Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka na srečanju senatorke Tatjane Rojc

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes udeležila srečanja, ki ga je ob sklepnem delu parlamentarnega mandata pripravila senatorka v rimskem parlamentu Tatjana Rojc.
Državna sekretarka Vesna Humar govori in stoji. Rudi Pavšič in senatorka Tatjana Rojc sedita. Pred njima napis Sirena.

Državna sekretarka Vesna Humar, Rudi Pavšič, senatorka Tatjana Rojc. | Avtor: Jure Kufersin

1 / 2

Na današnjem srečanju v prostorih slovenskega športnega društva Sirena so se prisotni predstavniki združenj in ustanov Slovencev v Italiji seznanili z delom gospe senatorke, čas pa so namenili tudi pogledu na zgodovinske trenutke, ki naznanjajo začetek novega obdobja, obdobja dialoga in sodelovanja, predvsem na pomembna in odmevna srečanja obeh predsednikov Italije in Slovenije v Narodnem domu in pred spomenikoma v Bazovici.

Posebna pozornost je bila tako namenjena tudi prizadevanjem za uveljavitev zaščitnega zakona in drugih normativov, ki so neposredno vezani na manjšinsko stvarnost. Ob razpravi o pozitivnih premikih v šolstvu, med katerimi gre izpostaviti vsebine v konzervatoriju Tartini, so prisotni poudarili pomen nadaljnega razvoja šolstva. Beseda pa je tekla tudi o zagotovljenem predstavništvu narodne skupnosti v rimskem senatu. Državna sekretarka Humar je poudarila pomen političnih prizadevanj, ki slonijo na čezmejnem sodelovanju in dialogu, ter zagotovila podporo Urada pri doseganju ciljev, ki so si jih Slovenci v Italiji zastavili za naslednje obdobje.