Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.11 sta se nad Kranjsko Goro v gozdu izgubila planinca. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so planinca našli in nepoškodovana pospremili v dolino.

Ob 22.49 sta se na južnem pobočju Storžiča, občina Preddvor, izgubila planinca. Reševalci GRS Kranj so izgubljena našli s pomočjo koordinat in nepoškodovana na klasični način pospremili v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 17.43 je na Jelovici, občina Bohinj, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Reševalci GRS Bohinj so ga nepoškodovanega s tehničnim posegom rešili z drevesa ter sneli padalo.

Ob 20.03 je na pobočju Grajskega hriba, občina Cerklje na Gorenjskem, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Reševalci GRS Kranj so ga nepoškodovanega s tehničnim posegom rešili z drevesa ter ga pospremili v dolino.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.48 se je na Kozjem vrhu nad Dravogradom, občina Dravograd, pri delu poškodoval občan. Reševalci ZRCK so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali na Muto, od koder jo je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal na nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor. Gasilci PGD Muta so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do helikopterja.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 13.55 se je na območju Karavank v občini Kranjska Gora, začela iskalna akcija za pogrešanima osebama. Pod vodstvom policije so se v iskanje udeležili reševalci GRS Mojstrana, vodniki z reševalnimi psi za iskanje pogrešanih oseb KZS - SIP skupina 4, ZRPS Gorenjska in vodniki z reševalnimi psi GRZS. Pregledali so območje Karavank nad naseljem Belca in Dovje. Pri iskanju so si pomagali tudi z brezpilotnimi letalniki. Osebi niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.48 sta na Savinjski cesti v naselju Prihova, občina Nazarje, trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 22.07 sta na RC Bled - Lesce trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice in PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč avto vleki. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.24 je na cesti Velike Lipljene – Št. Jurij, občina Grosuplje, kombinirano vozilo zapeljalo s ceste in obstalo med drevesi. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Grosuplje in Ljubljana, ki so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 23.20 je na Ljubljanski cesti na Vrhniki osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah ter nudili pomoč pri odklopu električne napeljave na poškodovanem drogu javne razsvetljave. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Maribor

Ob 8.22 sta v naselju Bohova, občina Hoče–Slivnica, na hitri cesti trčila osebno vozilo in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, očistili razlite tekočine in odklopili akumulatorje. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.45 sta v Trnovem ob Soči, občina Kobarid, trčila kolo in osebno vozilo. Poškodovanega kolesarja so na kraju oskrbeli gasilci PGD Kobarid in reševalci NMP Tolmin.

Ob 16.58 se je v bližini Solkana, občina Nova Gorica, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

Ob 17.03 se je v bližini naselja Podbrdo, občina Tolmin, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Tolmin in Podbrdo so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.33 je v ulici Stara cesta v Straži kombinirano vozilo zapeljalo na rob ceste in obstalo na robu strmega terena. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 14.12 je ob cesti Novo mesto – Metlika pod prelazom Vahta, občina Novo mesto, osebno vozilo s parkirišča nenadzorovano ušlo v gozd. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, obsekali vejevje in vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na parkirišče. V času izvleka vozila je bila cesta zaprta za ves promet. Na kraju so bili prisotni policisti. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 16.38 sta na cesti Novo mesto – Metlika pri naselju Vinja vas, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili poškodovana vozila, očistili vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto, ki so oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 11.11 je na cesti Velike Bloke – Ulaka, občina Bloke, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovanega voznika, odklopili akumulator in poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Cerknica, ki so ga nato dokončno oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 16.26 je v naselju Osluševci, občina Ormož, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Ormož.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.12 sta v naselju Graška Gora, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali razlite tekočine, nudili pomoč reševalcem ZRCK pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila in vlečni službi pri nalaganju vozila. Reševalci ZRCK so poškodovano osebno na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 21.10 je v kraju Vas, občina Radlje ob Dravi, voznik s štirikolesnikom zapeljal s ceste, se z vozilom večkrat prevrnil po pobočju in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Radlje so nudili pomoč policiji z osvetljevanjem kraja nesreče, vlečni službi pri nalaganju vozila ter reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, od koder so ga odpeljali v UKC Maribor.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.23 je v kraju Tratna ob Voglajni, občina Šentjur, zagorel stanovanjski objekt. Gasilci PGD Slivnica in Šentjur so zavarovali območje, pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali objekt in ga prezračili. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 14.46 je v naselju Žabnica, občina Kranj, na polju gorela balirka. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj in PGD Žabnica.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.39 je pri naselju Griblje, občina Črnomelj, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 8.48 so v naselju Tratna ob Voglajni, občina Šentjur, goreli tramovi. Požar so pogasili gasilci PGD Slivnica.

Izpostava Koper

Ob 0.50 je zagorelo na železniški progi med Rižano in Hrastovljami v občini Koper. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dol so pogasili železniški prag.

Ob 3.29 je v Seči, občina Piran, gorela trava, visoko grmičevje in kanele na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje so hitro pogasili požar in požarišče izdatno zalili z vodo.

Ob 8.47 je ob Južni cesti v Izoli zagorela trava. Občani so požar pričeli gasiti še pred prihodom gasilcev JZ GB Koper in PGD Izola, ki so nato dokončno pogasili požar na površini okoli deset kvadratnih metrov.

Ob 17.19 sta na Slavniku, občina Koper, gorela gozd in grmičevje. Gasilci JZ GB Koper, PGD Dekani, Osp, Gradin in Movraž so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 22.53 je v naselju Kubed, občina Koper, gorelo grmičevje. Požar na površini okoli petih kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž s pomočjo občanov.

Izpostava Kranj

Ob 17.18 je v naselju Kropa, občina Radovljica, zagorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci PGD Kropa in Podnart.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.46 je na Rakovniški ulici v Ljubljani, občan kuril travo na brežini. Zaradi razglašene požarne ogroženosti so gasilci GB Ljubljana ogenj pogasili.

Ob 18.00 je v naselju Valburga v občini Medvode po žetvi pšenice zagorelo strnišče na polju. Požar na površini okoli petih hektarjev so pogasili gasilci PGD Smlednik, Spodnje Pirniče–Vikrče–Zavrh, Preska Medvode, Sora, Zgornje Pirniče, Zbilje, Vodice, Polje, Šinkov Turn, Bitnje, Breg ob Savi, Kranj–Primskovo in GARS Kranj.

Ob 19.18 so ob Obvozni cesti v Ljubljani gorele bale sena in obrobje strnišča. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje - Brod so požar pogasili.

Ob 19.53 sta ob Obvozni cesti v Ljubljani gorela strnišče in slama. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 23.05 je v Stegnah v Ljubljani gorela lesena baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

Ob 23.25 je na Ulici Jožeta Jame v Ljubljani gorela baraka. Požar, ki je uničil barako v celoti, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid.

Izpostava Nova Gorica

Dne 21.7.2022 se je na območju Krasa nadaljevalo gašenje požara v naravi. Požar gasi okoli 1000 gasilcev iz šestih gasilskih regij Slovenije. Pomoč pri gašenju nudijo štirje helikopterji SV, letalo PC-6 Pilatus, dva helikopterja LPE ter po en helikopter iz Hrvaške in Avstrije. V pomoč je prišel tudi helikopter iz Slovaške s celotno ekipo. Letalo Canadair, ki je okoli 12. ure priletelo iz Hrvaške, je opravilo dve gašenji, vendar z gašenjem ni moglo nadaljevati zaradi prevelikega dima. Z gašenjem bo nadaljeval po 18. uri. Na terenu so tudi enote Nujne medicinske pomoči in v pripravljenosti člani ekipe Prve pomoči RK Nova Gorica. V jutranjih urah so gasilci gasili požare v bližini Mirna, Vojščice in Temnice. Na tem območju se delajo tudi gozdni preseki. Dopoldan je bila odrejena evakuacija nekaj več kot 400 prebivalcev iz treh vasi: Vojščice, Temnice in Novela. Zbirno mesto za vse te prebivalce je bila telovadnica v Komnu. Tam so tudi vse potrebne službe za pomoč. Iz Centra za socialno delo Nova Gorica so sporočili, da je ljudem na voljo tudi psihosocialna pomoč. Pomoč pri evakuaciji je nudila policija. Pri gašenju nudi pomoč tudi enota Vatrogasne zajednice iz Pulja (8 pripadnikov), ki dostavljajo na požarišče vodo s cisterno. Po 12. uri so se razmere na pogorišču zaradi vetra zelo poslabšale, požar ni pod nadzorom in se hitro širi v smeri Trstelja, drugi požar pa v smeri Temnice. URSZR je na Ministrstvo za infrastrukturo naslovilo prošnjo, da zaradi zagotovitve varnosti zrakoplovov, ki sodelujejo pri gašenju iz zraka, uredi prepoved letenja vseh zrakoplovov v območju gašenja požarov v naravnem okolju na Krasu oziroma  v zračnem prostoru Republike Slovenije v radiju 20 km s središčno točko s koordinatami 45°51’30”N 013°42’15”E (Trstelj), od tal do višine 10.000 čevljev nad površino zemlje (AGL), od dne 21. 7. 2022 do zaključka aktivnosti gašenja požara v naravnem okolju. Izjema velja za zrakoplove, ki izvajajo gašenje iz zraka in/ali pregledujejo območje s termovizijsko kamero, snemajo ali izvajajo druge naloge po naročilu vodje intervencije.

Ob 14.45 so v Novi Gorici v odprtem skladiščnem prostoru trgovskega centra zagorele palete. Požar so pogasili gasilci PGD Nova Gorica, Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica. Požarišče je prekopal z gradbenim strojem pripadnik Civilne zaščite Občine Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 15.19 je na Gasparijevi ulici v Cerknici, občan v bližini objekta kuril vzmetnico. Požar na površini petih kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Cerknica.

Ob 17.40 je v naselju Studeno v občini Postojna, na pašniku gorelo seno. Gasilci PGD Studeno so požar pogasili in premetali goreče seno na površini 15 kvadratnih metrov.

Ob 20.06 je nad naseljem Kal na hribu Osojnica, občina Pivka, zagorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Pivka in PGD Košana so požar pogasili ter preventivno prekomerno zalili z vodo. Zgorelo je okrog sto kvadratnih metrov zaraščajoče površine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.51 so v naselju Dolga Brda, občina Prevalje, gasilci PGD Prevalje pogasili okoli 30 kvadratnih metrov podrastja.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.00 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na območju požarišča na Krasu odstranili in na varno spravili 18 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, skupne mase 67,35 kg italijanske in francoske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

21.07.2022 so z lokacij ob požaru na območju občine Miren - Kostanjevica pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije tekom današnjega dne odstranili 30 kosov NUS skupne mase okoli 223 kg, avstrijskega, italijanskega in angleškega izvora iz obdobij 1. in 2. svetovne vojne.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 7.42 je v naseljih Češnjevek, Cerklje na Gorenjskem, Vašca, Pšenična Polica in Pšata prišlo do motnje oskrbe s pitno vodo. Napako odpravljajo pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.55 je v naselju Loka pri Žusmu na cesto padlo drevo, ki so ga odstranili gasilci PGD Loka pri Žusmu.

Ob 19.14 so v Kersnikovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s pomočjo avto-lestve rešili eno osebo, ki je obstala v okvarjenem dvigalu.

Izpostava Maribor

Ob 18.58 so na Betnavski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, ki bo največja na Primorskem. V notranjosti Slovenije bo najbolj vroče v soboto. Vročinski val bo predvidoma trajal vsaj do ponedeljka.

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.