Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko na 13. seji sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost

Ministrica Irena Šinko se je udeležila 13. seje Sveta za območja z omejenimi možnostmi (OMD) za kmetijsko dejavnost. Poudarek seje je bil na predstavitvi posodobitve metodologije točkovanja kmetijskih gospodarstev v OMD in na informiranju o zaključnih usklajevanjih strateškega načrta za obdobje 2023 - 2027.
Člani sveta sedijo za mizo in ga spremljajo.

13. seja sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na začetku seje se je predsedujoči Sveta Janez Beja zahvalil ministrici, da je ohranila delovanje Sveta za OMD, ki aktivno deluje že tri leta in se s svojimi predlogi in razpravo dejavno vključuje v sooblikovanje pogledov in reševanje izzivov povezanih s hribovskim kmetijstvom. Ministrica pa je pozdravila sodelujoče člane in izrazila podporo delovanju Sveta še posebej ob dejstvu, da se v OMD nahaja kar ¾ kmetijskih zemljišč.

V predstavitvi metodologije točkovanja kmetij v OMD je Tomaž Cunder iz Kmetijskega inštituta Slovenije podrobno predstavil vse faze posodobitve in nadgradnje izjemno kompleksne metodologije točkovanja. Poudaril je dodatno vrednotenje izgube prihodka (povezano s krajšo vegetacijsko dobo zaradi višje nadmorske višine) ter pristope za večjo natančnost vrednotenja posameznih omejitev. Med ugotovitvami izpostavi, da je izračunano število točk pri naključno izbranih tipih kmetijskih gospodarstev na splošno skladno s pričakovanji, kar pomeni, da kmetije, ki imajo najtežje pridelovalne razmere prejmejo tudi največje število točk. Predstavnik MKGP je posodobitev metodologije točkovanja dopolnil iz vidika posodobitve in dopolnitve evidenc in podatkov, ki so potrebne za izračun točk.

V nadaljevanju seje je sledila informacija o aktivnosti MKGP v zvezi z usklajevanjem strateškega načrta z Evropsko Komisijo. Od sredine maja so namreč potekali intenzivni sestanki na tehnični ravni z EK. Ta faza tehničnih pogajanj je zaključena in prehajamo na fazo konkretno popravljenih poglavij strateškega načrta 2023-2027. Ocena teh usklajevanj je, da so sestanki konstruktivni in da poteka izjemno intenziven, konstruktiven dialog, posamezne točke se sproti zapirajo. So pa še vedno odprte občutljive točke, zlasti v povezavi s kalkulacijami in večjo okoljsko-podnebno ambicijo.

Člani Sveta za OMD so: Janez Beja (predsednik, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS), Tomaž Cunder (Kmetijski inštitut Slovenije-KIS), dr. Andreja Ferreira (Gozdarski inštitut Slovenije), Anton Perpar (Biotehniška fakulteta), Karmen Pažek (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru), Nina Križnik, Anka Miklavič Lipušček (Gospodarska zbornica Slovenije), Alenka Marjetič Žnider (Zadružna zveza Slovenije), Boris Orešek (Sindikat kmetov Slovenije), Irena Ule, Jožica Gričnik (Zveza kmetic Slovenije), Roman Savšek (Zveza društev rejcev drobnice), Ana Vovk (Univerza v Maribor), Marjan Hren (Zveza lastnikov gozdov Slovenije), Doris Letina (Zveza slovenske podeželske mladine-ZSPM), Sašo Hrovat (Triglavski narodni park), Metod Jagodic, Klemen Černuta, Matjaž Ribaš (Slovenski regionalni razvojni sklad).