Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na 10. pregledni Konferenci pogodbenic Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je udeležila otvoritvenega zasedanja Desete pregledne konference pogodbenic Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. V svojem nastopu je izpostavila ključni prispevek pogodbe h globalnemu miru in varnosti, še posebej v luči kompleksnega varnostnega okolja, zaznamovanega z raznolikimi izzivi in grožnjami. Zavzela se je za nadaljnjo okrepitev pogodbe v okviru vseh treh njenih glavnih stebrov in sicer razoroževanja, neširjenja jedrskega orožja ter miroljubne uporabe jedrske energije.

Ministrica Fajon je izpostavila, da se Evropa trenutno srečuje z enim najizrazitejših poslabšanj varnostnega okolja v zadnjih desetletjih, katerega vpliv se širi tudi v druge dele sveta. Obsodila je neizzvano rusko invazijo na Ukrajino, njeno jedrsko retoriko ter ogrožajoče aktivnosti zoper ukrajinske civilne jedrske objekte. Pozvala je k odločnejši uporabi mednarodnega prava, norm in institucij. Skrajni čas je, da mednarodna skupnost ponovno potrdi osrednjo vlogo Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja na področju razoroževanja in neširjenja ter s tem ohrani njene pomembne dosežke v več kot 50 letih obstoja.

»Pozdravljam izplutje prve ladje z žitom iz Odese danes zjutraj. Gre za pomemben znak možnosti za dialog v iskanju rešitev za olajšanje človeškega trpljenja v kontekstu globalne prehranske krize,« je ministrica Fajon v govoru naslovila aktualno dogajanje v Ukrajini.

Ministrica je potrdila, da Slovenija podpira prizadevanja za svet brez jedrskega orožja, kar se lahko uresniči postopoma z izvajanjem relevantnih določb Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Slovenija svoje zavzemanje potrjuje tudi s podporo praktičnim pobudam, kot je Stockholmska pobuda za jedrsko razoroževanje, kateri se je slovenska stran pridružila julija 2022. Slovenija, kot samo ena od 32 držav na svetu s celovitim civilnim jedrskim programom podpira tudi ustvarjanje novih priložnosti in koristi za države v razvoju na področju miroljubne uporabe jedrske energije. To je še posebej pomembno v luči globalnih naporov za uresničitev ciljev trajnostnega razvoja (SDGs). Podprla je tudi diplomatska prizadevanja za ponovno vzpostavitev skupnega dogovora o iranskem jedrskem programu (JCPoA). Pozvala je h konkretnim korakom, ki bodo vodili v popolno, preverljivo in nepovratno denuklearizacijo Demokratične ljudske republike Koreje.

Na današnjem otvoritvenem zasedanju so nastopili tudi generalni sektar OZN in generalni direktor Mednarodne agencija za atomsko energijo, kakor tudi številni visoki predstavmiki držav članic pogodbe. Tovrstne pregledne konference, ki potekajo vsakih pet let, so prvenstveno namenjene evalvaciji implementacije pogodbe ter identifikaciji področij in načinov za dosego nadaljnjega napredka. Predsedujoči tokratne konference je argentinski diplomat, veleposlanik Gustavo Zlauvinen, ki se je med drugim v okviru priprav nanjo septembra lani v Ljubljani udeležil posveta o neproliferaciji in razoroževanju v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Ministrica Fajon se je sestala z ameriškim zunanjim ministrom Antonyjem Blinknom, nadaljuje tudi s srečanjem z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom in z drugimi ministrskimi kolegi. Jutri se bo ob robu pregledne konference udeležila srečanja Stockholmske pobude za jedrsko razoroževanje, katere ustanovni pobudnici sta Nemčija in Švedska.