Skoči do osrednje vsebine

Digitalni bon ´22 – nakup in (pre)prodaja opreme

Od dne 15. 6. 2022 je možen nakup določene računalniške opreme z digitalnim bonom ´22, ki je upravičencem na podlagi Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti dodeljen v višini 150 evrov.

Na Tržnem inšpektoratu spremljamo dogajanje na trgu in opažamo, da se pojavljajo nekateri oglasi za prodajo ali pa tudi menjavo opreme, ki bi lahko bila ali pa je bila kupljena z digitalnim bonom ´22. V izogib nepotrebnim nevšečnostim želimo opozoriti, da zakon v primeru odsvojitve blaga, kupljenega z digitalnim bonom ´22, pred potekom dveh let od nakupa, tovrstno dejanje opredeljuje kot prekršek, za katerega je za posameznika predpisana globa v razponu od 600 do 1800 evrov. Pri tem je seveda potrebno upoštevati sorazmernost med pomenom dejanja in posledicami postopka, ter samo smotrnost postopka.

Ker pa gre v teh primerih velikokrat tudi za mladoletne osebe, je za postopke pristojno sodišče. Da pa se za ugotavljanje potencialnih prekrškov ne bi dodatno obremenjevalo sodišč, saj je pri tovrstnih postopkih potrebno upoštevati že navedeno sorazmernost in samo smotrnost postopka, želimo s tem obvestilom pozvati vse upravičence do digitalnega bona ´22, da ob unovčitvi upoštevajo pravila, kot so zapisana v zakonu in da poskušajo kupiti opremo, ki jo resnično potrebujejo, z namenom boljše digitalizacije družbe, kar naj bi bil tudi namen zakona.