Skoči do osrednje vsebine

Kakovost kopalnih voda na Kolpi v sezoni 2022

Agencija za okolje tudi v letu 2022 spremlja kakovost kopalnih voda na Kolpi, od Prelesja do Primostka na skupno desetih merilnih mestih.

Na območju od Podzemlja do Primostka zaradi slabega stanja kopalne vode Kolpa Primostek v pretekli sezoni izvaja raziskovalni monitoring na dodatnih 15 mestih. V Primostku se vzorci jemljejo z večjo pogostostjo, torej vsak teden in ne vsakih 14 dni kot na ostalih kopalnih vodah.

Letošnji rezultati kažejo, da so vsi vzorci na vseh kopalnih vodah na Kolpi, odvzeti tekom kopalne sezone ustrezni, torej skladni s Smernimi vrednostmi za odsvetovanje ali prepoved kopanja na naravnih kopališčih in kopalnih območjih, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Izjema je vzorec odvzet pred kopalno sezono (2. 6. 2022) na lokaciji Primostek, v katerem je bila presežena vsebnost intestinalnih enterokokov (izmerjeno 640 CFU/100 mL, smerna vrednost 600 CFU/100 mL).

Odsvetovanje kopanja na kopalni vodi Kolpa Primostek kljub letošnjim dobrim rezultatom še vedno velja in sicer zaradi slabega stanja, ki je bilo določeno na podlagi rezultatov v preteklih  štirih sezonah (2018 do 2021). To od nas zahteva evropska zakonodaja, saj mora biti javnost ustrezno in pravočasno obveščena o rezultatih monitoringa kakovosti kopalnih voda in o ukrepih za obvladovanje tveganj, da se s tem prepreči nevarnosti za zdravje ljudi.