absorbentom in očistili cestišče.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.16 so na pogorišču v okolici naselja Renče, občina Renče–Vogrsko, posredovali pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranim ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije. Odstranili so 14 kosov različnih ubojnih sredstev v skupni masi 19,1 kilogramov. Nevarne najdbe italijanske in avstrijske izdelave izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 11.23 je v naselju Sela na Krasu, občina Miren Kostanjevica, občan našel topovsko granato mase 6,9 kg in ročno bombo mase 0,6 kilograma, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbo so odstranili in do uničenja shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 19.24 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije posredovala v Novelu, občina Miren–Kostanjevica, kjer sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, je italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 18.02 se je v zaklenjenem stanovanju v Gubčevi ulici v Brežicah, nahajala mrtva oseba. Gasilci PGD Brežice so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 23.45 so na Dolinski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper prenesli obolelo osebo iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.47 se je v zaklenjenem stanovanju v Benkovi ulici v Mariboru, nahajala onemogla starejša oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in onemoglo osebo predali reševalcem NMP.

Ob 19.34 so na Cesti XIV. divizije v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve s strehe odstranili strešnika, ki sta nevarno visela s strehe in ogrožala mimoidoče.

Izpostava Postojna

Ob 12.18 se je v ulici Zeleni biser v Postojni v stanovanju večstanovanjske zgradbe nahajala starejša obnemogla oseba. Gasilci PGD Postojna so s tehničnim posegom vstopili skozi vrata terase in omogočili vstop reševalcem NMP Postojna. Obolelo osebo so oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo medicinsko oskrbo.

Prevoz pitne vode

Dne 2. 8. 2022 je bilo do 17. ure, ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 49 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 755 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd, ki so opravili 4 prevoze in prepeljali 40 kubičnih metrov vode, pripadniki Slovenske vojske so opravili 25 prevozov in prepeljali 215 kubičnih metrov vode ter komercialna podjetja, ki so opravila 20 prevozov in prepeljala 500 kubičnih metrov vode. Sodelovalo je 17 pripadnikov zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava Republike Slovenije (RS) za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.