Skoči do osrednje vsebine

Ekipi ministrice za kulturo se bo kot državni sekretar pridružil Matevž Čelik Vidmar

Vlada je na 9. redni seji za državnega sekretarja na Ministrstvu za kulturo imenovala Matevža Čelika Vidmarja, nekdanjega direktorja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Funkcijo bo začel opravljati 1. avgusta 2022.
Portret Matevža Čelika

Matevž Čelik | Avtor: Jože Suhadolnik/Delo

Matevž Čelik Vidmar, arhitekt, pisec, raziskovalec in kulturni producent na področju arhitekture in oblikovanja, je bil od leta 2010 do 2020 direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani. Leta 2021 ja zasnoval novo evropsko arhitekturno platformo LINA. Namen platforme LINA je, podobno kot njene predhodnice Future Architecture (leta 2015 jo je prav tako ustanovil Čelik Vidmar), izmenjava in mreženje med arhitekturnimi ustanovami ter podpora mladim strokovnjakom. Od leta 2021 je član kuratorske skupine Evropske prestolnice kulture Temišvar 2023.

MAO, ki je pod vodstvom Čelika Vidmarja postal ena najbolj prepoznavnih in mednarodno vplivnih slovenskih kulturnih institucij, je v desetih letih prejel več kot petnajst strokovnih nagrad. Čelik Vidmar je med drugim zasnoval prenovo bienala oblikovanja (BIO Ljubljana) in Center za kreativnost (CZK). BIO Ljubljana se je s prenovo iz standardne oblikovalske razstave spremenil v živi eksperiment za raziskovanje potencialov oblikovanja. S projektom CZK, ki kulturo in ustvarjalnost postavlja ob bok pomembnim gospodarskim panogam, pa je MAO postal nacionalni muzej, s poslanstvom zagotavljati podporo za slovenski ustvarjalni sektor. Leta 2020 je Čelik Vidmar prejel Plečnikovo medaljo za vodenje in uveljavitev MAO v mednarodni skupnosti, pri BIGSEE pa so ga razglasili za vizionarja Jugovzhodne Evrope.

V letih 2016, 2018 in 2020 je bil imenovan za komisarja slovenskega paviljona na mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah. Bil je gostujoči kritik in predavatelj na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Univerzi za arhitekturo IUAV v Benetkah, Inštitutu za arhitekturo v Dessauu in Univerzi Leibniz v Hannovru. Med letoma 2014 in 2018 je bil član regionalnega svetovalnega odbora za razstavo jugoslovanske arhitekture iz povojnega obdobja z naslovom H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980 v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti (MoMA). Je član svetovalnega odbora arhitekturnega festivala Archipelago v Ženevi in član svetovalnega odbora revije Villardjournal na IUAV v Benetkah. Bil je član številnih natečajnih in nagradnih žirij, med drugim za Plečnikovo nagrado in za nagrado European Urban Public Space Prize.

Na Ministrstvu za kulturo se veselimo sodelovanja z njim ter mu izražamo dobrodošlico in želimo uspešno delo.