Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.45 si je pri Triglavskih podih, občina Kranjska Gora, planinec poškodoval koleno. Aktivirani so bili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana. V Splošno bolnico (SB) Jesenice je poškodovanega planinca prepeljal helikopter Letalske policijske enote (LPE) skupaj z dežurno ekip GRS Brnik.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.20 se je na Storževem Griču na Vrhniki, ponesrečil jadralni padalec. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stara Vrhnika so nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe in pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Vrhnika in Ljubljana pri prenosu do reševalnega vozila. Poškodovani padalec je bil v nadaljnjo oskrbo prepeljan v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.47 si je pri kanjoningu v soteski Sušec pri Srpenici, občina Bovec, občan poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Bovec so poškodovanega na kraju oskrbeli, prenesli do parkirišča, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Tolmin. Reševalci so poškodovanca z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 11.39 se je pri naselju Otošče, občina Divača, na gozdni poti pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Gasilci PGD Razdrto, Senožeče in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so poškodovanki nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana, ki so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola. Gasilci so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 22.50 je v rudniku premoga v Velenju prišlo do stebrnega udara. Pri tem se je poškodovalo 12 rudarjev. Enota za reševanje ob rudniških nesrečah Velenje je pregledala območje dogodka, reševalci NMP Velenje pa so oskrbeli lažje poškodovane rudarje. O dogodku je bila obveščena policija in rudarski inšpektor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 13.15 je iz naselja Kot na Pohorju, občina Slovenska Bistrica, helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomočil (HNMP) Maribor, prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Oplotnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu osebo do helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na Brniku, prepeljal obolelo osebo iz naselja Police, občina Cerkno, v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 12.49 so na Bledu med plavanjem pogrešili občana, ki je plaval z otoka proti obali. Pri iskanju so sodelovali gasilci PGD Bled, potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Bled in Kranj, Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, ekipa Civilne zaščite (CZ) za reševanje na vodi in iz vode Bohinj in PGD Bohinjska Bistrica, ki so preiskali območje jezera. Pogrešanega so mrtvega našli okoli 18. ure.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.34 sta na avtocesti v smeri Maribor – Celje pred izvozom Celje vzhod, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč ponesrečencem do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP Celje so na kraju oskrbeli štiri poškodovane osebe in jih prepeljali v SB Celje.

Ob 8.25 sta na Mariborski cesti v Celju, trčila kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 10.32 sta v naselju Parižlje v občini Braslovče trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Parižlje-Topovlje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP, ki so ju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 17.02 je v naselju Suho v občini Dobje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča, trčilo v drevo in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 6.10 je v naselju Brekovice, občina Žiri, osebno vozilo trčilo v brežino in obstalo na vozišču. Gasilci PGD Dobračeva zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka, ki so jo dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 12.05 sta v naselju Bezena, občina Ruše, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli iztekle tekočine in odstranili vozila z vozišča.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.33 je na Grebenčevi cesti v naselju Leskovec pri Krškem, občina Krško, gorela plinska jeklenka pod lesenim nadstreškom v sklopu stanovanjskega objekta. Požar je ugasnil pred prihodom gasilcev PGE Krško, ki so preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero in iznesli jeklenko na prosto.

Izpostava Celje

Ob 11.47 je v Kosovelovi ulici v Velenju, zaradi napake na elektroenergetskem vodu, zagorel elektro drog. Gasilci PGD Šalek so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Ob 14.41 je na Zaberložnici v Logarski dolini, občina Solčava, na težko dostopnem terenu zagorela lovska koča. Požar so pogasili gasilci PGD Solčava in Luče, pomoč pri gašenju pa jim je nudila tudi posadka s helikopterjem LPE.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.43 je na Vojkovi cesti v Ljubljani gorelo v strojnici poslovnega objekta. Gasilci GB Ljubljana so odklopili elektriko na strojnici dvigala za invalide in pogasili požar.

Izpostava Maribor

Ob 0.37 so na Cesti XIV. Divizije v Mariboru, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor pogasili goreča tla ob telefonski govorilnici, na površini okoli pol kvadratna metra.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 20.42 je na glavni cesti med Puščavo in Činžatom v občini Lovrenc na Pohorju, zagorelo osebno vozilo. Požar na izpušnem sistemu vozila so do izgoretja varovali gasilci PGD Lovrenc na Pohorju. Vozilo ni bilo poškodovano.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 12.39 je med naseljema Orehovo in Loka pri Zidanem Mostu, občina Sevnica, na več mestih gorelo na in ob železniški progi. Požare so pogasili gasilci PGD Sevnica, Breg in Loka.

Izpostava Celje

Ob 13.02 je na Teharski cesti v Celju zagorel drevo. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje.

Ob 16.08 je v naselju Lepa Njiva, občina Mozirje, ob stanovanjski hiši zagorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Mozirje in podrli ožgano drevo.

Izpostava Koper

Ob 16.07 je med Lukini in Sočergo v občini Koper, zagorelo v gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Movraž, Rakitovec, Dol pri Hrastovljah, Dekani, Pobegi-Čežarji, Babiči, Izola in JZ GB Koper ter gasilci letališča Portorož. Pomoč pri gašenju je nudilo tudi letalo Pilatus. Zgorelo je okoli 9 hektarov mešanega gozda.

Ob 17.13 je pred tunelom Markovec v Izoli, kljub prepovedi kurjenja, občan kuril v naravi. Ogenj so pogasili gasilci PGD Izola. Zgorelo je približno 20 kvadratnih metrov trave in grmičevja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.02 je ob Poti k ribniku v Ljubljani, kljub razglasu velike požarne ogroženosti, delavec kuril lesene odpadke na gradbiščni deponiji. Ogenj so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 9.27 je v Mengšu gorela zaraščajoča površina. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Mengeš, Topole in Loka pri Mengšu.

Ob 19.46 so ob Študljanski cesti v Domžalah, na levem bregu potoka Mlinščica, v smeri proti čistilni napravi Domžale – Kamnik, gorele smeti in podrastje na površini približno 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Študa.

Izpostava Maribor

Ob 14.38 je na Prečni ulici v Oplotnici zagorelo v kompostniku. Požar so pogasili gasilci PGD Oplotnica.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.02 je v naselju Veščica, občina Murska Sobota, gorelo na kompostniku. Požar so pogasili gasilci PGD Veščica, Murska Sobota in Kupšinci.

Izpostava Nova Gorica

Dne 25.7.2022 je bilo na požarišču na Krasu aktivnih več manjših, razdrobljenih požarnih žarišč, ki so jih obvladovale gasilske enote in zračne sile SV. Gasilci so nadzorovali, čistili in zalivali robove požarišč. Celotno območje požarišča je redno pregledoval policijski helikopter s termovizijsko kamero. Na intervenciji je sodelovalo 330 gasilcev, 16 pripadnikov civilne zaščite, 5 pripadnikov Slovenske policije, dve reševalni enoti NMP, trije pripadniki Rdečega križa Slovenije, 139 pripadnikov Slovenske vojske, dve Enoti za hitre intervencije, sedem iz Zavoda za gozdove Sežana, sedem sekačev iz podjetja Slovenski državni gozdovi, 2 helikopterja Slovenske vojske, helikopter Letalske policijske enote s termovizijsko kamero in letalo Pilatus.

Dne 25.7.2022 so bile odpoklicane vse zračene sile tujih držav, ki so nudile pomoč pri gašenju. Intervencijski štab je zelo pozorno spremljal tudi dogajanje na italijanski strani, saj je ob južnem vetru obstajala nevarnost, da bi se požar razširil tudi v Slovenijo, in sicer pri naselju Kremenjak in Nova vas. Teren je težko dostopen. Na intervenciji so bile po do sedaj zbranih podatkih, poškodovane štiri osebe.

Izpostava Postojna

Ob 14.18 je bil na Matarskem vrhu, občina Hrpelje–Kozina, opažen dim. Gasilci PGD Materija so požarišče dodatno zalili z vodo.

Ob 14.45 je na požarišču Lipje nad Trnjem, občina Pivka, gorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Pivka in Palčje.

Ob 14.50 je na Počku, občina Postojna, tlel drevesni štor. Požar so pogasili gasilci PGD Postojna.

Ob 16.50 sta v naselju Dutovlje, občina Sežana, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so omejili občani, gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana pa so požar nato dokončno pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 3.58 je na Cesti Talcev v Velenju, gorela vsebina komunalnega zabojnika za papir. Gasilci PGD Velenje so požar pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 13.41 je ob ulici Ob Mlinščici v naselju Hudo, občina Domžale, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije, sta najden eksplozivni naboj za signalno pištolo, kalibra 26 milimetrov varno uničila na lokaciji v Depali vasi.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Rižanski vodovod Koper obvešča uporabnike vode, da je zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju trenutno motena oskrba z vodo na območju več ulic ob stadionu v Izoli. Popravila bodo trajala predvidoma danes do 12.00 ure.

Po končanih delih se uporabnikom svetuje, da pred ponovno uporabo pitne vode za prehrambne namene, opravijo temeljito izpiranje interne vodovodne napeljave na vseh pipah, v sunkih, v trajanju vsaj 15 minut.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 9.32 je v Tavčarjevi ulici v Ljubljani, v gostinskem lokalu zaradi napake na vodovodni napeljavi ledomata iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so posesali okoli 700 litrov vode.

Ob 23.03 so v Jakopičevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana pomagali reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu težje obolele osebe iz 2. nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 7.10 je v naselju Savinsko, občina Makole, zaradi poškodovane vodovodne cevi, iztekala voda v kleti stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Makole so prečrpali okoli 30 kvadratnih metrov in zaprli ventil za dotok vode.

Ob 13.53 je v Plečnikovo ulico v Mariboru, na sprehajalno pot padel del drevesa, ki so ga odstranili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 15.04 so v Hlebovi ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve čez balkon vstopili v stanovanje, odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.23 so v naselju Retje v občini Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje mesto razžagali in odstranili drevo, ki je ogrožalo lokalno cesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorila 

Na Primorskem je razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji.

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje se iznad severnega Jadrana v notranjost Slovenije pomika hladna fronta z nevihtami, možna so krajevna neurja z nalivi in močnimi sunki vetra. Popoldne bodo padavine postopno slabele.

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.