Skoči do osrednje vsebine

V ekipi svetovalcev ministrice za kulturo tudi Kim Komljanec

Kim Komljanec je do prevzema funkcije svetovalke v ekipi ministrice za kulturo delovala kot dramska pisateljica, scenaristka in dramaturginja, gledališka režiserka, pedagoginja ter lektorica. Do nedavnega je v okviru Združenja dramskih umetnikov Slovenije vodila enoto za dramske pisateljice in pisatelje, ki jo je leta 2019 tudi ustanovila.
Portret ženske v beli majici brez rokavov na belem ozadju

Kim Komljanec | Avtor: Ministrstvo za kulturo

Kim Komljanec je po diplomi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (slovenistika in francistika) magistrirala iz dramskega pisanja in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu in se izšolala v pisanju libreta za muzikal (Mercury Music).

Svojo profesionalno pot je začela v KUD-u France Prešeren Trnovo, nadaljevala v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, nato pa desetletje in pol delala kot samozaposlena v kulturi. Sodelovala je na mednarodni rezidenci za dramske pisce v prestižnem gledališču Royal Court v Londonu, kasneje pa v Cambridgeu prevzela umetniško vodenje foruma dramskih piscev in gledališča WRiTEON.

Številna dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih repertoarnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, druga so doživela uprizoritve v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike, nekatera so izšla tudi v knjižni obliki. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI), njeno pisanje pa obsega tudi scenarije za televizijske nadaljevanke (RTV Slovenija) in nekaj malega za film.

Kim Komljanec je bila aktivna tudi v stanovski organizaciji Združenje dramskih umetnikov Slovenije.