Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. julija 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.40 se je nad Češko kočo, občina Jezersko, pri sestopu poškodoval pohodnik. Reševalci Gorske reševalne enote (GRS) Jezersko so ga na kraju oskrbeli ter pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.24 se je na Kamniškem sedlu, občina Kamnik, poškodoval planinec. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kamnik. Poškodovanca je helikopter Letalske policijske enote (LPE) skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku prepeljal v Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.42 sta na območju Razorja, občina Bovec, zašla švedska planinca. Posredovali so reševalci GRS Bovec in helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik. Nepoškodovana planinca so prepeljali do Vršiča.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.33 je na Zaloški cesti v Ljubljani, oseba padla z mosta in se poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri oskrbi in prenosu ponesrečene osebe z zajemalnimi nosili do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.10 je helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske p omoči (HNMP) Brnik, prepeljal obolelo osebo iz Splošno bolnico (SB) Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 15. uri je helikopter SV z medicinsko ekipo prepeljal bolnika Iz UKC Ljubljana v SB Izola.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 5.48 se je na območju naselja Studeno v občini Železniki, nadaljevalo iskanje osebe, ki je bila pogrešana od 17. 7. 2022. Pri iskanju so sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Železniki, Dražgoše, Rudno in Selca, gorski reševalci GRS Škofja Loka, vodniki zveze reševalnih psov ZRPS, Skupina za iskanje pogrešanih kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) in GRS Gorenjska, reševalci iz jam Jamarska reševalne služba (JRS) Kranj, pripadniki Civilne zaščite (CZ) Škofja Loka ter pripadniki ekipe za informiranje in komunikacije CZ Gorenjske. Osebo so našli okoli 16.40 ure. V nadaljnjo oskrbo so jo predali reševalcem NMP Škofja Loka.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 4.45 je na avtocesti v občini Braslovče, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo, pri tem pa se je ena oseba telesno poškodovala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Gomilsko so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje in Žalec, odklopili akumulator ter očistili cestišče.

Ob 18.33 sta v Šaleku, občina Velenje, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom posuli izlite motorne tekočine. Reševalci NMP Velenje so eno osebo pregledali na kraju dogodka.

Izpostava Koper

Ob 15.07 sta v Sečovljah, občina Piran, trčila osebno vozilo in motor. Reševalci so oskrbeli poškodovanega motorista in ga prepeljali v SB Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.15 je na območju naselja Gabrje v občini Tolmin, voznica z osebnim vozilom nasedla v jarku. Gasilci PGD Tolmin so vozilo izvlekli na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 21.03 sta na cesti Ajba – Ročinj v občini Kanal ob Soči, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so poškodovano osebo na kraju dokončno oskrbeli in jo v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.19 sta v naselju Gorenja vas, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje so jo oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem in odklopili akumulatorja na vozilih.

Izpostava Postojna

Ob 20.28 se je v naselju Dobravlje, občina Sežana, prevrnil traktor. Gasilci PGD Štjak in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom dvignili traktor, osebo rešili izpod traktorja in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so reševalci v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Izola.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.26 je pri naselju Pesje, občina Brežice, tovorni vlak zbil osebo na železniških progi. Posredovali so gasilci PGE Krško in reševalci NMP Krško. Gasilci so zavarovali kraj in pregledali okolico. Oseba je na kraju podlegla poškodbam.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 2.56 je v Stanetovi ulici v Celju, zaradi kratkega stika zagorela in se prevrnila ulična svetilka. Gasilci PGE Celje so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali drog.

Izpostava Kranj

Ob 18.32 je v ulici Laze v Kranju, zagorelo v industrijskem obratu. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Kokrica, Stražišče, Breg ob Savi, Bitnje in Jošt. Izvaja se požarna straža.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.01 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani, v objektu voda iztekala na elektro omarico. Gasilci Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 19.20 je na Ulici Arnolda Tovornika v Mariboru, v stanovanju v petem nadstropju zagorela električna napeljava za klimo, ki je bila za sedežno garnituro. Stanovalci so se umaknili iz objekta pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor, PGD Radvanje in Pekre, ki so požar pogasili. Zaradi dima na stopnišču in v stanovanju so z nadtlačnimi razpihovalci prostore prezračili, odklopili elektriko, z merilci plinov izmerili prisotnost plinov in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Ob 21.20 je na Usnjarski ulici v Mariboru, v zapuščenem objektu gorel plastični stožec. Požar so pogasili stanovalci sosednjega bloka pred prihodom gasilcev PGD Maribor in JZ GB Maribor, ki so nato preventivno pregledali okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 9.40 je na Cesti Žalskega tabora v Žalcu, zagorel viličar. Gasilci PGD Žalec, Vrbje in Gotovlje so vozilo pogasili, varovali deponijo lesenih palet in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 12.43 je na Dolinski cesti v Kopru, na postaji pri Mercatorju zagorel avtobus. Še pred prihodom gasilcev je voznik sam omejil požar, gasilci JZ GB Koper pa so požar v predelu motorja dokončno pogasili ter odklopili akumulatorje.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.58 je na cesti Metlika–Novo mesto pri naselju Veliki Cerovec, občina Novo mesto, v motornem prostoru osebnega vozila tlela izolacija. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Podgrad-Mehovo so tlenje pogasili, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 20.46 je v naselju Laze, občina Velenje, kljub prepovedi kurjenja občanka ob kozolcu požigala suho listje in odpadke. Ogenj so pogasili gasilci Velenje in Šentilj.

Izpostava Kranj

Ob 19.48 je pri naselju Polica, občina Naklo, na avtocesti gorela trava. Požar so pogasili gasilci PGD Naklo.

Ob 19.45 je pri naselju Podbrezje, občina Naklo, na avtocesti gorela trava. Požar so pogasili gasilci PGD Podbrezje.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.42 je v naselju Iška Loka, občina Ig, gorelo grmičevje v jarku. Posredovali so gasilci PGD Iška Loka, Matena, Brest in Tomišelj. Pogasili so požar na površini približno 50 kvadratnih metrov.

Ob 19.43 so med Podutiško cesto in Ulico Bratov Babnik v Ljubljani, pod zapuščenim viaduktom gorele smeti in odpadni les. Gasilci PGD Podutik–Glince in GB Ljubljana so požar pogasili, prekopali žarišča in kraj dogodka pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.53 sta na Gmajnicah na meji med občinama Ljubljana in Brezovica, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Brezovica, Kozarje in GB Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.55 je v Ljutomeru gorela suha trava. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ljutomer.

Izpostava Nova Gorica

Dne 28. 7. 2022 so se nadaljevale aktivnosti na požarišču območja Kostanjevice na Krasu, občina Miren-Kostanjevica. Od 9. ure je helikopter SV nudili pomoč pri gašenju požara, ki se širi iz italijanske smeri (San Michele, Devetaki, Gabrje) v smeri proti cesti Miren – Lokvica. Ob tej cesti je bilo zato ob 10.50 razporejenih okoli 120 gasilcev. Ob 11.00 uri je SV na pomoč na požarišče v Lokvico poslala šest sekačev in bager. Tekom dneva so iz italijanske strani zaprosili za pomoč pri gašenju požara v okolici naselja Devetaki. Na pomoč je odšlo okoli 60 slovenskih gasilcev z 20-imi vozili. Helikopter SV je dodatno zalival obmejno območje požarišča. Po zadnjih podatkih na slovenski strani ne gori nikjer več. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so z območja požarišča odstranili 9 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev in 441 kosov streliva za pehoto v skupni masi 77,2 kilogramov. Najdbe so bile avstrijskega in italijanskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne. Sodelovalo je šest pripadnikov.

Izpostava Postojna

V noči iz 27. na 28. 7. 2022 je bil na območju Velikega Ovčnjaka nad naseljem Šibelj, občina Komen, požar popolnoma pogašen. Požarišče so nato čez dan, dne 28. 7. 2022, dodatno zalivali in čistili rob požarišča gasilci iz 28 prostovoljnih gasilskih društev.

Ob 12.52 so pri naselju Podbeže, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Podgrad dokončno pogasili pogorišče zelenega obreza. Gorelo je na površini približno pet kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 18.33 je na Brestovški cesti v Rogaški Slatini, zagorelo v zabojniku za odpadke. Požar, ki je zajel še dva kvadratna metra cipres in uničil zabojnik, so pogasili gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Brežice

Ob 8.31 je v Krški vasi, občina Brežice, uhajal plin iz vkopanega plinskega rezervoarja ob stanovanjski hiši. Gasilci PGE Krško so zavarovali okolico, odklopili elektriko, opravili meritve z merilno napravo, zaprli glavni ventil na rezervoarju in pregledali okolico. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.30 se je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem, v prostorih podjetja vonjal plin. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so z merilcem izmerili prisotnost plinov. Zaradi ugotovljene prisotnosti amonijaka in klora so gasilci iz objekta evakuirali osebe in prezračili prostore industrijskega objekta.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 18.12 so na trgu v Mozirju, gasilci PGD Mozirje z absorbentom posuli iztekle motorna tekočine in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila v okvari.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 17.03 so v naselju Brod v Bohinju, našli več neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljansko–gorenjske regije so najdenih pet tulcev topovskih granat kalibra 75 milimetrov z inicialno kapico, uničili na kraju.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.05 je pri Srebrničah v Novem mestu, v gozdu občan našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so na kraju najdbe uničili minometno granato kalibra 45 in sedemnajst kosov pehotnega streliva. Najdbe so italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 11.40 so pri Podturnu, občina Dolenjske Toplice, v gozdu našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so na kraju uničili tri ročne bombe, eksplozivno polnitev ročne bombe, ostanek minometne granate kalibra 81 in 32 kosov pehotnega streliva. Najdbe so italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.03 se je na Voljčevi cesti, občina Vrhnika, podrla streha v nenaseljeno stanovanjsko hišo, ki se je držala naseljene hiše. Posredovali so gasilci PGD Vrhnika, poveljnik CZ občine Vrhnika in policija. Gasilci so pregledali objekt. Na kraju je posredoval tudi dežurni delavec elektro Ljubljana. Nadaljnje aktivnosti bo prevzel gradbeni inšpektorat.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.10 so na Cesti Františka Foita v Velenju, 4 osebe ostale ujete v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci PGD Velenje so jih s tehničnim posegom rešili iz kabine.

Izpostava Koper

Ob 10.14 je na Ljubljanski cesti v Kopru, v kabini okvarjenega dvigala v objektu javnega zavoda obtičala oseba. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in osebi omogočili izstop.

Ob 14.20 so na Cesti I. Istrske brigade v Pobegih, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom rešili ujeti osebi iz kabine pokvarjenega dvigala. Okvaro bo saniral serviser.

Izpostava Kranj

Ob 9.45 so v Ulici Lojzeta Hrovata v Kranju, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz kabine okvarjenega dvigala rešili eno osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.05 je pri gostišču Livada, starejša oseba ostala ujeta v mulju reke Ljubljanice. Posredovali so gasilci GB Ljubljane, ki so osebo rešili iz vode, katero so prej varovali policisti. Reševalci NMP Ljubljana so jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 23.04 je na Viški cesti v Ljubljani, v kopalnici stanovanja iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil pri grelniku vode in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 10.24 je v Murkovi ulici v Mariboru, v kabini okvarjenega dvigala ostala ujeta oseba. Gasilci JZ GB Maribor so jo skupaj s hišnikom rešili iz kabine.

Ob 19.20 je na Gosposvetski cesti v Mariboru, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci JZ GB Maribor so ujeto osebo s tehničnim posegom rešili iz dvigala, ki je obtičalo med etažama.

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.16 je v Panonski ulici v Murski Soboti, oseba obtičala v dvigalu. Gasilci PGD Murska Sobota so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujeto osebo.

 

Prevoz pitne vode

Dne 28. 7. 2022 je bilo do 17. ure ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 105 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1009 kubičnih metrov vode. Prevoz vode je zagotavljalo 8 gasilskih in 4 vojaška vozila. Sodelovalo je 20 pripadnikov s področja zaščite, reševanje in pomoči.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.