Skoči do osrednje vsebine

In memoriam dr. Vladimir Kos

Z veliko žalostjo sporočamo, da je za vedno utihnil glas dr. Vladimirja Kosa, velikega Slovenca, ki je vrsto let živel in delal v Tokiu. Družini, svojcem in njegovim sopotnikom izrekamo iskreno sožalje.

Dr. Kos je bil pomemben član slovenske skupnosti na Japonskem in je vidno prispeval k dobrim odnosom in prijateljstvu med dvema državama. V Tokio je pripotoval leta 1956 kot jezuitski misijonar. Njegovo življenje na Japonskem je vključevalo delo duhovnika, po vojni je skrbel za sirote v predmestju Tokia, kasneje je dolga leta poučeval na priznani Univerzi Sophia. Poseben pečat pri prepoznavnosti Slovenije na Japonskem je pustilo njegovo umetniško ustvarjanje.

Leta 2004 ga je predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek odlikoval z Zlatim redom za zasluge. Odlikovanje je dr Kos prejel za književni opus, prispevek k slovenski kulturi in jeziku v svetu ter človekoljubna dejanja. Leta 2014 je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada za zbirki »Pesmi z japonskih otokov« in »Ob rahlo tresoči se tokijski harfi«. V razlagi k nagradi so ga poimenovali kot »največjega pesnika emigracije«. 

Dr. Kos se je z veseljem udeleževal srečanj Slovencev v organizaciji veleposlaništva in Slovensko-japonske prijateljske skupine. Praznovanje slovenskega kulturnega praznika je vselej vsebovalo tudi Kosovo poezijo. Pri starosti 96 let je na zaprosilo veleposlaništva napisal čudovito in ganljivo pesem ob 30. obletnici državnosti Republike Slovenije, ki jo dr. Vladimirju Kosu v spomin objavljamo spodaj.

Za vse nas na veleposlaništvu ostaja v spominu njegov vedno nasmejani obraz in poezija mehkih besed. Njegov opus opeva obe domovini, Slovenijo in Japonsko, deželi, ki jima je ostajal zvest vse do konca. Čeprav ga življenje ni prikrajšalo za marsikatero trpko izkušnjo, je s svojim pristopom sporočal, da je vsak trenutek, četudi še tako težak, zgolj preizkušnja, zgolj stopnička na poti k lepšemu, svetlejšemu jutri. Veliko nasmehov med zvezdami.

 

Moj potni list
ČEZ LETA TRI − ČE BOG DA − BOM STO LET ...

MOJ POTNI LIST − ODKAR ŽIVIM V TUJINI

JE VES SLOVENSKI! FOTO LE JE BLED:

KOT DA DOLŽAN SEM NEKAJ ZGODOVINI ...

SLOVENSKEGA PEČATA NI ME SRAM −

DRŽAVA SMO − PEČAT TO IZPRIČUJE!

IN TUDI, ČE BOM MORAL KDAJ DRUGAM ...

SLOVENSKI POTNI LIST Z MENOJ POTUJE!

PO BARVAH MI SLOVENIJA DIŠI:

V POMLAD CVETOV, V ZAMAKNJENOST PLANINE,

V JESEN SADOV IN GOB, V ZLATÓ IZ VIN ...

IN V ZIMO S SNEGOM, Z ANGELČKI IZ GLINE.

 

Vladimir Kos, april 2021