Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar sprejela člane slovenske gledališke skupine Pristava iz Argentine

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes v prostorih urada sprejela člane gledališke skupine društva Slovenska Pristava iz Buenos Airesa, Argentina, ki se te dni mudijo na turneji po Sloveniji z gledališko predstavo Jeklene magnolije.
Državna sekretarka Humar z gledališko skupino društva Slovenska Pristava iz Argentine. Stojijo na vrtu urada.

Državna sekretarka Humar z gledališko skupino društva Slovenska Pristava iz Argentine. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Državna sekretarka je izrazila ganjenost ob njihovem izjemnem čutu za slovenstvo in dodala, da jo navdušujeta njihova ustvarjalnost in aktivnost. Njihovo delovanje je označila za smisel vsega, za kar dela in si prizadeva urad.

V prijetnem in sproščenem pogovoru so člani gledališke skupine predstavili delovanje in življenje slovenske skupnosti v Argentini, še posebej v Slovenski pristavi, najstarejšem od šestih slovenskih domov, ki v provinci Buenos Aires povezujejo povojno migracijo slovenskih rojakov. Poseben poudarek so namenili gledališki dejavnosti. Že mnogo let namreč na oder postavljajo različna dela in tudi na ta način ohranjajo slovenski jezik in kulturo.

Tokrat se bodo občinstvu v matični Sloveniji predstavili kar šestkrat. Predstavo Roberta Harlinga v režiji Maruče Zurc, si bo od jutri naprej moč ogledati v Šentrupertu na Dolenjskem, Šentvidu (Ljubljana), Tuhinju, Adegasu, Šentjoštu nad Horjulom in v Škofji Loki. Na današnjem srečanju so poudarili izreden pomen gostovanja v Sloveniji, kjer se, kot so povedali, tudi sami počutijo doma.