Skoči do osrednje vsebine

Odločitve 8. redne seje vlade s področja Ministrstva za okolje in prostor

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vlada Republike Slovenije je na 8. redni seji sprejela pet točk s področja Ministrstva za okolje in prostor.

Uredba o razvrščanju objektov

Vlada je v skladu z novim Gradbenim zakonom (GZ-1) izdala Uredbo o razvrščanju objektov.

Po svojem konceptu in vsebini sledi dosedanji Uredbi o razvrščanju objektov ter združuje klasificiranje objektov po namenu in razvrščanje po zahtevnosti gradnje. Na spremembe vsebine uredbe bistveno vpliva nova definicija objekta po GZ-1, ki ukinja druge gradbene posege in med objekte šteje le s tlemi povezane stavbe in gradbene inženirske objekte, ter začasne objekte in grajene objekte na drevesu.

Večja novost uredbe so, na podlagi GZ-1, postavljena merila za manjšo rekonstrukcijo, ki so določena v Priloga 2. Gre za manjša dela s katerimi se posega v konstrukcija objekta in se bodo lahko izvajala brez gradbenega dovoljenja, vendar bo za ta dela treba pridobiti vsaj mnenje pooblaščenega strokovnjaka s področja gradbeništva, v nekaterih primerih pa tudi soglasje občine in mnenje pooblaščenega arhitekta.

Uredba še vedno tudi določa vzdrževalna dela, ki pa so navedena v Prilogi 3.

Izbor koncesionarja za rabo vode za odvzem naplavin na območju dela reke Save Dolinke

Vlada je izdala odločbo o izboru koncesionarja za rabo vode za odvzem naplavin na območju dela reke Save Dolinke – prodišče nad Mojstrano, družbi Ažman, d. o. o., Lesce, s partnerjem družbo Betonarna Sava, Blejska Dobrava. Za podpis aneksa h koncesijski pogodbi je pooblastila ministra za okolje in prostor Uroša Brežana.

Vlada je izdala Uredbo o koncesijah za rabo vode za odvzem naplavin na delih reke Save, Save Dolinke, Soče, Tolminke in Bače, ki je podlaga za podelitev koncesije za odvzem naplavin na nekaterih delih reke Save, Soče, Save Dolinke, Tolminke in Bače.

Ministrstvo za okolje in prostor je za podelitev koncesije za odvzem naplavin izvedlo javni razpis. Koncesija se podeli za 3 leta.

Aneks h koncesijski pogodbi za rabo podzemne vode za proizvodnjo pijač iz vodnega vira Č-1 nad Črnivcem

Vlada je s koncesionarjem družbo Voda 902, d. o. o., Stahovica, sklenila aneks h koncesijski pogodbi za rabo podzemne vode za proizvodnjo pijač iz vodnega vira Č-1 nad Črnivcem. Za podpis aneksa je vlada pooblastila ministra za okolje in prostor Uroša Brežana.

Zakon o vodah med drugim določa, da se koncesija lahko spremeni s spremembo koncesijskega akta ali spremembo koncesijske pogodbe. V tem primeru se je koncesija spremenila zaradi sprememb pri vsebini koncesijskega akta, stari koncesijski akt - Uredba o koncesiji za odvzem podzemne vode iz vodnega vira Č-1 nad Črnivcem za proizvodnjo pijač, je bil nadomeščen z novim - Uredbo o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo pijač iz vodnega vira Č-1 nad Črnivcem.

Odgovor na mnenje Evropske komisije zaradi neizpolnitve obveznosti evropske direktive o ohranjanju prosto živečih ptic

Vlada je sprejela odgovor Slovenije v predsodnem postopku na obrazloženo mnenje Evropske komisije zaradi neizpolnitve obveznosti iz Direktive 2009/147/ES Evropskega parlamenta in Sveta o ohranjanju prosto živečih ptic.

Komisija v obrazloženem mnenju zavzema stališče, da Slovenija ni izpolnila obveznosti iz direktive, ker kot posebnih območij varstva (POV) ni razvrstila najprimernejših ozemelj na svojih morskih območjih za varstvo sredozemskega vranjka (Phalacrocorax aristotelis desmarestii).

Slovenija v odgovoru med drugim navaja, da že od vstopa v EU upošteva kriterije Mednarodnih pomembnih območij za ptice(angleško Important Bird Area-IBA), ki so objavljeni v evropskem inventarju IBA , ki ga je izdal BirdLife International (Heath & Evans 2000). Slovenija je tako uporabila merila IBA za določitev posebnih območij varstva (POV), da je zagotovila izbor območij resničnega mednarodnega pomena za ohranjanje populacij ptic.

Slovenija meni, da lahko sama določa POV in razume, da je to tudi v skladu s sodno prakso Sodišča EU, iz katere je razvidno, da ima država članica diskrecijsko pravico pri določanju najprimernejših območij, ne sicer pri ustreznosti ornitoloških meril (BirdLife International), temveč pri njihovi uporabi.

Na bilateralnem srečanju ministra za okolje in prostor Uroša Brežana in evropskega komisarja za okolje, oceane in ribištvo Virginijusa Sinkevičijusa konec junija je bilo dogovorjeno, da bo organiziran sestanek na tehnični ravni, kjer bo Slovenija podrobneje predstavila svoj pogled in s  Komisijo izmenjala mnenja.

Imenovanje direktorja Agencije za radioaktivne odpadke

Vlada je imenovala mag. Sandija Virška za direktorja Agencije za radioaktivne odpadke(ARAO), javnega gospodarskega zavoda, za mandatno dobo štirih let, od 15. 7. 2022 do 14. 7. 2026, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Direktorju ARAO je potekel štiriletni mandat konec marca, zato je bila z odločbo vlade imenovana vršilka dolžnosti direktorja ARAO. Upravni odbor (UO) ARAO je na podlagi Odloka o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda ARAO, izvedel javni razpis za izbor direktorja ARAO. Javni razpis za prosto mesto je bil objavljen junija v časopisu Delo, Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje in na spletni strani ARAO. UO je prejel pet vlog in s tremi kandidati opravil razgovor. Na osnovi opravljenih razgovorov je UO ARAO kot najprimernejšega kandidata izbral Sandija Virška, magistra geotehnologije, za mandatno obdobje 2022-2026 in ga predlagal ustanovitelju v imenovanje. Trenutno je zaposlen na ARAO. Pred tem je bil vodja umeščanja odlagališča na lokaciji Krško in vršilec direktorja ARAO ter direktor ARAO (2018-2022).

V skladu z odlokom mora imeti direktor najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu VII. stopnje (specializacija po visokošolskem programu, univerzitetni program ali magisterij stroke 2. bolonjska stopnja), vsaj osem let delovnih izkušenj, od tega pet let na vodilnih delovnih mestih podobne zahtevnosti, znanje angleškega jezika in ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ter ne sme biti obsojen na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev, prav tako pa zoper njega ni bila vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Mag. Sandi Viršek izpolnjuje predpisane pogoje za imenovanje in je bil izbran kot najustreznejši kandidat.