Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. julija 2022

Močan veter

Izpostava Trbovlje

Ob 0.25 so na Cesti 1. maja v Hrastniku gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hrastnik odstranili podrto drevo s ceste.

Ob 0.39 so na Cesti 3. julija v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik odstranili polomljene veje iz lokalne ceste.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.15 si je na sedlu Mlinca v Karavankah, občina Kranjska Gora, pri padcu pohodnica zlomila roko. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana so poškodovanko na kraju oskrbeli, v SB Jesenice pa jo je prepeljal helikopter Letalska policijska enota (LPE) z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Ob 18.07 si je pri sestopu s planine Viševnik, občina Bohinj, planinka zlomila roko.  Reševalci GRS Bohinj so jo na kraju oskrbeli in pospremili v dolino in predali svojcem.

Ob 20.20 je na grebenu pod Prisojnikom onemogel planinec. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so v sodelovanju s posadko helikopterja LPE onemoglega planinca oskrbeli in prepeljali v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.06 se je pod planino Kompotela, občina Kamnik, na pešpoti poškodovala pohodnica. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kamnik. Poškodovanko je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS na Brniku. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana jo je prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.30 je pod Prestreljeniškim oknom na Kaninskem pogorju, občina Bovec, padajoč kamen poškodoval pohodnika. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Poškodovanega pohodnika je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS Brnik, helikopter LPE pa ga je skupaj z dežurno ekipo prepeljal v nadaljnjo oskrbo v SB Jesenice. Helikopter je v dolino prepeljal tudi tri nepoškodovane mladoletne otroke, ki so bili skupaj s poškodovancem.

Ob 15.11 je v bližini hriba Batognica, občina Kobarid, obnemogla planinka. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin. V Splošno bolnišnico (SB) Jesenice je planinko prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.43 sta pod Raduho, občina Črna na Koroškem, gorska reševalca GRS Koroške v dolino pospremila onemoglo pohodnico.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 13.03 se je v Pekrah, občina Maribor, pri padcu na težje dostopnem terenu poškodoval kolesar. Poškodovanega kolesarja so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP), gasilci JZ GB Maribor pa so nudili reševalcem pri prenosu do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.43 je v Aljaževem domu v Vratih, občina Kranjska Gora, pohodnica padla v nezavest. Na kraju so obolelo osebo oskrbeli reševalci NMP Jesenice, helikopter LPE pa jo je z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.32 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu Dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal poškodovano osebo iz Metlike v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 9.34 so na Baču pri Materiji, občina Hrpelje-Kozina, gasilci PGD Materija nudili prvo pomoč neodzivni osebi do prihoda NMP Sežana. Oživljanje žal ni uspelo.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 17.10 se je na Tomažičevi ulici v Izoli na zunanjem bazenu hotelskega objekta utapljala oseba. Iz vode jo je rešil reševalec. Osebo so reševalec z motorjem in reševalci Prehospitalne enote Obala dokončno oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Izola.

Ob 19.20 so na plaži pri Žusterni, občina Koper, iz morja potegnili utopljenca in ga oživljali do prihoda Prehospitalne enote Koper. Kljub hitri pomoči je utopljenec izgubil življenje. O nesreči so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.50 je na avtocesti, smer Dramlje–Maribor, pred predorom Pletovarje osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Celje so kraj dogodka zavarovali, na vozilu odklopili akumulator, ga pregledali s termovizijsko kamero in zavarovali poškodovano signalizacijsko tablo.

Izpostava Koper

Ob 9.14 je na Obali v Portorožu, občina Piran, voznik osebnega vozila na prehodu za pešce zbil tri osebe. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so nudili pomoč reševalcem Reševalne službe slovenske Istre, reševalcu na motorju in dežurnemu zdravniku Zdravstvenega doma (ZD) Lucija. Poškodovane osebe so reševalci in zdravnik na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 22.16 je na cesti relacije Krnica Pokljuka voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča v jarek in se prevrnil. Gasilci PGD Bled in Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom dvignili vozilo nazaj na vozišče, nudili pomoč policistom Policijske uprave (PU) Kranj z razsvetljavo kraja ter pomagali vlečni službi pri nakladanju vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.42 sta v križišču Njegoševe in Zaloške ceste trčili osebni vozili. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator ter počistili steklo s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.06 se je na avtocesti med Brezovico in razcepom Kozarje, občina Ljubljana, pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Policist je pred prihodom gasilcev začel z gašenjem motornega kolesa, ki so ga gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana dokončno pogasili, posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in motor pregledali s termovizijsko kamero. Poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 15.45 je v naselju Stanežiče, občina Ljubljana, invalidna oseba z invalidskim skuterjem zapeljala iz vozišča v jarek. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana pri reanimaciji in voziček postavili iz jarka nazaj na vozišče. Oseba je preminula.

Ob 17.30 so na avtocesti med Vrhniko in Brezovico, občina Brezovica, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje in očistili vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 18.27 se je v naselju Golišče, občina Litija, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Litija in Jevnica so nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 21.50 sta v Spodnji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli iztekle tekočine in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.25 se je pri Livških Ravnah, občina Kobarid, pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci PGD Kobarid so motorno kolo postavili nazaj na vozišče in poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Ob 17.45 je na cesti Ajdovščina–Col, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obstalo v obcestnem jarku. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Šempeter.

Ob 21.34 je na regionalni cesti Kobarid–Trnovo ob Soči, občina Kobarid, voznica zapeljala z zadnjim delom vozila čez bankino zaradi umikanja drugemu vozilu. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije in dvignili vozilo nazaj na cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 23.41 se je v Prežihovi ulici v Brežicah na štedilniku smodila hrana. Policisti Policijske postaja (PP) Brežice so pred prihodom gasilcev umaknili hrano s štedilnika, gasilci PGD Brežice in PGD Brežice okolica pa so pregledali prostore s termovizijsko kamero in prezračili stanovanje.

Izpostava Celje

Ob 14.03 je v naselju Spodnje Sečovo v občini Rogaška Slatina zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so pogasili požar, ki je v celoti uničil kuhinjo, s termovizijsko kamero preventivno pregledali prostore, odstranili opaž in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.52 je v Livoldu, občina Kočevje, v pritličnih prostorih stanovanjskega objekta zagorela izolacija grelnika vode. Gasilci PGD Livold in Kočevje so požar pogasili, prezračili prostore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 23.51 je v Gerbičevi ulici v Ljubljani v talnem elektro jašku zagorela sponka na 10 kV kablu. Zaradi obloka je eksplozija odprla pokrov jaška. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana na kraj dogodka, kabel ni bil več pod napetostjo, zato je gorenje prenehalo. Gasilci so z IR kamero pregledali jašek in ugotovili, da ostali kabli niso bili poškodovani. Na kraju je bil dežurni električar.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.43 je v Ulici Marjan Kozine v Novem mestu zagorelo na balkonu stanovanjskega objekta. Požar so stanovalci pogasili pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu, ki so prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Požar je poškodoval okoli štiri kvadratne metre fasade.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 22.10 je v Cerkvenjaku gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Cerkvenjak so požar hitro omejili in pogasili. Ogenj je poškodoval motor in del električne inštalacije vozila. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.43 so izven naselja Mostec, občina Brežice, gorele smeti. Gasilci PGD Mihalovec so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Celje

Ob 14.15 je v Kasazah v občini Žalec ob reki Savinji zaradi kurjenja v naravnem okolju ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Levec in Kasaze-Liboje.

Izpostava Koper

Ob 16.25 so v naselju Seča, občina Piran, goreli suha trava, grmičevje in oljčnik. Požar na površini okoli 6500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Sečovlje, Piran, Nova vas nad Dragonjo in JZ GB Koper.

Ob 18.57 je zagorelo v bližini hiš nad Staro Šmarsko cesto v občini Koper. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dol so pogasili požar, ki je zajel 300 kvadratnih metrov zaraščajoče površine.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.13 je na Poti na Fužine v Ljubljani na dvorišču stanovanjske hiše občan kuril palete in bakrene vodnike. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana in PGD Bizovik so z gasilnim aparatom pričeli ogenj gasiti policisti, dokončno pa so ga pogasili gasilci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.46 sta med Renškim vrhom in naseljem Temnica v občini Miren-Kostanjevica zagorel borov gozd in podrastje. Zaradi močnejšega vetra se požar hitro širi. Požar gasijo gasilci iz 59 prostovoljnih gasilskih društev, štirih poklicnih enot in tečajniki industrijske gasilske enote GZS s pomočjo dveh helikopterjev Slovenske vojske (SV), dveh helikopterjev iz Italije in hrvaškega letala za gašenje Canadair. Dodatno nevarnost predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato je bila aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije. Na lokaciji požara so tudi člani Ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije. Zaradi obsežnosti požara in zahtevnega gašenja je bil aktiviran tudi državni načrt za velike požare v naravnem okolju.

Ob 17.26 je v bližini Podnanosa, občina Vipava, zagorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Podnanos.

Izpostava Postojna

Ob 9.51 je bil nad vasjo Trnje ponovno opažen dim na včerajšnjem požarišču. Posredujejo gasilci PGD Pivka, Zagorje, Košana, Palčje, Studeno in Slavina. Tekom noči so požarno stražo izvajali gasilci PGD Zagorje, Palčje in Studeno. Dodatno je pogorelo približno 1,5 hektarja grmičevja in gozdne površine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.02 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS)

 Severnoprimorske regije izvozila na območje požara na Renškem vrhu, občina Miren-Kostanjevica. Tekom dneva sta odstranila na varno 3 najdene topovske granate, kalibra 75 mm, skupne mase 20,08 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 15.40 je v naselju Dobrava, občina Izola, v avtokampu pri obračanju osebno vozilo zdrsnilo tri metre po brežini in se naslonilo na kamp hiško. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Kranj

Ob 17.12 je v naselju Begunje na Gorenjskem, občina Radovljica, iz stanovanja iztekala voda. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem in Radovljica so ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata in zaprli ventil.

Ob 17.20 je na Gogalovi ulici v Kranju v kleti večstanovanjskega objekta iztekla voda. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so posesali izteklo vodo.

Ob 17.38 so na Velesovski cesti v Šenčurju gasilci PGD Šenčur in GARS Kranj iz višjega nadstropja s pomočjo avto lestve prepeljali preminulo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.44 se je v naselju Primskovo, občina Šmartno pri Litiji, pri padcu poškodovala starejša oseba. Gasilci PGD Primskovo so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so osebo dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana. Gasilci so reševalcem nudili tudi pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 10.20 so na Železnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor v prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do obolele osebe ter nudili pomoč pri prenosu le te do reševalnega vozila. Reševalci NMP so obolelo osebo oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.35 je v naselju Vrhpolje, občina Vipava, na vozišče padlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Vrhpolje.

Ob 14.23 sta na Erjavčevi ulici v Novi Gorici gasilca JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Obolelo osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.38 so v Planinski vasi nad Trbovljami gasilci PGD Trbovlje mesto in Klek razžagali ter z vozišča odstranili večje podrto drevo. Zlomil se je tudi telefonski drog, o čemer je obveščena dežurna služba Telekoma Slovenije.

Ob 8.20 so na Ribniku v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom s poti odstranili podrto drevo.

Ob 9.18 so v Podkraju v občini Hrastnik gasilci PGD Hrastnik razžagali in iz vozišča odstranili podrto drevo.

Ob 10.00 so na Trgu Svobode v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri prenosu obolele osebe.

Ob 10.35 se je v naselju Čeče-del, občina Trbovlje, na vozišče podrlo drevo, ki so ga odstranili gasilci PGD Čeče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je s strani Uprave RS za zaščito in reševanje velika požarna ogroženost naravnega okolja od 8. julija 2022 dalje razglašena:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. junijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.