Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predstavniki slovenskih skupnosti v Južni Ameriki

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes prek video povezave sestal s predstavniki slovenskih skupnosti v Južni Ameriki. Ministru so stvarnost in izzive orisali predstavniki slovenskih skupnosti iz Argentine, Urugvaja, Čila in Peruja.
Matej Arčon pred ekranom.

Minister Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je uvodoma pozdravil vse zbrane in izrazil svoje veselje ob današnjem spoznavnem srečanju ter že danes napovedal intenzivno in redno sodelovanje tudi v prihodnje.

Rdeča nit, kot je izpostavil minister, kasneje pa tudi predstavniki tamkajšnjih slovenskih organizacij, je učenje slovenskega jezika. Izrednega pomena za ohranitev in krepitev skupnosti pa je seveda tudi aktivno vključenje mladih. Kot na vseh srečanjih do sedaj, je tudi Slovence v Južni Ameriki povabil k sooblikovanju in promociji projekta Evropska prestolnica kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Ob koncu se je zbranim zahvalil za njihove prispevke, predvsem pa za vložen trud in delo, v korist slovenskih skupnosti v Južni Ameriki ter poudaril, da je Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu njihov glas v Vladi Republike Slovenije ter zaveznik, ko potrebujejo pomoč.

Uvodoma je zbrane nagovoril veleposlanik Republike Slovenije v Buenos Airesu Alain Brian Bergant, ki je predstavil tudi aktivnosti veleposlaništva ter izpostavil prvo vseslovensko srečanje v Mendozi, ki se bo odvilo v mesecu novembru in bo priložnost za povezovanje, izmenjavo dobrih praks ter tkanje stikov na kulturnem, gospodarskem, znanstvenem, pa tudi drugih področjih. Svojo udeležbo je do sedaj napovedalo že več kot 150 Slovencev iz vsega sveta. V nadaljevanju so svoje delovanje in aktivnosti orisali prisotni predstavniki slovenskih društev in organizacij, častni konzuli v Buenos Airesu, Mendozi, Barilochah, kandidat za častnega konzula v Čilu, ter lektorici slovenskega jezika na treh tamkajšnjih univerzah.

Po koncu je minister Matej Arčon svoje misli strnil tudi za oddajo Okence v Sloveniji. Gre za tedensko radijsko oddajo, ki s slovensko glasbo, pogovori z gosti iz Slovenije in rojaki po vsem svetu in novicami iz domovine že več kot 50 let povezuje Slovence, ki živijo v Argentini, Urugvaju in Braziliji.

Virtualno srečanje s predstavniki slovenske skupnosti v Braziliji še sledi, minister Arčon bo predloge in ideje z njimi izmenjal predvidoma v mesecu avgustu.