Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.42 sta v Jalovčevem ozebniku, občina Kranjska Gora, obtičala planinca. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Rateče in helikopter Letalske policijske enote (LPE) v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik. Planinca so prepeljali nazaj na izhodišče na Vršič.

Ob 17.42 si je na planini Viševnik planinka poškodovala gleženj. Posredovali so reševalci GRS Bohinj in helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe GRS na Brniku. Poleteli so na planino in poškodovanko prepeljali v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 17.05 je v Topolšici v Šoštanju pri podiranju drevesa v gozdu drevo padlo na osebo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje in Topolšica so zavarovali kraj dogodka in ugotovili, da je oseba na kraju umrla. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 15.15 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz SB Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.43 je v naselju Vranji Vrh v občini Šentilj nenadoma obolela oseba. Gasilci PGD Paloma - Sladki Vrh so osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor, katere so tudi usmerjali do samega mesta dogodka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.27 sta na priključku avtoceste v Šentrupertu trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Trnava. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili cestišče ter nudili pomoč reševalcem NMP Celje in Žalec. Ti so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 17.17 je na cesti Podbrezje–Tržič, občina Naklo, voznik z osebnim vozilom zletel s ceste. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka zavarovali, s tehničnim posegom odstranili poškodovano drevje in omogočili dostop do vozila, z avtodvigalom vozilo postavili na cesto, odklopili akumulator, zavarovali vozilo proti premiku in preverili, da ni prišlo do izlitja tekočin. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.58 je voznik osebnega vozila v garažni hiši v Jakopičevi ulici v Ljubljani iz neznanega vzroka zapeljal v zid. Pri tem se je lažje poškodoval, reševalci NMP so ga odpeljali v UKC Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali iztekle tekočine.

Ob 15.30 sta na cesti Radohova vas–Šentvid pri Stični, občina Ivančna Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična, Trebnje in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, posuli cestišče z vpojnim sredstvom in ga počistili.

Izpostava Maribor

Ob 13.41 se je v naselju Močna, občina Lenart, osebno vozilo zaletelo v steber javne razsvetljave. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so ponesrečenca s tehničnim posegom rešili iz vozila in ga predali reševalcem NMP. Na vozilu so še odklopili akumulator in posuli iztekle tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.52 je v Prešernovi ulici v Idriji voznik z osebnim avtomobilom zapeljal s cestišča in obstal prislonjen na drevo. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali poškodovano vozilo, iz vozila rešili voznika, ga prenesli do cestišča in pomagali reševalcem pri oskrbi. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP ZD Idrija in ga prepeljali v Zdravstveni dom Idrija.

Ob 23.05 se je v Vipavi osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, na osebnem vozilu opravili protipožarno zaščito in nudili pomoč policiji pri razsvetljavi kraja dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 3.00 je med naseljema Bač pri Materiji in Markovščina v občini Hrpelje–Kozina osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Materija so kraj dogodka zavarovali in osvetljevali, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator na vozilu, podrli viseče drevo, postavili vozilo nazaj na vozišče, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila reševalcem NMP Sežana, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v bolnišnico.

Ob 18.25 je v naselju Kozina, občina Hrpelje – Kozina, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Materija so kraj dogodka zavarovali, pred prihodom reševalcev NMP Sežana so poškodovancu nudili prvo pomoč in odklopili akumulator. Poškodovanega motorista so reševalci NMP dopeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.27 je v naselju Veliki hrib, občina Kamnik, zagorelo ostrešje gospodarskega objekta velikosti 40 x 20 metrov. Domači so že pred prihodom gasilcev pričeli gasiti požar. Gasilci PGD Kamnik, Zgornji Tuhinj, Srednja vas, Šmartno v Tuhinju, Špitalič in Šmarca so požar pogasili. S pomočjo delovnih strojev domačinov so iznesli okoli 300 kubičnih metrov suhe trave in jo gasili na deponiji. Zaradi slabe preskrbe s požarno vodo so gasilci s cisternami vozili vodo iz več naselij v Tuhinjski dolini. Živina se v času požara ni nahajala v hlevu, prav tako ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.04 je v ulici Cesta Vilme Bukovec v Trebnjem na gradbišču gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Trebnje so požar pogasili in preprečili širjenje požara na okoliško podrast.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.09 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v podjetju eksplodirala talina v peči. Požar so pogasili gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem. Pri tem je nastala večja materialna škoda.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 19.16 se je v Studenem na Blokah, občina Bloke, pri varjenju vnel bencin, ki je iztekal iz rezervoarja motornega kolesa pri čemer je ogenj zajel kolo. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili domačini. Gasilci PGD Bloke in Nova Vas so prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.22 je ob Ljubljanski cesti v Kopru tlelo v votlem drevesu. Tlenje so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 12.48 je gorelo v gozdu ob železniški progi na Bledu, požar pa se je razširil po pobočju. Železniški promet je bil zaustavljen. Požar so pogasili gasilci PGD Bled, Rečica, Mlino, Ribno, Selo, Bohinjska Bela, Zasip, Gorje in Radovljica. Pri gašenju je sodelovala tudi posadka s helikopterjem SV. Podvodna reševalna služba Bled je skrbela za varno zajemanje vode iz jezera. Železniški promet je bil sproščen, na požarišču so na požarni straži ostali gasilci PGD Rečica.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.35 je gorelo na travniku ob Šmartinski cesti v Ljubljani. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana in PGD Zadobrova sta ogenj že začela gasiti dva kmeta z cisternama. Gasilci so požar dokončno pogasili. Gorelo je na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Na požarišču je bila preko dne še vedno požarna straža, ki je spremljala stanje ter opravljala požarne obhode ter obveščala o stanju. Ob 7.05 je bil opažen dim ob cesti Miren Opatje Selo. Ob 19.00 je prenehalo stalno dežurstvo gasilskih enot na področju goriškega krasa. Ukinil se je štab v Kostanjevici na Krasu. Požar je pogašen. Še vedno pa bodo občasno oglede požarišča opravljale lokalne gasilske enote in po potrebi gasilske enote Severnoprimorske regije. Nadzor naj bi se izvajal do prvih obilnejših padavin.

Izpostava Postojna

Ob 11.12 je bil za vasjo Mala Bukovica v občini Ilirska Bistrica opažen dim. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Vrbovo. Na lokaciji so ugotovili, da občan kuri seno. Gasilci so kurišče pogasili. Na kraju so bili tudi policisti PP Ilirska Bistrica, ki so občanu izdali plačilni nalog zaradi razglašene velike požarne ogroženosti in prepovedi kurjenja na prostem.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Trbovlje

Ob 14.08 je v Ulici Sallaumines v Trbovljah gorelo v zabojniku za smeti. Gasilci PGD Trbovlje mesto so požar lokalizirali, pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila prisotna policija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.49 je prišlo v bližini policijske postaje prometne policije Ljubljana Grič do pogina rib v potoku Glinščica. Gasilci GB Ljubljana so opravil meritev pH, test prisotnosti ogljikovodikov v vodi ter pregledali potok. Voda je bila belkaste barve. Ob pregledu potoka gor vodno so ugotovili, da iz smeri gradbišča približno 100 metrov višje v potok priteka voda belkaste barve, voda višje pa je bila bistra. Aktiviran je bil ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je opravil nadaljnje analize vode. Na kraju je bila prisotna policija. O dogodku je bila obveščena tudi lokalno pristojna ribiška družina.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.05 sta pod Napoleonovim mostom v Kobaridu, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije iz reke Soče odstranila na varno najdeno minometno granato, kalibra 81 mm, mase 6, 85 kg, italijanske izdelave, ostanek obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 8.04 je na Kranjski cesti v Radovljici oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci PGD Radovljica so s tehničnim posegom rešili osebo iz kabine dvigala, ga izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.19 je na Cesti v Zgornji Log v Ljubljani v stanovanju počila dovodna cev za vodo do plinske peči. Lastnica je zaprla glavni ventil že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato zaprli ventil za vodo do plinske peči in dovod za plin.

Ob 13.28 je večja veja ogrožala mimoidoče na Poljanski cesti v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so vejo odžagali in odstranili.

Prevoz pitne vode

Dne 1. 8. 2022 je bilo do 17. ure je bilo ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 81 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1044 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd in Žalec, pripadniki Slovenske vojske in avtocisterne komercialnih podjetij. Sodelovalo je 17 pripadnikov iz zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.