Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. julija 2022.

Neurja

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.16 je v naselju Pušča, občina Murska Sobota, meteorna voda zalila več ulic. Vodo so prečrpali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pušča.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.49 se je izven Slovenske poti na Kranjsko kočo na Ledinah, občina Jezersko, zaplezal pohodnik. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko so ga našli, oskrbeli in pospremili v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 19.31 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik poletel v Bohinjsko Bistrico. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je prepeljal obolelo osebo, gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.22 je v bližini naselja Dol, občina Kočevje, občan padel 30 metrov v globel. Ponesrečenca so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kočevje skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku. Iz globeli so ga prenesli reševalci GRS Ljubljana in gasilci PGD Predgrad. V UKC Ljubljana je ponesrečenca prepeljal helikopter Letalske policijske enote (LPE) skupaj z dežurno ekipo GRS z Brnika.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.18 je v naselju Vrhovo, občina Radeče, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom izvlekli vozilo nazaj na vozišče in nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo pregledali na kraju dogodka.

Ob 13.03 sta v naselju Slake, občina Podčetrtek, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Podčetrtek so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom sanirali po vozišču razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 3.18 je voznik osebnega vozila na Ljubljanski cesti na Bledu trčil v ustavljeno dostavno vozilo in pri tem težje poškodoval dostavljavca. Gasilci PGD Bled so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP Bled pri oskrbi poškodovanega voznika, počistili cesto ter dostavno vozilo povlekli nazaj na cesto in pomagali pri nalaganju na avtovleko.

Ob 9.44 je na Spodnjem Plavžu na Jesenicah osebno vozilo trčilo v parkirano vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili pomoč delavcem komunalnega podjetja pri čiščenju površin. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Jesenice reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.18 sta na Prešernovi cesti v Radomljah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem vozilu in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.47 se je na cesti Krtina–Moravče v naselju Krašce, občina Moravče, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi poškodovanega.

Ob 14.21 so na cesti Vrhnika–Logatec, občina Vrhnika, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah, očistili vozišče in usmerjali promet.

Ob 17.14 se je v Češminovi ulici v Domžalah pri padcu z motorjem poškodoval mopedist. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Ob 17.29 so na Tržaški cesti v Logatcu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP Logatec pri iznosu treh poškodovanih oseb iz vozil in prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.09 se je na cesti Batuje–Zalošče, pri odcepu za železniško postajo, občina Ajdovščina, prevrnilo osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in osebno vozilo postavili na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.54 se je na cesti Metlika–Novo mesto pri naselju Dole, občina Metlika, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.00 je na cesti Bič–Žužemberk pri naselju Reber, občina Žužemberk, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali prevrnjeno vozilo, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na vozišče, posuli po vozišču razlite motorne tekočine, očistili vozišče in nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto, ki so na kraju oskrbeli osebi in eno poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 18.44 sta na cesti med Ilirsko Bistrico in Šembijami v občini Ilirska Bistrica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, posuli po vozišču razlite motorne tekočine, iz vozila s tehničnim posegom rešili osebo in reševalcem NMP Ilirska Bistrica nudili pomoč pri oskrbi šestih poškodovanih oseb. Reševalci so ponesrečence na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v ZD Ilirska Bistrica.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.38 sta na cesti Kisovec–Izlake v naselju Loke pri Zagorju, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Zagorje in Trbovlje so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilih. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Trbovlje reševalci NMP Zagorje in Trbovlje.

Ob 13.05 je na Grajski cesti v Zagorju ob Savi osebno vozilo zdrsnilo v obcestni jarek. Gasilci PGD Zagorje - mesto in Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 9.44 sta v Gregorčičevi ulici v naselju Zgornje Jarše, občina Domžale, na prehodu čez železniške tire trčila osebno vozilo in vlak. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.44 je v Bodrežu v občini Šmarje pri Jelšah zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Maribor

Ob 8.15 se je Valesovi ulici v Mariboru kadilo iz elektro omarice stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so območje pregledali s termovizijsko kamero in počakali do prihoda dežurnega delavca Elektro Maribor.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 18.04 je v bližini naselja Zgornja Senarska, občina Sveta Trojica, na nadvozu čez avtocesto zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Sveta Trojica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar na vozilu, očistili vozišče in nudili pomoč pri nalaganju poškodovanega vozila na tovornjak avto vleke.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 3.58 je zaradi udara strele zagorelo v gozdu na Šentjanah v občini Piran. Še pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, PGD Sečovlje in Piran so domačini pričeli z gašenjem. Gasilci so goreče deblo pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 16.55 je med priključkom Brnik in Kranj vzhod, občina Šenčur, na več krajih ob avtocesti gorela trava. Požare so pogasili gasilci GARS Kranj, PGD Voklo in Šenčur. O dogodku so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj in upravljalci ceste Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Ob 18.00 je pred naseljem Lajše, občina Železniki, na robu gozda zagorelo v naravnem okolju. Požar so pogasili gasilci PGD Selca, Železniki in Dražgoše.

Izpostava Maribor

Ob 19.17 je na Spodnjem Slemenu, občina Selnica ob Dravi, gorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci PGD Slemen.

Ob 23.38 so v naselju Spodnje Dobrenje v občini Pesnica na travniku gasilci PGD Pesnica pogasili kup odpadkov.

Izpostava Nova Gorica

Na pogorišču v okolici Kostanjevici na Krasu je bilo stanje mirno. Pojavljala so se še manjša žarišča, vendar jih je bilo veliko manj kot v preteklih dneh. Po podatkih vodje intervencije so gasilci na terenu prilagodili gasilsko stražo novim razmeram. Na gasilski straži do sedmih zvečer je bilo 60 gasilcev ljubljanske regije, nato pa se je nočna izmena zmanjšala na deset gasilcev. Gasilce drugih regij se je zvečer poslalo domov, na požarišču so ostali in se izmenjevali gasilci Severnoprimorske in gasilci obalno-kraške regije. V ponedeljek dopoldne se bo ponovno ocenilo stanje in se pripravil nadaljnji načrt varovanja in nadziranja požarišč. Štirje pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so dne 30. 7. 2022 iz požarišča odstranili najdenih 17 kosov ubojnih sredstev v skupni masi 70,57 kilogramov, avstrijske, italijanske in jugoslovanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Na pogorišču na Velikem Ovčjaku so gasilci PGD Komen pregledali požarišče in pogasili pet manjših žarišč ter jih dodatno zalili z vodo. Požarišče so ponovno pregledali v popoldanskih urah.

Ob 12.34 so v naselju Brje v občini Ajdovščina gasilci PGD Selo pri požarnem obhodu opazili dim. Na kraju so ugotovili, da kljub prepovedi kurjenja občan kuri odpadni material. Gasilci so pogasili ogenj. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Izpostava Postojna

Ob 6.48 je pri naselju Šmihel v občini Postojna zaradi udara strele zagorela smreka. Požar, ki je zajel deset kvadratnih metrov trave in smreki, so pogasili gasilci PGD Šmihel – Landol.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.35 so na glavni avtobusni postaji v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pogasili koš za odpadke.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 12.35 je na Cesti revolucije na Jesenicah v stanovanju večstanovanjskega objekta puščala plinska jeklenka. Gasilci GARS Jesenice so plinsko jeklenko zaprli, prezračili prostore in preventivno izmerili prisotnosti strupenih plinov.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

V Želodniku, občina Domžale, je zaradi napake na transformatorski postaji prekinjena dobava električne energije za okoli 150 gospodinjstev. Dežurni delavci Elektro Ljubljana bodo napako odpravili predvidoma do 21. ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.55 so v naselju Drensko Rebro, občina Kozje, gasilci PGD Lesično razžagali in odstranili padlo drevo na vozišče.

Izpostava Koper

Ob 20.53 so v Koprski ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP. V njem so naleteli na mrtvo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.12 so v Adamičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale pomagali reševalcem pri prenosu starejše obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.52 je v naselju Srpenica, občina Bovec, osebno vozilo obstalo na brežini. Gasilci PGD Bovec so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na vozišče.

 

Prevoz pitne vode

Izpostava Koper

Dne 30. 7. 2022 je bilo do 17. ure ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 85 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1177 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd in Žalec, pripadniki Slovenske vojske in avtocisterne komercialnih podjetij. Sodelovalo je 18 pripadnikov ZRP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije (RS) za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava. 

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. 

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.