Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec obiskal Vojaški tabor

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes obiskal udeleženke in udeležence Vojaškega tabora, ki poteka na vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli. Predstavitveni dan Vojaškega tabora je danes na Mačkovec privabil tudi številne svojce in prijatelje 77 udeleženk in udeležencev.

Minister Šarec si je ogledal tabor ter dinamični prikaz usvojenega vojaškega znanja in veščin preživetja v naravi. Po ogledu je nagovoril udeleženke in udeležence ter uvodoma izpostavil napredek in znanje, ki so ga mladi pridobili v le 14 dneh usposabljanja na Mačkovcu. "Bodite ponosni na odločitev, da ste tukaj, na tovarištvo, sodelovanje in pomoč drug drugemu. Bodite ponosni, da danes tukaj delujete kot usklajena ekipa," je povedal minister Šarec. 

Na Vojaškem taboru, ki je letos organiziran že 23-ič zaporedoma, je 77 udeleženk in udeležencev, med njimi 36 deklet in 41 fantov. "Veseli me, da je za tovrstna usposabljanja veliko zanimanja. Biti vojak je najprej častno dejanje, je poseben poklic, ne le poklic, je poslanstvo služiti domovini," je nadaljeval minister Marjan Šarec. "Današnja družba potrebuje tovarištvo, zavedati se moramo, da mir ni trajno pridobljena vrednota. Prav Slovenska vojska je garancija, da bo Slovenija vedno branjena, da bo spoštovana v zvezi Nato in predvsem, da bo spoštovana v slovenski družbi. Za to pa največ lahko naredimo sami." 

Minister Šarec je ob tem spomnil tudi na vrednoto domoljubja. "Slovenska vojska je še kako pomemben del družbe. Usposabljanja, kot je Vojaški tabor, niso le priložnost, temveč nujnost. Domoljubje je pravica in dolžnost vsakega od nas," je spomnil minister. 

Prav tovrstna usposabljanja so za Ministrstvo za obrambo izjemno pomembna za pridobivanje kadra, da mladi pridejo v stik z vojaškim življenjem in veščinami, je še poudaril minister Marjan Šarec. Vojaški tabori so sicer brezplačni in namenjeni polnoletnim dijakom in študentom.