Skoči do osrednje vsebine

Filmi Veličana Beštra in Marijana Foersterja v Žirovnici

Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije je gostoval v okviru poletnega festivala KašArt.
Obiskovalci in mag. Tatjana Rezec Stibilj med uvodnim nagovorom.

Filmski večer v Žirovnici. | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica je v program kulturnih prireditev v okviru poletnega festivala KašArt uvrstil tudi filmski večer, na katerega je k sodelovanju povabil Slovenski filmski arhiv (SFA) pri Arhivu Republike Slovenije. Filmski večer, ki so ga tokrat izvedli prvič, je potekal v petek, 22. julija ob 20. uri, na dvorišču pred spominsko hišo Matije Čopa.

SFA je predstavil digitalizirane različice filmov Smučarska tekma za prvenstvo Jugoslavije v Ratečah pri Planici in Kralj Aleksander na Bledu avtorja Veličana Beštra ter film O, Vrba Marijana Foersterja. V uvodnem delu večera je mag. Tatjana Rezec Stibilj, vodja SFA, predstavila Arhiv Republike Slovenije in SFA ter predvajane filme. Kratkim filmom je sledil še dolgometražni film Triglavske strmine, ki ga je prispeval Planinski muzej Mojstrana. Film je predstavil pranečak scenarista filma Janeza Jalna, Janez Mulej.

Gledalci so bili nad filmi navdušeni, kar potrjuje, da digitalizacija filmske arhivske dediščine s ciljem zagotavljanja širše dostopnosti izpolnjuje svoj namen.