Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na zasedanju Stockholmske pobude za jedrsko razoroževanje

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je danes udeležila zasedanja Stockholmske pobude za jedrsko razoroževanje, ki se ji je Slovenija pridružila julija letos. Pobuda namerava vzpodbuditi uspešen rezultat Desete pregledne konference Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, ki poteka na sedežu Organizacije združenih narodov. “Ponosna sem, da se je Slovenija pridružila Stockholmski pobudi, ki jo vodita dve ženski ministrici za zunanje zadeve, nemška kolegica Annalena Baerbock in švedska kolegica Ann Linde,” je poudarila ministrica Fajon.

Ministrica Fajon je v razpravi izpostavila, da Slovenija podpira pristop 22 korakov, oblikovanih v okviru pobude za spodbuditev jedrskega razoroževanja, ki vključujejo konkretne cilje, med drugim ukrepe za zmanjšanje tveganja konflikta in nenamerne uporabe jedrskega orožja, zmanjšanje vloge jedrskega orožja v varnostnih politikah in doktrinah, okrepitev sodelovanja in gradnje zaupanja, izboljšanja transparentnosti glede jedrskih arzenalov ter okrepitve arhitekture nadzora oborožitve. Slovenija se je pridružila tudi ločenemu dokumentu pobude o zmanjšanju jedrskih tveganj. S pridružitvijo pobudi Slovenija krepi svoje aktivnosti in prispevek h globalnim prizadevanjem za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti.

Ministrica se je zavzela, da države pogodbenice na konferenci Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja ponovno potrdijo kot glavni gradnik globalne neproliferacijske in razorožitvene arhitekture. Doseči je potrebno uravnotežen napredek v okviru vseh treh njenih glavnih stebrov, kar pomeni tudi na področju jedrskega razoroževanja. Potrdila je pripravljenost Slovenije za njeno nadaljnje tesno sodelovanje z ostalimi državami pobude v njihovih naporih za dosego realističnih in uresničljivih ciljev, ki bodo postopoma vodili k cilju sveta brez jedrskega orožja.

Stockholmska pobuda za jedrsko razoroževanje je bila lansirana leta 2019 s strani Nemčije in Švedske in ima trenutno 16 ustanovnih ter 24 pridruženih držav članic. Slovenija se je pobudi pridružila v začetku julija, zaradi njene pragmatične in k rezultatom usmerjene agende na obravnavanem področju, ki hkrati predstavlja tudi nadgradnjo postopnega pristopa k jedrskemu razoroževanju, ki ga že vrsto let dosledno zagovarja slovenska stran.

Ministrica Fajon se je danes na bilateralnih sestankih srečala z belgijsko ministrico za zunanje zadeve Hadjo Lahbib, argentinskim zunanjim ministrom Santiagom Cafierom ter predstavniki Palestine ter Kirgizije. Nadaljuje še s srečanji kolegov iz Švice in Vietnama.