Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na obisku pri slovenskem kontingentu na Slovaškem

Po tem, ko se je v ponedeljek v Latviji srečal s pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnost, je minister za obrambo Marjan Šarec danes obiskal še pripadnice in pripadnike Slovenske vojske na Slovaškem. Ob obisku baze Lešt' se je ministru Šarcu pridružil slovaški minister za obrambo Jaroslav Nad'.

Prvi kontingent Slovenske vojske, sestavljen iz 101 pripadnika, v bazi Lešt' deluje od junija v okviru mednarodne Natove dejavnosti Okrepljena pozornost (angleško enhanced Vigilance Activities – eVA).

Minister Šarec je ob obisku poudaril, da je opremljenost Slovenske vojske ključna za njeno uspešnost in izvajanje nalog. »Slovensko vojsko bomo v bodoče opremljali v skladu s pričakovanji in zahtevami. Zagotovo nihče ne misli pošiljati vojakov brez opreme bodisi v tujino bodisi na domača tla.«

Po besedah ministra je pri tem tako naloga vlade, ministrstva za obrambo kot tudi vojaških planerjev, da vsi skupaj zagotovijo raven opreme, ki bo ustrezna za izvajanje nalog. »Seveda pa ni pomembna samo višina sredstev, ampak predvsem smotrnost in porabljanje denarja za prave stvari – to bo naša ključna naloga,« je še poudaril minister ob zaključku obiska.

Kontingent Slovenske vojske, ki mu poveljuje major Franc Klemen, sodeluje pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti, v sklopu aktivnosti za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo celoviti in okrepljeni odvračalni ter obrambni drži zavezništva. Poleg Slovenije na Slovaškem pod češkim poveljstvom delujejo še Nemčija in Združene države Amerike.

Ob robu obiska je potekalo tudi neformalno srečanje obeh ministrov. Slovaški minister Nad' se je ministru Šarcu zahvalil za hitro odzivnost Slovenske vojske pri vzpostavljanju misije na Slovaškem, izjemno delo na misiji in tako krepitev obrambne in odvračalne drže na vzhodni meji Zavezništva.