Skoči do osrednje vsebine

Pismo predsednika vlade dr. Roberta Goloba predsedniku Evropskega sveta in predsednici Evropske komisije

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v luči nastopa na junijskem zasedanju Evropskega sveta predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslal pismo o podelitvi kandidatskega statusa EU Bosni in Hercegovini (BiH).

Ključni sporočili pisma sta potreba po upoštevanju realnih razmer v BiH in spremenjene geopolitične realnosti v Evropi ter podelitev kandidatskega statusa EU BiH, ki naj temelji na uresničljivih pogojih, navedenih v pismu. Obe sporočili, vključno z izvedbo svobodnih in poštenih splošnih volitev oktobra 2022, so po mnenju Republike Slovenije osnova za dodelitev kandidatskega statusa BiH na decembrskem zasedanju Evropskega sveta. 

Kot je pretekli teden po srečanju s kanclerjem Zvezne republike Nemčije Olafom Scholzem poudaril predsednik vlade, je treba nadaljevati z Berlinskim procesom in v ospredju širitvenega procesa EU ohraniti Zahodni Balkan. Jasna evropska perspektiva za države Zahodnega Balkana je namreč najboljše zagotovilo za varnost, stabilnost in napredek regije.

EU mora izpolniti dane zaveze državam Zahodnega Balkana in sprejeti pozitivne odločitve ob njihovem napredku za članstvo, obenem pa je treba poiskati načine, kako pospešiti procese v teh državah, ki pomembnejših premikov na tem področju niso dosegle več kot 20 let. Gre za spodbudo javnosti, še posebej mladim, da so vrata v EU lahko odprta, če obstaja politična volja, da se prag prestopi.