Skoči do osrednje vsebine

Nagrajeni trije slovenski umetniki in gibanje Bralna značka

Prejemniki nacionalne in mednarodnih nagrad so trije slovenski umetniki različnih umetniških zvrsti in gibanje Bralna značka – zlatnik poezije za pesnika Iztoka Osojnika, nagrada Ingeborg Bachmann za pisateljico Ano Marwan, srebrna zvezda za najboljšega režiserja za režiserja Matevža Luzarja in nagrada za inovativno prakso s področja promocije bralne kulture za Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS.

Iztok Osojnik je zlatnik poezije prejel za bogat pesniški opus, prispevek k slovenski kulturi in književnosti ter vztrajno odpiranje prostorov za svobodno ustvarjalnost.

Kot je v utemeljitvi nagrade zapisala Darja Pavlič, je konstruktivni anarhizem, iz katerega izhaja Osojnik, mogoče prepoznati kot trajno ozadje njegovega delovanja vse do današnjih dni. "Za njegovo poetiko so značilni modernistični postopki, kot so denimo tok zavesti, asociativni preskoki ali fragmentarnost zgodb. Lirski subjekt je pripravljen govoriti o vsem, kar se mu dogaja, vendar ne na način naivnega izpovedovanja. Gre za učenega posameznika, ki načrtno motri sebe in druge, zato v njegovih pesmih najdemo tako opise in ironične komentarje lastnega početja, ocene družbenega dogajanja doma in v svetu ter dialoge z drugimi avtorji kakor razmisleke o filozofskih vprašanjih," je še dodala. Lani so zlatnik poezije podelili Milanu Jesihu, "avtorju edinega pravega primera pesniškega postmodernizma pri nas".

Ana Marwan je mednarodno nagrado Ingeborg Bachmann, ki velja za eno najpomembnejših literarnih nagrad v nemško govorečem svetu, prejela za besedilo z naslovom Wechselkröte. 

Nagrado so podelili na 46. dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu. Leta 2011 je nagrado prejela koroška Slovenka Maja Haderlap za svoj prvenec Angel pozabe (Engel des Vergessens).

Matevž Luzar je prejel srebrno zvezdo za najboljšega režiserja za film Orkester.

Žirija mednarodnega festivala Cinedays v Skopju je v svoji obrazložitvi zapisala: "Zaradi svoje natančnosti in ambicioznosti v filmskem slogu, ki ju je uspešno in prepričljivo izpolnjeval ob vodenju velike zasedbe, nagrado za najboljšo režijo, srebrno zvezdo, prejme najslabša skupina potnikov v Orkestru v režiji Matevža Luzarja."

Društvo Bralna značka Slovenije – Zveza prijateljev mladine Slovenije je prejelo mednarodno nagrado za inovativno prakso s področja promocije bralne kulture za 60 let gibanja Bralna značka in neprekinjeno izvajanje inovativnih dejavnosti za spodbujanje bralne kulture.

Nagrado je na 22. Evropski konferenci o pismenosti v Dublinu podelila Evropska zveza združenj za pismenost (FELA).

Prejemnikom nagrad iskreno čestitamo.