Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon in državna sekretarka Humar ob obisku predsednice Madžarske

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v okviru prvega uradnega obiska novoizvoljene predsednice Republike Madžarske Katalin Novák v Republiki Sloveniji udeležil sprejema z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v središču Ljubljane, polaganja venca k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ter plenarnih pogovorov, ki so sledili v Predsedniški palači.

Uradni obisk madžarske predsednice v Sloveniji se je zaključil v Lendavi, kjer sta se predsednika obeh sosednjih držav, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednica Madžarske Katalin Novák, sestala s predstavniki slovenske in madžarske narodne skupnosti. Srečanja se je udeležila tudi državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Dobri, intenzivni in prijateljski medsosedski odnosi so izrednega pomena za uspešno sodelovanje pri zagotavljanju ustrezne zaščite in pravic manjšin na obeh straneh meje. So podstat za redne in aktivne stike, izmenjavo mnenj ter praks. Slovenija je namreč tudi v evropskih merilih ena izmed držav, ki je zgled na področju varstva avtohtonih narodnih manjšin.