Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje Slovenske vojske pri gašenju požara na Krasu julija 2022 v številkah

Posredovanje letalskih sil Slovenske vojske pri gašenju požara

Slovenska vojska se je v gašenje požara na Krasu vključila z zrakoplovi 15. julija 2022. Na površino pogorišča, ki na današnji dan, 25. julija 2022, obsega 3.500 hektarov površine, so zrakoplovi odvrgli dobra dva milijona litrov vode (2.096.800), skupaj pa pri tem naleteli 224 ur. Slovenska vojska je sodelovala s helikopterjem Bell 412, helikopterjem AS532 Cougar in Pilatusom PC-6, danes glede na trenutne požarne razmere samo še z dvema helikopterjema Bell 412.

Količina porabljenega letalskega goriva za zrakoplove Slovenske vojske brez današnjega dne znaša 63.712l.

Pomoč Slovenske vojske na tleh

Ekipa štirih pripadnikov z brezpilotnimi letalniki in termovizijskimi kamerami za lociranje žarišč je od 21. julija dalje naletela 9,5 ur.

Na terenu je v povprečju logistično in drugo pomoč zagotavljalo 226 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, danes jih sodeluje 140.

Vojaška zdravstvena enota Slovenske vojske je sodelovala s 56 pripadniki in štirimi mobilnimi ekipami, od včeraj samo še s tremi ekipami. Pri tem so uporabljali nujna reševalna vozila, reševalna vozila in sanitetno lahko oklepno vozilo Valuk. Intervenirali so 19x, največkrat zaradi slabosti, izčrpanosti, pikov žuželk ter oskrbe odrgnin in ureznin. Nudili so tudi oksigenacijo, terapijo z dodajanjem kisika. Evakuirali so nepokretne civilne osebe in epileptika.

Slovenska vojska je pripravila 1000 obrokov na dan, od tega 770 za teren. Na terenu je hrano delila na treh lokacijah: Kostanjevica, Opatje selo in Vojščica. Nudila je 415 ležišč, v Vipavi 185 in Postojni 230.

Slovenska vojska je zagotavljala pet osebnih vozil, 31 terenskih vozil, štiri kombinirana vozila, dva avtobusa, osem tovornih vozil, osem cistern za vodo, tri cisterne za gorivo, štiri reševalna vozila, dve oklepni vozili, en gradbeni stroj, eno gasilsko vozilo in dve vozili za zveze.

Četa 72. BR je še vedno v pripravljenosti na lokaciji v Vipavi, v kratkem bo začela 24-urno pripravljenost v matični enoti v Mariboru.

Na poveljniškem mestu na Kostanjevici je sodelovalo devet častnikov za povezavo. 15. polk vojaškega letalstva je za potrebe zračnega gašenja na lokaciji zagotavljal dva častnika za povezavo in dva JTAC - kontrolorja združenih ognjev.

Pomoč pri gašenju iz tujine

S svojimi zrakoplovi so prišle gasit tudi ekipe tujih vojska in sicer Madžari z dvema helikopterjema Mi-17, Slovaki z enim UH-60, Romuni z dvema letaloma C27J Spartan ter enim C-130 Hercules za oskrbo.

S policijskim helikopterjem iz tujine so sodelovali Avstrijci z enim helikopterjem in Srbi z dvema B-212.

Hrvaška je pri gašenju sodelovala s helikopterjem in letalom Canadair CL-415, Italija pa s helikopterji.

Količina zagotovljenega goriva za tuje zrakoplove znaša 45.888l.

Helikopter AS Cougar med gašenjem z vrečo za vodo

Helikopter AS Cougar med gašenjem z vrečo za vodo | Avtor: 15. PVL