Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.42 so posredovali gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in helikopter Slovenske policije z dežurno ekipo GRS na Brniku na Voglu v občini Bohinj, kjer si je planinka poškodovala gleženj. Poškodovano so oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.25 so gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) posredovali na pobočju Mangarta v občini Bovec, kjer si je eden od pohodnikov pri padcu poškodoval glavo. Prepeljali so ga v SB Jesenice.

Nesreče na žičnicah, vzpenjačah

Izpostava Ljubljana

Ob 13.55 je prišlo do okvare na kabinski žičnici na Veliko planino, zato se je začela akcija prevoza planincev, ki so ostali na planini. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik s tremi vozili in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik, Kamniška Bistrica, Srednja vas, Sela in Zg. Tuhinj s terenskimi vozili. Z Zelenega roba do parkirišča Ušivec so prepeljali 47 oseb, 85 oseb pa jih je odšlo peš. S parkirišča so z avtobusom do spodnje postaje žičnice prepeljali 132 oseb. Delo ekip je koordiniral občinski štab Civilne zaščite (OŠ CZ) Kamnik. Poškodovanih ni bilo.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 je na Liparjevi ulici v Mengšu ekscentrična stiskalnica stisnila zaposlenemu dlan. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Mengeš, ki so na kraju s tehničnim posegom odstranili ekscenter, razmaknili stiskalno mizo in mu osvobodili roko. Poškodovanega so reševalci NMP Domžale oskrbeli in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 18 55 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljal obolelo osebo iz Cerknega v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.15 je helikopter Slovenske vojske z dežurno medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz SB Slovenj Gradec v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.20 je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na Brniku posredoval v Hrastniku, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Hrastnik so zavarovali kraj pristanka helikopterja v Hrastniku.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.39 je na Bežigrajski cesti v Celju prišlo do prometne nesreče z udeležbo motornega kolesa in osebnega vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka.

Ob 17.49 sta v prometni nesreči v kraju Šentjanž, občina Rečica ob Savinji, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, do prihoda reševalcev NMP pričeli z oživljanjem in nudili o pomoč policistom in vlečni službi. Reševalci NMP Velenje kljub oživljanju ponesrečenemu niso mogli pomagati.

Izpostava Koper

Ob 12.55 sta na Ljubljanski cesti v Kopru trčila motorista, ki sta se v nesreči poškodovala. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so ju oskrbeli, zavarovali kraj nesreče, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v SB Izola.

Ob 17.31 se je na cesti Marežganskega upora v Kopru zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo in motorno kolo. V nesreči sta se poškodovali dve osebi, ki so jih reševalci prepeljali v SB Izola. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče ter nudili pomoč reševalcem in policiji.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.51 sta na avtocesti v smeri Ljubljane pred izvozom Blagovica v občini Lukovica trčila osebno in tovorno vozilo. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so na osebnem vozilu odklopili akumulator ter poškodovanemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale. Ti so ga prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 sta na regionalni cesti Tolmin – Peršeti, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Dve poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Tolmin.

Ob 19.39 so gasilci PGD Tolmin posredovali pri prometni nesreči v bližini kraja Selišče v občini Tolmin, v kateri sta bila udeležena kolesar in osebno vozilo. Gasilci so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

Izpostava Postojna

Ob 19.06 je na cesti med naseljem Škoflje in Vremskim Britofom, občina Divača, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so nudili pomoč reševalcem NMP Sežana in izvajali prometno varovanje. Reševalci NMP Sežana so poškodovanega kolesarja odpeljali v SB Izola.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.31 je v Bukovžlaku, občina Celje, zagorel pomožni objekt. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so pogasili požar, pregledali objekt ter iz njega odstranili nevarne gorljive snovi.

Izpostava Kranj

Ob 13.21 je v tovarni Acroni na Koroški Beli, občina Jesenice, zagorela streha v hali-E. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili s pomočjo avto lestve in napadalne cevi.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 12.49 je na regionalni cesti Šentilj–Ceršak, občina Šentilj, zagorelo v motornem delu tovornega vozila. Do prihoda gasilcev PGD Šentilj in Ceršak je voznik sam pričel z gašenjem. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, požar dokončno pogasili, pregledali tovornjak in odklopili akumulator.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.44 so gasilci PGE Krško posredovali v Kerinovem grmu, kjer je na dveh lokacijah gorel odpadni material in les. Gasilci so požar pogasili in pregledali okolico. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.04 je na Brežiču v Tolminu, zagorelo grmičevje. Gasilci PGD Tolmin so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrih.

Ob 19.33 je verjetno zaradi udara strele zagorelo v naravnem okolju nad vasjo Lozice, občina Vipava. Gasilci PGD Podnanos so ob prihodu na kraj ugotovili, da je požar pogasil dež.

Ob 20.10 je na pobočju vzpetine Tabor pri Vipavi, občina Vipava, verjetno zaradi udara strele zagorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Podnanos so ob prihodu na kraj ugotovili, da je požar pogasil dež.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 23.19 so v Verstovškovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili požar dveh 250 litrskih plastičnih zabojnikov za komunalne odpadke in papir.

Ob 23.30 je v Ulici Moše Pijade v Mariboru gorela vsebina 250 litrskega plastičnega zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.44 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj. Zabojnik je bil uničen.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.27 je ob Mencingerjevi ulici v Ljubljani v potoku Gradaščica prišlo do pogina rib. Gasilci GB Ljubljana, policija in dežurni JP Vodovod - kanalizacija Ljubljana so pregledali območje ter ugotovili, da se je zamašil razbremenilni jašek kanalizacijskega sistema, zaradi česar so fekalije iztekale v Gradaščico. Sanacijo jaška bo podjetje Javno podjetje vodovod kanalizacija (JP VO-KA) izvedlo prihodnji dan. Na kraju je bil prisoten predstavnik Ribiške družine Dolomiti, kateri so iz vodotoka pobrali 20 poginulih rib. O dogodku je bila obveščena tudi predstojnica Inšpektorata republike Slovenije za okolje in prostor Območna enota (IRSOP OE) Ljubljana, dežurni Vodnogospodarskega podjetja (VGP) DRAVA Ptuj ter dežurni OŠ CZ Ljubljana. Na kraju sta na pobudo ribiške družine odvzela vzorce Ekološki laboratorij z mobilno enoto in policija.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.55 je v naselju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Zagorje mesto in PGD Trbovlje mesto so onesnaženje na lokalni cesti v dolžini okoli enega kilometra posuli z vpojnim sredstvom.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.15 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije posredovala v bližini stanovanjskega objekta v kraju Kromberk v občini Nova Gorica, kjer sta odstranila dve topovski granati, kalibra 75 milimetrov, skupne mase 14 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni najdbi sta do uničenja primerno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 7.00 so v Šolski ulici v Luciji gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 19.05 je pred vhodom v koprsko pristanišče z drevesa visela veja in ogrožala mimoidoče. Gasilci JZ GB Koper so vejo odžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 17.53 so posredovali gasilci PGD Železniki Na plavžu v Železnikih, kjer je v zaklenjenem osebnem vozilu ostal majhen otrok. Razbili so steklo na vratih, odprli vozilo in rešili otroka. Otrok ni bil poškodovan.

Ob 16.44 so gasilci PGD Kočevje v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v Ulici heroja Marinclja v Kočevju, v katerem je bila pogrešana onemogla oseba. Pomoč so ji nudili reševalci NMP.

Ob 17.52 so na Okrogarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana izčrpali približno okoli 30 kubičnih metrov vode iz objekta in jaškov dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 13.00 se je v stanovanju na Lavričevi ulici v Mariboru nahajala onemogla oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop sorodnikom ter reševalcem NMP Maribor, ki so osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 16.18 se je v naselju Župetinci, občina Cerkvenjak, v stanovanjski hiši nahajal onemogla oseba. Gasilci PGD Cerkvenjak so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop svojcem in reševalcem.

Ob 18.13 so v bližini Studenške brvi v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 21.47 so na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru gasilci JZ GB Maribor zaprli ventil za vodo in tako preprečili zamakanje vode iz zgornjega stanovanja v spodnje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.18 se je kadilo v kurilnici stanovanjske hiše v naselju Moravci v Slovenskih Goricah. Posredovali so gasilci PGD Mala Nedelja in PGD Ljutomer, ki so ugotovili, da je prišlo do okvare na sistemu centralne napeljave, zaradi česar je prostor kurilnice napolnila vodna para.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.11 so reševalci GRS Tolmin posredovali v tolminskih koritih na sotočju Tolminke in Zadlaščice v občini Tolmin, kjer je tuja državljanka zaradi pika žuželke doživela anafilaktični šok. Nudili so pomoč reševalcem NMP Tolmin pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 15.53 se je na Vilharjevi ulici v Pivki v stanovanju več stanovanjskega bloka nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Pivka so v stanovanje vstopili preko balkona in odklenili vhodna vrata, do prihoda reševalcev NMP Ilirska Bistrica nudili pomoč onemogli osebi in pomagali pri prenosu v reševalno vozilo. Reševalci so jo prepeljali v ZD. Na kraju dogodka je bila prisotna policija.

Ob 16.47 je v Kidričevem naselju v Postojni iztekala voda v kleti več stanovanjske zgradbe. Gasilci PGD Postojna so s tehničnim posegom odprli kletna vrata in omogočili dostop pristojni osebi do okvare na vodovodnem sistemu.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je s strani Uprave RS za zaščito in reševanje velika požarna ogroženost naravnega okolja od 8. julija 2022 dalje razglašena:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. junijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.