Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.32 je na Staničevi koči, občina Mojstrana, planinca obšla slabost. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana. Obolelo osebo je nato v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice prepeljal helikopter Letalske policijske enote (LPE) skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.22 so pod zavetiščem pod Špičkom, občina Bovec, pohodniki opazili negibno osebo. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku so obnemoglega planinca dvignili v helikopter, ki ga je odpeljal v bolnišnico na Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.38 se je na Kobali, občina Tolmin, pri vzletu poškodoval jadralni padalec. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Tolmin. V SB Jesenice pa ga je helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 11.42 je helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal obolelo osebo iz Urgentni center (UC) Brežice v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.38 je v Zadnjici, občina Bovec, občanki postalo slabo. Obolelo osebo so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin. V nadaljnjo oskrbo pa jo je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.39 sta v naselju Ratanska vas v občini Rogaška Slatina trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine po vozišču in nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Koper

Ob 11.25 so na Šmarski cesti v Kopru trčila tri osebna vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nudili pomoč drugim enotam. Reševalci reševalne službe Slovenska Istra so na kraju pregledali dve osebi, ki pa nista utrpeli poškodb.

Izpostava Kranj

Ob 9.16 sta v križišču Ceste Boštjana Hladnika in Ulice Alenke Hlebce v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili po vozišču razlite tekočine in s pomočjo avtodvigala vozilo postavili nazaj na kolesa. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.42 je na avtocesti med uvozom in izvozom za Ivančno Gorico tovorno vozilo prebilo varnostno ograjo in obstalo. Nepoškodovani voznik je že pred prihodom gasilcev zapustil vozilo. Gasilci PGD Grosuplje in Stična so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in po navodilu DARS-a odstranili uničeno varnostno ograjo ter nudili pomoč vlečni službi. Zaradi premikanja vozila je začelo iztekati motorno olje, zato so namestili pivnike in preprečili nadaljnjo iztekanje.

Izpostava Postojna

Ob 11.21 sta na ulici Poslovna cona Risnik v Divači v krožišču trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so kraj dogodka zavarovali in odklopili akumulator. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Izola reševalci NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.06 so v Pamečah, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Slovenj Gradec zaradi prometne nesreče očistili po vozišču razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 12.02 se je na Ankarski cesti v Kopru valil dim izpod poslovnega objekta zaradi gorečih smeti med razpokami. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in skupaj z delavcem plinarne izmerili morebitno prisotnost plinov.

Izpostava Kranj

Ob 14.50 je na Hlavčih Njivah, občina Gorenja vas–Poljane, zagorelo v mizarski delavnici. Gasilci PGD Hotavlje, Gorenja vas in Poljane so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.43 se je v Bilečanski ulici v Ljubljani kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so odstranili zažgano hrano s štedilnika in prezračili prostore.

Ob 17.32 se je na Gobarski poti v Podmolniku, občina Ljubljana, v kuhinji stanovanjskega objekta žgala hrana na štedilniku. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili stanovalci. Gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik so pregledali in prezračili prostore. Stanovalka je pri gašenju dobila lažje opekline po rokah. Gasilci so ji nudili kisik in oskrbeli opekline.

Ob 22.42 je na Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorela baraka. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ježica, ki so požar omejili in pogasili. V baraki je bila tudi plinska jeklena, katero so iznesli ter ohladili.

Izpostava Maribor

Ob 11.03 so na Prežihovi ulici v Mariboru na balkonu večstanovanjskega objekta gorele smeti. Požar so pogasili stanovalci že pred prihodom gasilcev PGD Maribor mesto in JZ GB Maribor, ki so nato pregledali požarišče in prezračili prostore objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.05 je zaradi gozdnega požara v bližini kraja Žigoni, občina Renče-Vogrsko, zagorel stanovanjski objekt. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.45 je na Poganški ulici v Novem mestu gorela lesena bivalna baraka. Požar na površini okoli 12 kvadratnih metrov, ki je uničil barako v celoti, so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem. Do 17.20 so gasilsko stražo opravljali gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 10.04 je na avtocesti v smeri Ljubljane pri izvozu Kastelec, občina Koper, zagorelo kombinirano vozilo. Lastnik vozila je požar pogasil pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, ki so nato vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 18.20 je na Velesovski cesti v Šenčurju zagorela bala na kombajnu. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur, Voklo, Sredna Vas so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 12.40 je ob cestninski postaji Nanos, občina Postojna, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Razdrto, Vipava, Podnanos in GRC Ajdovščina so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, pogasili požar in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 5.09 se je na območju naselja Zdole, občina Krško, kadilo v gozdu. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Zdole, ki so ogenj pogasili in preventivno pregledali okolico.

Izpostava Celje

Ob 2.00 je na cesti na Ostrožnem v Celju gorelo drevo. Gasilci PGE Celje so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 0.57 je med Grinjanom in Šmarjami, občina Koper, gorel borov gozd. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 11.13 so ob Letoviški cesti v Portorožu, občina Piran, zagorele iglice. Požar so pogasili že mimoidoči pred prihodom gasilcev PGD Piran in JZ GB Koper, ki so preventivno pregledali okolico.

Ob 12.07 je v Gažonu, občina Koper, zagorelo pri nogometnem igrišču. Požar na površini okoli 4000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Krkavče, Pobegi–Čežarji, Dekani, Osp in Gradin.

Izpostava Kranj

Ob 10.01 je na Pšenični polici v občini Cerklje na Gorenjskem zagorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik.

Ob 13.01 se je v naselju Lahovče, občina Cerklje, na polju vžgala bala. Požar so pogasili gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Lahovče.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 so ob Obvozni cesti v Ljubljani na njivi zagorele suho rastlinje in slama. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 20.29 so pri romskem naselju Smrekec v Grosuplju gasilci PGD Grosuplje pogasili okoli 10 kvadratnih metrov goreče trave in podrasti.

Ob 23.06 je v Mostecu v Ljubljani ob gozdni poti gorel kup vej na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška so požar pogasili. Po končanem gašenju so premetali kup ter pogasili posamezna žarišča.

Izpostava Maribor

Ob 12.34 je v naselju Brezula, občina Rače–Fram, gorela suha trava. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Podova, Rače, Fram, Spodnja in Zgornja Gorica.

Ob 18.21 je ob železniški progi na Šentiljski cesti v Mariboru gorelo v naravi na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – mesto so požar pogasili in območje prekopali ter pregledali.

Ob 19.36 je v Zgornji Senarski, občina Sveta Trojica, zagorelo v naravi. Gasilci PGD Sveta Trojica so na kraju ugotovili, da gre za nadzorovano kurjenje v kovinskem sodu. Ogenj so gasilci pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Preko dneva se je nadaljevalo gašenje požara na Krasu, ki se razteza od italijanske meje do kraja Šumka. Požar gasi okoli 960 gasilcev iz šestih gasilskih regij. Pomoč pri gašenju nudijo trije helikopterji SV, letalo PC-6 Pilatus, dva helikopterja LPE, dva iz Republike Srbije in Madžarske ter po en helikopter iz Hrvaške, Avstrije in Slovaške s celotno ekipo. V pomoč je priletelo tudi letalo Canadair iz Hrvaške. Na terenu so tudi enote Nujne medicinske pomoči in v pripravljenosti člani ekipe Prve pomoči RK Nova Gorica. Zjutraj se je stanje okoli Trstelja umirilo, vendar se je čez dan situacija poslabšala, kar pa je predstavljalo velik problem, ker so na Trstelju repetitorji za zagotavljanje zvez enotam na terenu. Zaradi tega rizika je na terenu prisotna tudi Državna enota Civilne zaščite (CZ) za hitre reševalne intervencije z Informacijsko komunikacijsko tehnologijo (IKT) podporo, da zagotovi zamenjavo za obstoječe repetitorje, v kolikor pride do izgube Trstelja. Odrejena je bila tudi evakuacija okoli 500 prebivalcev iz naselij: Opatje selo, Nova vas, Hudi Log, Vrtoč, Žigoni, Merljaki, Martinuči, Mohorini, Lukežiči, Ozren, Renški Podkraj, Arčoni, Oševljek, Gradišče in Renče. Zbirni točki za evakuirance iz navedenih krajev sta: Športni center Šempeter (po cesti Lokvica – Devetaki; cesta proti Mirnu je zaprta) in Dvorana v Bukovici. Zaradi požara na trasi elektrodistribucije je Elektro Slovenija (ELES) so izklopil 400 kilovoltni daljnovod relacije Divača-Regipulja

Ob 12.09 je v bližini zaselka Voglarji, občina Nova Gorica, zagorelo v naravi. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Ob 14.57 so med zaselki Sveto in Podlaka, občina Nova Gorica, goreli suha trava, grmičevje in gozd na površini okoli enega hektarja. Požar so pogasili gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Ob 17.09 je v Voglarjih, občina Nova Gorica, ponovno zagorelo na požarišču prejšnjega požara. Požar so pogasili gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Ob 20.23 so v bližini Gradišča pri Vipavi, občina Vipava, gasilci PGD Vipava pogasili tleče kurišče.

Izpostava Postojna

Ob 17.41 je gorelo pod daljnovodi v Šibeljih, občina Komen. Gasilci PGD Komen so pogasili okoli trideset kvadratnih metrov trave. Aktivirani so bili tudi Gasilci ZGRS Sežana s tečajniki, ki pa so bili preklicani.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 17.00 je v Mariborskem podjetju kemične industrije prišlo do iztekanja nevarne jedke snovi. Gasilci JZ GB Maribor so izlitje zajezili, prečrpali okoli 150 litrov jedke snovi in območje izlitja sanirali. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.39 sta na cesti Trenta – Vršič, občina Bovec, gasilca PGD Bovec nevtralizirala po vozišču razlit oljni madež.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Koper

Okoli 12. ure je na merilnem mestu Koper urna vrednost ozona presegla opozorilno vrednost. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Dne 23. 7. 2022 tudi lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednost v popoldanskem času. Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

0b 00.02 sta pripadnika Državne enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) Severnoprimorske regije posredovala na področju Lokvice v občini Miren Kostanjevica, kjer je občan opazil večje število NUS. Identificirala in do uničenja sta primerno uskladiščila 37 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.10 sta pri Martinučih, občina Renče–Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno topovski granati kalibra 149 milimetrov, mase 37,3 kilogramov in 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.17 je občan v kraju Martinuči, občina Renče - Vogrsko, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije je nevarno najdbo iz obdobja prve svetovne vojne identificiral, varno odstranil in jo do uničenja primerno uskladiščil.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.05 so na Novem trgu v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP do onemogla oseba.

Ob 17.46 so na Cankarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.01 so v naselju Goričica pri Moravčah, občina Moravče, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale ob navzočnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Domžale. V stanovanju so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 15.19 so na Prušnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.41 je na Trgu revolucije v Trbovljah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Iz dvigala so ujeto osebo s tehniškim posegom rešili gasilci PGD Trbovlje mesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Vročinski val bo predvidoma trajal do ponedeljka.

Pozno popoldne in zvečer so predvsem v severovzhodni Sloveniji ob nevihtah možna krajevna neurja.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.